31.7.13

How to: naar Noorwegen gaan en terugkomen mét geld in je portemonnee

Dit artikel schreef ik voor Nadelunch.com, omdat ik merkte dat mensen Noorwegen nog al eens overslaan "omdat het zo duur is". En dat is natuurlijk zonde! Daarom hield ik tijdens mijn hele reis mijn uitgaven - en tips - bij, en dat resulteerde in dit:

. . .

Noorwegen is het duurste vakantieland in Europa, maar toch zou geld geen reden hoeven zijn om dit stukje Scandinavië over te slaan. Want weet je? Je hoeft écht niet met een compleet lege portemonnee thuis te komen.

Twee weken Noorwegen. Vanuit Oslo reisden we per trein naar Trondheim, om vanuit daar de trein, bus en boot verder te nemen naar een eiland op twee uur varen van de kust. Bij dat idee kwamen de twijfels. Want kún je wel op zo’n eiland komen zonder al je gespaarde centen bij elkaar te moeten rapen? En kun je überhaupt als student, on a budget, twee weken toerist zijn in Noorwegen?

Ja hoor, dat kan – kan ik je nu vertellen.

Polarbrød + jam in een spuitfles = is je beste (betaalbare) vriend om je honger mee te stillen als je onderweg bent

De reis


Je kunt een auto huren, maar ook per openbaar vervoer is goed én betaalbaar te reizen. Ryanair vliegt op zowel het oosten als westen van het land en voor binnenlandse vluchten moet je bij Norwegian zijn. Neem je liever de bus, dan is Lavprisekspressen het beste alternatief. Daar kun je voor slechts € 12,50 een enkeltje Oslo-Trondheim of Oslo-Stavanger scoren.

Ook per trein kun je je – in elk geval tot Bodø – makkelijk verplaatsen. Het is wel “wie het eerst komt, wie het eerst maalt”: twee maanden voor vertrek komen voor elke (!) langeafstandsrit een x-aantal kaartjes à 249nok vrij. Zijn die uitverkocht volgen er enkele voor 299nok, vervolgens voor 399nok, etc... Je kunt dus een boel geld besparen door op tijd je tickets te boeken, in de minipris. Zo betaalden wij voor drie treinritten – waarvan de kortste vijf en de langste dertien uur duurde – omgerekend slechts € 145, in plaats van de € 374 die de ritten normaal gesproken bij elkaar kosten.

De boot naar Hovedøya - een eiland voor de kust van Oslo - kost helemaal niks (!) als je een dag- of weekkaart voor het openbaar vervoer hebt

Ook handig: studentenkorting. Met je studentenkaart (of CJP-pas, werkt ook) krijg je korting op gewone treinkaartjes, de streekbus, flybussen (die overigens goedkoper is wanneer je gelijk een retour koopt in plaats van twee enkeltjes!) én de boot. En dan niet gewoon een beetje korting, maar echt (meer dan) 50%. Niet vergeten dus.

Picknicks en de pizzatoren


Op openbaar vervoer en overnachting kun je bezuinigen, maar eten en drinken moet je sowieso. Beetje jammer dus dat dat júist hetgene is wat Noorwegen zo duur maakt. Al is een (warme) lunch vaak betaalbaar en groot genoeg om door te gaan voor een fatsoenlijke maaltijd. ’s Avonds kun je dan picknicken met broodjes uit de supermarkt of barbecuën in het park. Voor € 8 heb je namelijk al een wegwerpbarbecue, twaalf worstjes, broodjes én ketchup.

Wil je toch eens naar een restaurant, dan is pizzaketen Egon wellicht een idee. Die vind je in elke grotere plaats en voor € 15 kun je er onbeperkt pizza en salade eten bij het pizzabuffet. Ben je in Trondheim zou ik het je bijna verplichten, want het Egon restaurant daar zit in de 70 meter hoge, ronddraaiende televisietoren. Gratis uitzicht dus!

