28.7.13

Top 5: natuurverschijnselen

Als klein kindje al namen mijn ouders me sowieso elke zondag - maar eigenlijk elke vrije minuut, als het droog was - mee naar de bossen, weilanden en heidevelden bij ons in de buurt. Ik telde de dagen af tot vakanties omdat ik dan weer bergen (!) zou zien en ik denk dat je nog steeds wel kunt zeggen dat ik een kleine natuurfreak ben. Ik moet altijd bloemen en planten in huis hebben, kan geen week zonder groen en ook op reis is de natuur standaard een van de hoogtepunten.

Maar een top 5 natuurdingen... Dat bleek ook wel makkelijker dan verwacht en daardoor weer moeilijker. Veel van de grotten die ik tijdens eerdere vakanties zag (en waarvan ik weinig namen herinner) zouden erop kunnen staan, of de superblauwe Plitvicemeren, Jökulsárlón - de grootste gletsjer van IJsland, de zonsverduistering waar ik ooit van die papieren brilletjes voor scoorde, geisers (of gewoon warmwaterbronnen), fjorden of iets zo "normaals" als sneeuw. ♡ Uiteindelijk ging ik voor deze:


1. Middernachtzon

Træna, Noorwegen

Zo begon mijn zondag precies twee weken geleden. Het was mijn vierde - en laatste - nacht op het meest noordelijke eiland waar ik (tot nu toe) ben geweest, maar tot dan toe had het alleen maar geregend en dus leek het erop dat ik geen middernachtzon zou zien. Ik weet niet of ik het juist daarom ZO BELACHELIJK MOOI vond en of ik het vier dagen op rij net zo fantastisch had gevonden, maar in elk geval... die zondag twee weken geleden zag ik de zon binnen één minuut ondergaan en weer opkomen, en heb ik vervolgens een paar uur naar de gele bol zitten staren alsof ik hem nooit eerder had gezien. Wauw.


2. Noorderlicht

Trondheim, Noorwegen

Toen ik voor een half jaar naar Trondheim verhuisde om daar te studeren had ik eigenlijk niet verwacht dat ik het Noorderlicht zou zien(, "want daar moet je toch veel noordelijker voor gaan?"). Laat staan dat ik het vijf (!) keer zou zien - gewoon in mijn eigen achtertuin, een keer vanuit m'n bed zelfs. En dat ik zelfs op een "northern lights!"-smsje heel nonchalant "only green? ok, then i stay in bed" antwoordde. Maar toegegeven, die eerste keer was zelfs groen fantastischprachtigmooi. Al kan niks op tegen de laatste keer dat ik - tot nu toe - het Noorderlicht zag. Het was half april en de nachten waren eigenlijk al te licht, maar opeens was de lucht weer groen, en blauw en roze en paars (!). Ik stond op dezelfde heuvel als waar deze foto is gemaakt, maar de lucht was nog zoveel mooier en het Noorderlicht danste en ik wilde dat het nooit zou stoppen.


3. Uit elkaar drijvende aardplaten

Þingvellir, IJsland

Net als iedereen leerde ik tijdens aardrijkskunde op de middelbare school dat onze aardkost beweegt. Dat de continenten op verschillende platen liggen en dat bijvoorbeeld Noord-Amerika en Europa elk jaar 3 centimeter uit elkaar drijven. In Þingvellir in IJsland kun je dat zien en ja, dat is inderdaad best gek. En ergens ook heel leuk want hallo, "kijk! ik sta met één been op de Euraziatische en met één been op de Amerikaanse plaat!" (over een vrij nieuwe scheur dus, die nog niet zo groot is).


4. Regenbogen

Seljalandsfossen, IJsland & Trondheim, Noorwegen (maar er zijn op zoveel plekken mooie regenbogen te zien)

Ik weet niet hoeveel regenbogen ik al in mijn leven heb gezien, maar ik weet wel dat regenbogen altijd mooi blijven. De afgelopen dagen zag ik veel "nep" regenbogen in sproeiers op het land (in combinatie met de hitte), maar mijn favorieten zijn toch echt wel de hele regenboog - van linksonder helemaal naar rechtsbeneden - en de dubbele regenboog. Die zag ik pas voor het eerst twee jaar geleden in IJsland, bij de Seljaland waterval (ja, op die foto staan er twee!). Wauwie.


