22.10.13

"Als je je voorstelt schud je geen hand, maar geef je een kus. Of drie. Geen twee." (zie, andersom moest het)

Debby schreef er een tijdje terug over: de interculturele communicatie, haar vakgebied. Dat de plek waar je vandaan komt bepaalt hoe je over bepaalde dingen denkt, wat voor jou normaal is, enzo. In Noorwegen zeggen ze bijvoorbeeld nooit 'gezondheid', houden ze geen deuren voor elkaar open en hou je absoluut nooit je schoenen aan in huis. Gek ja, maar het grootste verschil in cultuur heb ik echter afgelopen jaar ervaren... In België.

België is - voor mij - niet alleen minder ver reizen dan Groningen, maar ook een land waar ze gewoon de euro hebben, Marco Borsato meezingen in de kroeg ("op café"), Sinterklaas vieren en je zelfs je eigen taal kunt spreken. Ik had dan ook verwacht dat het appeltje eitje zou zijn, in België wonen. Naast het feit dat ik Vlaams heel goed verstond (dacht ik), zouden ze mij - als Limburgse - vast ook perfect begrijpen. Nah, niet dus. België is in elk geval echt niet 100% Nederland.




De studie
Studeren in België is eigenlijk gewoon studeren in Nederland, al is er geen twijfel over dat de gemiddelde student een stuk serieuzer is en onze zesjesmentaliteit ver te zoeken. Ik schrik ook echt van iedereen die cum laude slaagt - dat lijkt meer regel dan uitzondering (wow). En van het feit dat theoretische minidetails belangrijker zijn dan het kunnen toepassen van de stof - dat vind ik persoonlijk niet zo handig, maar ja.

- Als de leraar zijn les begint met "goedemorgen / goedemiddag" zeg je niks terug.
- Als je een klasgenoot (met wie je al wel een poosje les hebt en eens mee kletst, maar buiten school niet echt ziet) tegenkomt buiten de les zeg je geen "hallo", maar lach je gewoon even (voorzichtig).
- Het academisch kwartiertje bestaat niet.
- Middagpauze daarentegen wel, een heel uur (!). Heb je twee vakken, kan je dus makkelijk van half 11 tot half 4 op school zitten...
- Je moet minimaal een 10 halen om iets te halen. Tien op twintig, dus.
- Tijdens de weken voor en tijdens de examens ("d'n blok") sluit iedereen zichzelf op en zie je dus niemand. Niemand wil iets leuks doen, niemand gaat nog eventjes op vakantie (?!) en niemand heeft géén super geniale samenvattingen gemaakt. Zoals ik al zei: een stuk serieuzer, die Vlamingen.
- Als je op kamers woont ("op kot zit") is het heel normaal in het weekend terug naar papa en mama te gaan en op z'n vroegst zondagavond terug met schone was terug te gaan. In het weekend zijn de studentensteden (lees: Leuven) dus leeg.
- Je blokt dus, kunt gebuisd worden en je neemt nota's, koopt cursussen, hebt proffen en gaat naar het unief. En de bib, zonder e.


Arne Vanhaecke is de schattigste Vlaamse zanger die ik "ken" en zijn Bloklied heeft ervoor gezorgd dat mijn studiewoordenschat Vlaams een stuk vooruit is gegaan. Ik bleef natuurlijk ook SOGgen (dat kent een Vlaming niet, echt niet) en dus dit liedje begrijpen.

De taal
Ik dacht Vlaams te verstaan, maar wat ik niet wist is dat Antwerps (wat schijnbaar in mijn hoofd 'Vlaams' was) niet alléén Vlaams is. Zo klinken Limburgers gewoon als mijn neefjes (die in het zuiden van Nederlands Limburg wonen), hebben Brusselaars iets Fransachtigs, Antwerpenaren een lange aa(aaaa) en dan heb je nog West-Vlamingen (da's gewoon mooi, en lastig). Dat is dan allemaal wel Vlaams, maar tegelijkertijd ook weer een beetje Frans. (Daar schreef ik ooit, voor school, een column over.)

