25.7.13

ESN: het buitenland in eigen stad

Ik was uitwisselingsstudente in Noorwegen in 2010 en na thuiskomst zelf actief bij ESN (Groningen) t/m zomer 2012

De Noorse nationale feestdag vieren met ESN Trondheim (tijdens mijn eigen uitwisseling)
Vraag je mij wat ik het meeste mis aan Groningen zeg ik niet het Noorderplantsoen, de Martinitoren of Grunninger koek, maar - zonder ook maar één seconde te twijfelen - ESN. Toen ik na mijn half jaar Noorwegen terug naar "saai" Nederland moest, besloot ik dat ik dan zoveel mogelijk buitenland op moest zuigen om in Erasmussfeer te blijven en daarvoor bleek ESN de allerbeste, fijnste en leukste oplossing.

ESN staat voor Erasmus Student Network, en is simpel gezegd een organisatie die ervoor zorgt dat internationale studenten het naar hun zin krijgen in de stad waar ze op uitwisseling zijn (of als buitenlandse student studeren, of stage lopen). Ze helpen de studenten om wegwijs te worden in zijn of haar nieuwe stad, maar ook om mensen te leren kennen en vrienden te maken. Zo organiseren ze introductieweken en (thema)feestjes, maar ook allerlei andere activiteiten, het hele jaar lang.

links: een van mijn introweek groepjes / rechts: met mede-intro guide en een van onze kindjes op het peace, love & neon-feestje

"I am from here"


Hoewel ESN in elke stad een bestuur - waar je je natuurlijk ook voor aan kunt melden - heeft, zijn ze ook altijd op zoek naar vrijwilligers. Locals dus, die mee willen helpen om de internationale studenten te vermaken. Logisch ook, want iedereen vindt het toch leuk om mensen uit het land waar je (even) studeert te leren kennen? Als gewone student kun je je - in je vrije tijd dus - op verschillende manieren* inzetten:

  • Je kunt buddy worden, wat betekent dat je gekoppeld wordt aan één (of meerdere) buitenlandse student(en) die jij eigenlijk een beetje begeleidt. Je leidt hem of haar bijvoorbeeld rond in de stad en/of op de universiteit, gaat eens een keer met hem of haar eten of spreekt samen af wanneer er een ESN party is. Als hij of zij vragen heeft ben jij dan ook vaak de eerste bij wie wordt aangeklopt(, en je hebt voortaan altijd een slaapplek in zijn of haar thuisland).

  • Je kunt introduction guide zijn en tijdens de introductieweek - aan het begin van elk semester, dus begin september en februari - een groepje internationale studenten begeleiden tijdens de activiteiten. Dit zijn heel uiteenlopende dingen, van een stadswandeling tot kroegentocht en van sportdag en comedy night tot theaterworkshops en feestjes (met karaoke). Gelijk ook de beste manier om gelijk een boel mensen te leren kennen, die dan nog een heel semester - of zelfs jaar - blijven!

  • Je kunt actief worden in een commissie. Zo heb ik een jaar in de pubquiz commissie gezeten en maandelijks een pubquiz georganiseerd. Klinkt misschien niet als de meest toffe commissie - je kunt namelijk ook activiteiten organiseren (en mee op excursies), beslissen wat voor themafeestjes er komen, de promotie regelen, voor de blog schrijven of liftwedstrijden organiseren - maar geloof me: het was superleuk. Ik heb geleerd om voor een grote groep Engels te praten, een belachelijk grote kennis aan (nutteloze) feitjes opgedaan en vooral heel veel leuke, lieve en interessante mensen ontmoet.

  • Of je kunt gewoon naar de borrels en feestjes komen. Want die zijn vaak voor iedereen, en sowieso altijd leuk.

* Dit is dus gebaseerd op mijn ervaringen in Groningen, waar ESN een grote organisatie met veel activiteiten en vrijwilligers is. Ik weet dat niet alle steden in Nederland zó actief zijn, maar in grote lijnen zal het overeenkomen. Maar wil je meer weten en misschien zelfs actief worden, kun je beter op de website of Facebook van jouw ESN kijken.

Feestjes, eten, lachen, praten, fietsen (en nog meer feestjes?)