5. Zwarte zandstranden

Vík, IJsland

En tot slot het zwarte zandstrand bij Vík, ook op IJsland. Ik geloofde niet dat het zó zwart zou zijn, maar elk korreltje is gewoon echt pikzwart. Hoe dat kan? Het is basaltzand, dus eigenlijk gewoon verhard lava. IJsland is natuurlijk een vulkanisch eiland en daarom is het hier heel "normaal". (Net als de basaltzuilen die er ook staan.)


  ❊ Welk natuurverschijnsel heeft de meeste indruk op jou gemaakt, of waar heb je gewoon heel
  erg van genoten? Of wat zou je graag eens met eigen ogen willen zien? ❊

28 opmerkingen:

 1. Prachtige natuurverschijnselen, zou ook graag eens zo'n verschijnsel mee willen maken :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige keuze zo. Het Noorderlicht zou ik ook dolgraag eens zien, dat lijkt me zó bijzonder! Verder ben ik een groot fan van zonsop- en ondergangen, dus de middernachtzon lijkt me ook heel gaaf. Zelf raak ik ook steeds opnieuw onder de indruk van bergen, felblauw water, prachtige koraalriffen en mooie dieren. Het blauwe ijs en ijswater op gletsjers, wandelen door de samariakloof en dan onder zo'n enooooorm hoge rotsen 'muur' staan die recht omhoog voor je oprijst ... De Grand Canyon.. Geweldig. Hier ook een groot natuurliefhebber. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja wauw, zoveel dingen waaraan ik weer niet had gedacht en die ook allemaal mooi zijn <3 Helaas ben ik geen held met (zee)water, dus koraalriffen heb ik alleen nog maar op foto's gezien, maar hopelijk ooit... een dag. Net als de Grand Canyon, die staat ook ergens op een lijstje :)

   Verwijderen
 3. Leuk lijstje! Wandelen in de natuur is gewoon héérlijk :D Elke waterval, zonsondergang en regenboog krijgen mijn volle aandacht. Ook bergen vind ik altijd prachtig om naar te kijken. Eigenlijk vind ik (bijna) alle natuurverschijnselen prachtig, hehe :) Ik zou zelf nog graag eens een volle sterrenhemel en het noorderlicht willen zien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaaa een sterrenhemel! Ik ook.
   Ik zag van de week de film 'Starry Starry Night' en daarin was precies zo'n shot (http://oi39.tinypic.com/ogi0kp.jpg) - ZO mooi <3

   Verwijderen
 4. Een vakantie zonder natuur is flauw. Ik kan eigenlijk genieten van een mooi heuvelachtig landschap zoals in Toscane of de prachtige bossen in de Jura, de ongeloofijk verbijsterende planten en insecten in Afrika (die insecten wel niet al te dicht maar meestal zijn ze groot genoeg om op ze afstand al te kunnen bewonderen). Maar volgens mij kan je de mooiste natuur en mooiste natuurverschijnselen zien in de noordelijke landen waardoor deze zeker ook nog op mijn reislijstje staan! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar Sarah... eigenlijk is een dag zonder natuur natuurlijk al niks he ;) ik was de eerste weken echt een beetje verdrietig dat ik in Brussel op weg van mijn kot naar school geen enkel boompje tegen hoefde te komen. Maar heuvels en bossen en planten en dieren zijn inderdaad prachtig, al raad ik Scandinavië natuurlijk iedereen aan!

   Verwijderen
 5. Wauw moooi! Het noorderlicht lijkt me zoiets aparts om mee te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Graag zou ik het noorderlicht ook een keertje willen zien lijkt me echt geweldig.
  Gisteren zag ik hierin Sevenum de onweerslucht voorbij trekken,was echt facinerend en tegelijker tijd ook een beetje beangstigend,maar wel heel speciaal,en wat kan er veel regen uit de lucht vallen,is toch een apart natuurverschijnschel vind ik,groetjes van Gertie hermkens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja Gertie, onweer (en heel veel regen) kan zeker ook prachtig zijn :)

   Verwijderen
 7. Het noorderlicht is zo mooi! Ik mocht het in 2008 zien toen ik in Finland studeerde en voor een paar dagen in Lapland was. Het was ontzettend koud om op het meer te staan, maar zo geweldig mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wauw, zo midden in de natuur moet het nóg mooier zijn! Ik zag het meestal echt in Trondheim zelf, dus in de "stad" (met veel lichtjes) en één keer maar vanuit het bos, maar toen waren we er per ongeluk zo diep ingelopen dat je het niet meer echt heel goed kon zien ;) haha