- Je zit op je poep.
- Je poept nooit alleen, en meestal in bed (of waar je ook graag eens zou willen poepen).
- Je zit op de trein.
- Sjakosj, salopette en vestiaire zijn gewoon Vlaams, maar jus d'orange is echt een no-go. Dat heet "gewoon" appelsiensap.
- Kapstokken koop je per vijf of tien tegelijk en je kunt er per kapstok maar één jas aan hangen.
- Je pakt pintjes op café, zweet als je loopt, bent iets gewoon, vindt iets (of iemand) ambetant, hebt een (of ja, twee) bomma('s), draagt botten en bovendien kent men in Vlaanderen een extra moment op de dag (ook wel: mijn favoriete woord), valavond.
- etc etc etc

Oh en ook leuk: als Vlamingen Nederlanders imiteren krijg je een aaneenschakeling van "oh ja joh", "neeeeeeeej hoor", "wacht effe", "asjemenou" en andere jaren '90 radio-uitdrukkingen. Za-lig. (Dat is mijn overgenomen Vlaamse woordje - geweldig dus.)

De rest
Ik denk dat 'de rest' bij mij voor de grootste verwarring heeft gezorgd. Want juist doordat je je eigen taal kunt spreken, vergeet je zo makkelijk dat je over de grens bent. Natuurlijk kennen wij Samson en Gert, Kuifje en K3 - en natuurlijk kennen zij Marco Borsato en Bassie en Adriaan, maar er is zoveel meer. Zo moest ik uitleggen wat dubbelvla is, had niemand ooit de laatste aflevering van Puberruil gezien, kenden ze Jokertje ook niet en zelfs Nielson deed geen belletje rinkelen. Andersom kende ik ook lang niet alles en iedereen, natuurlijk. En dan heb je nog sociale dingen, die zo normaal lijken... maar schijnbaar niet zo normaal zíjn.

- Je geeft elkaar geen hand als je elkaar voor het eerst ziet. Een (vlugge) kus bij een eerste ontmoeting kan daarentegen wel.
- Als je elkaar weer ziet of afscheid neemt, geef je twee kussen. Drie kussen zijn alleen voor verjaardagen. (Geloof ik, dit is zoiets wat ik nog steeds fout doe.)
- Wielrennen is belangrijk.
- Strips ook.
- Bier ook.
- Naast mayonaise heb je ook samurai, andalouse en weet ik wat voor saus. Friet hoeft in elk geval écht niet saai te worden(, en als je er klaar mee bent kun je nog altijd een mitraillette eten).
- Op Koningsdag heb je vrij, maar er is geen feest, terwijl alles dicht en iedereen thuis is.
- In de winkel vind je ijschocola, speculoostiramisu en speculoos is sowieso het allerbeste. Speculooscheesecake, speculoos-warme chocomel, speculoos-alles.
- En wanneer dan ook, waar dan ook, tegen wie dan ook: je blijft beleefd. De gemiddelde Belg zegt (tegen iemand die hij niet goed kent) niet als hij het ergens niet mee eens is... Om er achteraf wél over te klagen. (Poh, daar heb ik grijze haren van gekregen.)

Oh en even, voor de duidelijkheid: wat cultuur betreft vind ik niet dat iets beter is dan het ander - of dat iets 'slecht' of 'verkeerd' is. Zoals ik al zei groeit iedereen ergens anders op en vindt daardoor andere dingen normaal. Voor mij waren dit gekke (of grappige, leuke) dingen in België, die daar gewoon super normaal zijn. En dat is fijn en mooi, en was interessant om van dichtbij te ervaren. Wat ik nu dan mis? Speculoostiramisu natuurlijk, (veel te snel gebrabbeld) West-Vlaams en friet uit papieren puntzakken.