Voor iedereen die – net als ik – niet bezuinigt op taart en toetjes (hallo, het is toch vakantie?!): niet-taartjes – zoals pikekyss en kokosboller – zijn stukken betaalbaarder en óók lekker. (En bij koffie en thee krijg je vaak je tweede kopje gratis!) Bovendien vind je in Oslo een ijsketen waar je zelf je ijs en topping schept en betaalt voor het gewicht. Dan is het dus ook je eigen schuld als het duur is.

Pikekyss, gratis water en twee-kopjes-voor-de-prijs-van-één-thee bij Mormors, één van mijn lievelingscafeetjes in Trondheim

Fjorden en bergen


Tot slot mag je echt even blij zijn dat het allermooiste van Noorwegen – de natuur – niks kost. Musea hebben vaak studentenkorting en van de boten vanuit de stad naar de eilandjes voor de kust – waar je fijn kunt wandelen, zwemmen en barbecuën – kun je vaak met je buskaartje gratis gebruik maken.

En voor de nieuwsgierigen onder jullie... Dit is wat ik uiteindelijk kwijt was (in euro’s, omgerekend vanuit Noorse kronen):


  € 327,91: de reis (alle tickets & slapen, bij vrienden en een meisje via Couchsurfing)
  € 115,33: voor eten (barbecue en boodschappen, maar ook de pizzatoren en grote lunches)
  € 47,23: voor taartjes en thee
  € 41,37: voor onze tent en souvenirs (kaartjes, postzegels, een boek, tijdschriften)
  =
  € 531,84.

  Deel je dat door de twaalf dagen die we op reis waren kom je op € 44,32 per dag.











Dus ja, Noorwegen - een beetje luxe, maar toch on a budget: het kan echt wel.

19 opmerkingen:

  1. Ik wil er ook zo graag heen, maar dat houdt me inderdaad ook een beetje tegen! Ik herinner me van Denemarken dat ik daar van gedacht ben veranderd om er op erasmus te gaan omdat ik dacht dit kan ik écht geen half jaar lang betalen. En Noorwegen schijnt nog erger te zijn!
    Mijn nicht is trouwens gaan liften door noorwegen, ook altijd een optie!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind Denemarken echt gewoon vergelijkbaar met Nederland/België? Noorwegen is echt niet zo extreem als mensen denken, je moet gewoon niet elke dag uiteten gaan en je ladderzat zuipen, maar verder is het echt oké te overleven :)

      Verwijderen
  2. Ik denk dat de reden dat vakanties zo duur lijken (zeker in de wat duurdere landen zoals idd Noorwegen) is dat iedereen op vakantie ineens elke dag uit lunchen en uit eten gaat! Want echt, zoveel duurder is het niet. Als jij gewoon zelf boodschapjes doet en je eigen eten verzorgd ben je niet zo heel veel meer kwijt dan wanneer je dit thuis doet. Sommige mensen vinden het bij het vakantiegevoel horen om elke dag ergens te lunchen en dineren, maar wat mij betreft hoeft dat niet. En het scheelt echt veel geld!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, helemaal mee eens! (Al doe ik niks liever dan thee drinken en taart eten, vooral op vakantie ;))
      :)

      Verwijderen
  3. Goed artikel!!
    Wij overnachten altijd bij onze familie en samen met een retourtje Amsterdam-Ålesund van maar €150 of een autorit, is dat ook erg goedkoop hehe :) Zelf wil ik nog weleens een keer wildkamperen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik ben voor 5 euro van Zweden naar Noorwegen gevlogen :D

    En dit is nog hoogseizoen, als je buiten het hoogseizoen gaat ben je veel minder kwijt voor vliegticket en eventueel hotels. Valt dus best mee

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat sowieso ook! En oké, jij wint in elk geval wat betreft goedkope vliegticket :D
      (Alhoewel - ik vloog serieus voor €0,01 van Nederland naar Göteborg, in de 'gouwe oude' Ryanair-dagen. Maar oké, da's dan weer geen Noorwegen...)