Nu vraag je je misschien af wat je eraan hebt om je tijd te verdoen aan mensen die binnen no-time weer weg zijn. Toegegeven: actief zijn bij ESN is niet voor iedereen weggelegd en het is inderdaad best stom dat sommige mensen zó leuk zijn dat je eigenlijk niet wilt dat ze weer gaan, maar is dat niet altijd zo? En had je ze daarom liever niet ontmoet? Precies ja. Actief zijn bij ESN is gewoon "vakantie in eigen stad", met telkens nieuwe mensen en nieuwe verhalen - gewoon naast je gewone leventje.

boven: introkindjes aan het stamppottenbuffet (en lekker dat ze het vonden!) / beneden: Turks international dinner

Ik heb teveel favoriete herinneringen aan mijn twee jaar ESN, maar naast de leuke mensen die ik heb ontmoet - en waarbij ik daarna nog op bezoek ben geweest in eigen land, ontelbaar veel kaartjes en brieven van heb gekregen (en dan hebben we het nog niet over korte Facebookberichtjes gehad - zijn mijn hoogtepunten toch vooral:

de introductieweken
de international dinners, waar je eten uit keukens proeft die je nog nooit hebt gegeten (Israël is mijn favoriet)
de Nederlandse gerechten die wij tijdens de introweken hebben gemaakt: pannenkoeken en zelfs een stamppotbuffet
de met de maand gezelligere mailtjes die we kregen als iemand zich (weer) wilde aanmelden voor de pubquiz
de themafeestjes(, en dan vooral die met neon-hippie thema)
Aziaten leren fietsen
en - zonder twijfel het hoogtepunt: mijn buddy uit Hong Kong leren schaatsen, en sjoelen, en carnaval met hem vieren.



Waarom deze blog eigenlijk zo midden in de zomer komt, als er eigenlijk maar weinig ESN-activiteiten gaande zijn? Omdat dit hét moment is om te besluiten dat je komend jaar actief gaat worden en je aan kunt melden als introduction guide in jouw stad. Voor je het weet is het namelijk alweer september, kun je enkele maanden niet op vakantie en wil je niks liever dan buitenland binnen handbereik. Wedden? (En nee, dit is alles behalve gesponsord, ik ben gewoon super enthousiast.)

11 opmerkingen:

  1. Ah, dat lijkt me nou superleuk, helaas ben ik geen student meer!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoeft ook niet! In principe is iedereen vrij om zich aan te melden als bijvoorbeeld buddy, zolang je de plek waar je woont maar een beetje kent :)

      Verwijderen
  2. Zo klinkt dat wel heel erg leuk, maar ben in Lissabon zo ver mogelijk van ESN gebleven omdat ik die feestjes vaak zo marginaal vond (zo veel mogelijk drinken en zoveel mogelijk mensen binnendoen, het cliché beeld van de erasmusser werd daar mooi bevestigd), maar misschien moet ik het hier dan toch een kans geven!
    Ik moet zeggen dat als ik in het stuk café zit in Leuven, waar veel buitenlanders komen om één of andere reden, en al dat engels om me heen hoor (soms zelfs met een portugees accent <3 ) dat ik me toch weer eventjes terug op erasmus voel, en da's heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toegegeven hoor: er is een deel van de Erasmusstudenten die naar Nederland komt voor de feestjes, de alcohol en - tja - de drugs(, die er dan een stuk minder zijn dan ze verwachten en dan zijn ze gelijk een beetje teleurgesteld ;)). En ik denk dat er overal wel van die studenten zijn die niks liever doen dan marginale feestjes afgaan, toch? Ik vond ze in Trondheim ook niet zo fijn en ging daar vooral mee met de excursies :)

      Maar inderdaad, het verschilt ook weer per plek en voor mij is het júist dat Erasmusgevoel dat af en toe terug komt dat het zo fijn maakt. Hoever je daar dan in meegaat - en of je op stomme feestjes blijft, of gewoon fijn naar huis gaat zodra het je ding niet (meer) is - ligt natuurlijk in eigen hand he.

      Verwijderen
  3. Wat leuk dat je hierover post! Ik ben zelf ook actief bij ESN, en kan alleen maar beamen wat je erover schrijft. Het is zo super om te zien hoe de internationale studenten het hier naar hun zin hebben en inderdaad, het vult dat post-Erasmus gat een beetje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk zeg! Waar ben jij actief? :)

      Verwijderen
    2. In Leuven! Die ESN sectie bestaat nog maar pas. Ik heb er afgelopen jaar als vrijwilliger meegeholpen, heel erg leuk :)

      Verwijderen
  4. Dit lijkt me dus ook nog steeds super leuk om te doen, alleen ik wil nog zoveel! Heb net meteen op de site gekeken, wel lastig zeg! Zo'n commissie lijkt me dan wel een leuk begin, of introduction guide, maar dan moet je je weer met z'n tweeën opgeven (toch?) en ik zou niet weten met wie ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee hoor! Ik heb me twee keer alleen opgegeven als introduction guide, en dan word je gewoon gekoppeld aan iemand anders die zich ook alleen heeft opgegeven :) Is geen probleem!

      Verwijderen
  5. Leuk! Ik heb in mijn eerste jaar de MIC gedaan in Groningen, buddy's koppelen met de internationale studenten en inderdaad pannenkoeken eten, bowlen en international dinners (Koreaans was mijn favoriet!).

    BeantwoordenVerwijderen