  ❊ Herkennen jullie hier iets van, of is jullie eens iets anders opgevallen in België? Of in een
  ander land? Of - voor de Belgen onder jullie: wat is er een beetje gek (of fijn) aan Nederland? ❊

41 opmerkingen:

  1. Normaalgezien geef je één kus, en met verjaardagen drie, maar nooit twee! Uiteraard geven ze in quasi elk ander land standaard twee kussen, wat resulteerde in veel bijna op de mond kussen met al mijn heen en weer gereis tussen België en Portugal. Dan wil je een belg 2 kussen geven die denkt dat je er maar één wil geven, waardoor jouw tweede kus bijna op de mond beland en die persoon denkt dat je er drie wil geven, waardoor dat diens derde kus weer bijna op jouw mond beland. INGEWIKKELD haha.
    Jus d'orange vinden wij trouwens iets heel nederlands om te zeggen! (Sjuderans? Al komt dat misschien vooral in onze nederlandermoppen voor ;) ))
    Wat mij opvalt aan Nederland, of toch aan mijn Amsterdamse vriendin, is dat jullie ons écht écht niet verstaan, terwijl het omgekeerd best meevalt!

    (Oh en ik ken jokertje wel hoor!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind de taal (?) echt fantastisch. Ik kende een hoop nog niet dus ik heb wel even moeten lachen om je blogpost. De meesten die een vergelijking maken hebben het alleen maar over zeker en vast, wat ik niet zo'n hele rare vind eigenlijk. Ik hoorde pas wel een hele schattige: gummilaarzen! En op reis waren we met een groepje Belgen die in de lach schoten toen iemand zei dat hij Janet heette (en dat was niet alleen omdat Janet een vreemde naam voor een man is ;-) )

      Verwijderen
    2. Oh en dat was niet per sé een reactie op auxpaysdesmerveilles, sorry ! Verkeerd geklikt.

      Verwijderen
    3. Ha, ik denk dat m'n kotgenoot dan zo moe is geweest van m'n "Ahhh ik weet nooit hoe ik iemand moet begroeten" dat hij iets als "Ach, twee kan ook wel" heeft gezegd, of misschien was het een compensatie ofzo ;)

      En jaaa oh joh (dat is ook zo'n woord trouwens, wat altijd in de Hollanders-imitatie voorkomt ;)) je wil niet weten hoe vaak iemand "sjuutje?" tegen me gezegd heeft. En dan met zo'n gemene lach he, haha! Wat betreft dat verstaan... ik denk dat er een groot verschil tussen Zuid-Nederlanders en de rest is - ook omdat veel van "de typisch Vlaamse uitdrukkingen" (volgens mijn leraar toen ik nog een Nederlands vs. Vlaams-vak volgde) voor mij als Limburgse super normaal zijn. :)

      En ha, applaus!

      Verwijderen
    4. En ha, leuk om te lezen Mady, dank je :) Officieel is Vlaams gewoon Nederlands natuurlijk, maar ik vind dat je het wel een taal mag noemen - ik ben in elk geval ook fan. Ook van gummilaarzen! En van Vlaamse namen, ooooh. Ze klinken allemaal als omaatjes en opaatjes, enzo :) (Wim, Lies, Lore, Leen, ...)

      Verwijderen
  2. Geweldig om jouw bevindingen over Vlaanderen te horen, als je 't zo bekijkt hebben we toch wel enkele rare gebruiken en woorden...
    Maar wel heel lekker eten en drinken he, speculaastiramisu, ook een van mijn favorieten! ;)
    Dat van die kussen klopt inderdaad niet, 1 of 3, maar nooit 2..
    En op school zijn we vaak een stuk serieuzer inderdaad, geen idee hoe dat komt eigenlijk.
    Ik hoop dat je uit je kort verblijf in België, toch enkele leuke herinneringen hebt overgehouden. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaaa oooooh speculoostiramisu <3 Ik vind het soms echt een beetje stom dat ik geen Delhaize meer op m'n hoek heb... en ja, zeker veel leuks! Ik verheug me alweer om terug te gaan :)