      Verwijderen
  5. Leuke blog, interessant hoe je de kosten tegen elkaar zet. Weet je wat stom is? Wij willen al járen naar Noorwegen en Zweden, maar omdat het wat duurder is moet je er wel wat budget voor hebben. Maar wat doen we? We reizen wel naar Amerika en Canada en niet naar Scandinavië! Vaag hé. We hebben nu nog een grote reis op de planning, maar daarna wil ik zeker het prachtige Noorwegen en Zweden ontdekken. Het moet daar zó mooi zijn!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat het er mooi is kan ik beamen, ja :) En geloof me, je bent écht niet zo veel kwijt als je misschien denkt. In elk geval is de vlucht al stukken goedkoper dan die naar Amerika of Canada, of naar welke verre bestemming dan ook. Ik denk dat je het prachtig gaat vinden, dus hierna zeker gaan inderdaad!

      Verwijderen
  6. Ah wat een fijn artikel, dank dank! Nu maak ik me wat minder zorgen over de kosten die ik in Bergen zal gaan maken :) En als het toch helemaal niet lukt, dan zie je mijn berichtje met vraag naar tips tegemoet! Veel liefs!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Komt goed Loes <3 Als je er woont is het allemaal zelfs nóg beter, en geloof maar dat je binnen no-time weet waar je de goedkoopste bakjes thee, taartjes en biertjes kunt krijgen :) En anders zal ik je tegen die tijd met alle liefde helpen. x

      Verwijderen
  7. Heheheh ik had het al gelezen, maar ik zeg nogmaals: door jouw verhalen voel ik me soms net een beetje Noorwegen-kenner, terwijl ik er dus nog nooit geweest ben :'] ik moet dat gaan veranderen, maar voorlopig kan ik nog beetjes meepraten en allemaal door jou! hahahah. Maar goed, deze tips houd ik of course in mijn achterhoofd als ik wel ga ooit ooit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, zo grappig :D Als ik die kant op verhuis ben je sowieso hartstikke welkom he, dan moet je langskomen!

      Verwijderen
  8. Hele fijne tips. Ik wil nog heel graag eens naar Scandinavië, daar ben ik dan *schandalig* nog niet geweest. Ik wil ik wil ik wil!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Noorwegen lijkt me echt heel mooi :) Handig artikel ook trouwens, ga ik even onthouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een goed artikel zeg! Ik denk dat het mensen wel bewust maakt en het het imago van Noorwegen ten goed komt.

    Ik dacht ook altijd dat Zuid-Korea echt duur was om door te reizen en wilde daarom niet. Maar wanneer je goed plant, je een budget aanhoudt en bewust bent van je uitgaven hoeft het echt niet duur te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je! Zo leuk om te horen, en ik hoop dat het Noorwegen inderdaad een beetje "helpt" :)

      Ik heb toevallig net een ticket geboekt naar Zuid-Korea (!) en verbaas me echt over hoe goedkoop het is! In mijn hoofd was Korea inderdaad "minstens Japan" qua prijzen, maar tot nu toe vind ik middageten voor €3, hostelovernachtingen voor €10 en openbaar-vervoerprijzen die ik graag in Nederland zou willen hebben... dus ik was weer helemaal positief! Tot nu ;) Hoezo was het zo duur dan, uiteindelijk?

      Verwijderen
  11. Met reizen kan je het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt...

    Ik houd echt van uiteten gaan, maar als ik daar de hoofdprijs voor moet betalen dan is na 1 keer de lol er ook wel af.
    Ik vind het ook altijd een sport om zo goedkoop mogelijk te reizen maar wel zoveel mogelijk leuke dingen te doen!

    Ben zelf nog nooit in Noorwegen geweest, maar het lijkt me super mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, dat is zeker waar! Iedereen heeft natuurlijk ook andere prioriteiten, en ik vind vooral dat je niet moet laten wat je leuk vind :) En tja, Noorwegen is inderdaad heel mooi!

      Verwijderen