      Verwijderen
  3. Haha, dit is zo'n leuke post. Love it! Dat liedje is zo schattig! Maar whoa, ik heb dankzij een intercultureel project met Gentenaren wel veel van dit al geleerd, maar het blijft raar dat een land dat zo dichtbij is zo kan verschillen. En Noorwegen lijkt me ook raar trouwens nu ik dit lees :'). Daarnaast is een goede vriend van me Limburger maar die praat toch niet zoals in Maastricht ofzo, maar die woorden als 'gebuisd' en 'reclameren', daar hebben wij heel hard om gelachen in de klas :'D.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, speciaal voor jou! (Of ja, naar aanleiding van jouw post dus :))
      Ik vind het ook heel gek dat juist ons buurland zo anders is... Misschien ook juist omdat je weinig verschillen verwacht, door de gemeenschappelijke taal enzo. En Belgisch-Limburger bedoel je? Mijn neefjes wonen in Weert, dus dat is inderdaad wel anders ;) En sowieso ook wel met Vlaamse woorden ja! Dat hebben ze in Limburg sowieso niet trouwens.

      Ennn ik schrijf sowieso ook nog wel eens over Noorwegen, dan kan je meer lachen ;)

      Verwijderen
  4. Haha, leuk om als Belg te lezen. Ik moest hardop lachen van de Vlaamse Nederlanders-imitatie.

    We geven inderdaad wel nooit 2 zoenen, meestal 1, behalve op verjaardagen en soms bij familie, dan 3.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een leuk stukje! Ik heb namelijk vrienden, de man is van originele een Zeeuw, zijn vrouw een Vlaamse (Antwerpen). En ik kan veel van deze dingen ook op haar projecteren haha. Ze blijft inderdaad áltijd beleefd, maar als de persoon in kwestie dan weg is wil ze nog wel 'ns babbelen over 'wat zij nou weer zei'. Daarnaast vind ik kleed trouwens zo'n schattig woord. Zij dragen geen trouwjurk, zij dragen een kleed. Lief toch? En wat betreft het aantal zoenen vind ik dat sowieso altijd maar een gedoe. Ik heb het idee dat het in Nederland nu ook hip (?) wordt om bij het begroeten nog maar één kus te geven in plaats van drie. Lastig hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ooh dat je ook echt 'babbelen' gebruikt nu <3 hihi.
      En ja, dat hippe één kus gedoe heb ik ook opgemerkt inderdaad... maar vind ik niks, obviously. Ik ben nog steeds voor het invoeren van knuffels ;)

      Verwijderen
  6. Anneleen Scheelen22 oktober 2013 om 09:53

    Heerlijk om als Belg te lezen! Heel fijn geschreven allemaal, het is gek om er als Belg zelf even bij stil te staan wat wij zoal anders doen dan Nederlanders. En ook ik ken Jokertje wel ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Anneleen Scheelen22 oktober 2013 om 09:53

    Ohja en Arne is inderdaad echt helemaal zalig!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaaaa ik luister Arne elke seconde dat ik België een beetje mis :D

      En wat leuk om te lezen, dank je :)

      Verwijderen
  8. Alleen eh Marlou...wie is Nielson?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi nee, niet die van Pippi :)

      http://www.youtube.com/watch?v=Xl7dvGF0_jI

      Verwijderen
  9. Haha, ik wist nog niet wat kapstok betekende, made me smile - dankje! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ontdekte het toen ik een kartonnen doos zag in een cafeetje, waar "kapstokken" op stond :') Kon het niet laten er even in te spieken, haha.

      Verwijderen
  10. Ik weet nog dat ik ooit een huisje in de Ardennen zat en de man van het huisje toen iets zei in het Vlaams wat niemand begreep maar hij bedoelde de schoonmaakster....beetje jammer dat ik het woord daarvoor niet meer weet haha :P

    BeantwoordenVerwijderen
  11. dit had ik niet verwacht. Belgen die Nederlanders 'nadoen' zijn hilarisch. Tijdje terug had ik het hier over met een vriendin die in Brussel is gaan wonen en haar waren ook veel dingen opgevallen. Resicleren in plaats van recyclen ... of een foto trekken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet verwacht dat het eigenlijk zo'n groot verschil is? Nee he, maar (zoals ik hierboven al schreef) denk ik dat het juist zo is omdat ik er eigenlijk vanuit ging dat het - omdat het ons buurland is én we dezelfde taal spreken - wel mee zou vallen... of eigenlijk zelfs bijna hetzelfde zou zijn.

      En inderdaad, zoveel gekke / grappige woorden nog :D

      Verwijderen
  12. Dit is echt zoooo herkenbaar..en soms frusterend!!
    Ik probeer wel eens undercover Belg te zijn..maar het gaat mis als je ik inderdaad wel goedemorgen zeg of alsjeblieft als de conducteur mijn kaartje (ticketje) controleert. Maar soit :) ik heb een leuke tijd hier. Soit en zalig zijn de leukste Vlaamse woorden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oja, van soit ben ik ook fan! En fijn dat je zo geniet :)
      Ik speel nu in Haarlem wel eens undercover Belg (als ik word aangesproken door enquêtemensen op straat, "ah nee sorry ik heb geen Nederlandse bankpas") en dat gaat me supergoed af moet ik zeggen! ;)

      Verwijderen
  13. Owja en dat kussen ga ik ook altijd de mis in. Ik onthoud nu altijd 1!!! En tegen patiënten zeg ik gewoon 'ik ga u nu een hand geven'..zo vreemd om me niet voor te stellen (met hand)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Echt he! Daar kon ik ook gewoon níet aan wennen... Maar dat klinkt inderdaad wel als een goede oplossing :)

      Verwijderen
  14. Nou ben ik na het lezen van dit hele leuke stukje toch wel zo nieuwsgierig geworden dat ik het wel móét vragen... Beste Vlaamse buren (of Nederlanders die het antwoord weten): als jullie poepen in een bed en samen, wat doen jullie dan op de wc?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. I wish I could understand more than the visuals - but that said, I love what a shameless sweet tooth whoever is holding that plate is :P

    http://lasaloperie.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha! I wish i could like this comment... :)

      But well... i guess that would be me ;) Although the chocolate was shared with my parents - we all chose two pieces to celebrate my move to Brussels, ha.

      Verwijderen
  16. Wat een superleuk artikel! Er zitten echt veel dingen bij die ik nog niet wist.
    Gek hé, dat een land zo dichtbij toch zo anders kan zijn.
    Ik heb in Finland ook aan veel gebruiken moeten wennen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, heel gek! Vooral ook omdat je verwacht dat het "ongeveer hetzelfde" is ofzo, vanwege een gemeenschappelijke taal enzo :)

      Verwijderen
  17. Leuk om te lezen over alle verschillen! Ik ken België niet zo goed begrijp ik wel, want veel is nieuw voor mij. Lijkt me wel interessant om een land met toch zulke andere gebruiken en gewoontes te leren kennen door er een tijdje te wonen. Zo ontdek je de verschillen natuurlijk erg goed. Interessant!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik had toen ik met Baobab op reis was een heel weekje Nederland mee in Marokko ^^ Daar waren er nog wat woorden die ze niet direct begrepen: briquet (aansteker), frigo (koelkast), geld gaan afhalen (pinnen). Wij gaan ook een kop(je) of een tas koffie voorstellen ipv 'een bakkie'.
    Er was daar ook een uitspraak van een Nederlands meisje dat eigenlijk enkel in haar streek gekend was: 'ik heb last van klotsende oksel' (overmatig zweten onder de oksel). Dat was hilarisch!

    Ik vind trouwens West-Vlaams een afschuwelijk dialect. Velen durfen het toch wel te aanzien als een andere taal omdat het onbegrijpbaar is :)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Superfijn Marlou, wat raar dat zulke dingen voor ons Vlamingen allemaal zo normaal zijn, terwijl het voor jou zo aanpassen en wennen was!
    Het academisch kwartiertje bestaat trouwens wel hoor! :)
    En wat je zegt over de Vlaamse namen (allemaal opaatjes en omaatjes), liet me zooooo hard glimlachen :) Lieve post vond ik dit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En zo'n lieve comment <3 Ik vond het een beetje eng om te schrijven, maar fijn dat jij het als Vlaamse ook waardeert.

      Verwijderen