   Verwijderen
 8. Man o man, wat ben jij toch op een mooie plekken geweest!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb hier nog geen enkele van gezien! Oh jongens ik zou echt wenen bij die eerste twee, dat weet ik nu al. Ik maak daar snel werk van, ik wil al zo lang eens naar Scandinavië en nu moet het er toch maar eens echt van komen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Regenbogen ook niet? ;)
   Maar ja, doen! Ik denk dat je het er fijn gaat vinden

   Verwijderen
 10. Ohh Marlou, wat een heerlijke post, ik hou van jouw schrijven <3 en die foto van de middernachtzon, wauw! Maar pfoe, het meest indrukwekkend, geen idee eigenlijk. Ik denk toch de Everglades in Florida, de Grand Canyon en Yosemite National Park. Ik hou van bergen en van zee en mooie strandjes. Ik ga straks zóveel mooie strandjes zien, omg. En de jungle, dat wil ik ook al jaren. Noorderlicht lijkt me ook te gek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh hallo Debby, líef! dank je!
   Amerika moet ik inderdaad ook maar eens ontdekken met alle nationale parken die daar zijn :) En jaaa ooh al je bounty strandjes en mooie bossen en jungle. Ik ben zo benieuwd hoe je het gaat hebben!

   Verwijderen
 11. Het Noorderlicht, en eigenlijk Scandinavië en IJsland in het algemeen, zijn dingen die het allerhoogst op mijn verlanglijstje en te-zien-lijstje staan. Ik wil er zo graag heel snel en intens naartoe.
  Ik zag enkele jaren geleden The Grand Canyon, en dat heeft toch een grote indruk op mij nagelaten. Zo majestueus en enorm groot, wij mensen zijn echt nietig tegenover de natuur. Daarnaast werd ik ook verliefd op de Highlands in Schotland, zeker toen ik vanboven op de Ben Lomond stond. Mist, wind, regen, maar bovenal: prachtige groene natuur. Ook Loch Lomond was prachtig.
  Maar ook kleine dingen kunnen mij verbazen: de Ardennen bijvoorbeeld, of de Hoge Veluwen. Of de fruitbomen in onze achtertuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoveel moois! Inderdaad ook gewoon fruitbomen in de tuin <3, ik vind het zo fijn om te lezen dat je daar ook gewoon nog van geniet, dat zou iedereen moeten doen.

   Verwijderen
 12. Ohhhww het Noorderlicht en Middernachtzon wil ik ook nog wel eens mee maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gave blog, erg mooie dingen heb je gezien!! Vooral het noorderlicht lijkt me super bijzonder! Straks in Nieuw Zeeland kan ik helemaal in het zuiden het zuiderlicht zien. Lijkt me ook erg gaaf.

  Wat ik het mooiste natuurverschijnsel tot nu toe vond was Yellowstone National Park. Het was erg bijzonder om over een actieve vulkaan te lopen en naar spuitende geisers en bluppende poelen te kijken. Raar idee dat de natuur zó krachtig is. Ook de bergen in Oostenrijk vond ik erg mooi trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vergeet altijd dat het zuiderlicht ook bestaat maar ja wow, tof! Ben benieuwd hoe dat gaat zijn :)
   En geisers zijn inderdaad geniaal grappig en interessant. Bluppende poelen heb ik zelf nog nooit gezien, maar vulkanen en geisers doen je inderdaad beseffen dat de aarde lééft en dat is eigenlijk best gek.

   Verwijderen
 14. Wow, prachtig! Noorderlicht heb ik ooit ook een glimp van mogen opvangen, heel bijzonder :)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Prachtige foto's, prachtig omschreven en prachtige keuzes. Ik zou het noorderlicht ook dolgraag eens willen zien, bijzonder dat jij daar woonde en het daar zo vaak zag. Ik herken dat wel, je reactie. In Afrika was het soms ook 'wat is het wat is het oh het is maar een zebra, of oh het is maar een kudu' terwijl je er echt elke seconde en keer op keer bij stil moet staan hoe prachtig de aarde is.

  De natuur is zo bijzonder mooi. Ik zou geloof ik ook niet kunnen kiezen. De prachtige bergen in Afrika en Laos, het azuurblauwe water in Indonesië, de machtig grote overweldigende jungle. En laten we het over de fauna maar niet hebben. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die dit niet willen zien, niet trekt, geen reislust hebben.

  “We need the tonic of wildness...At the same time that we are earnest to explore and learn all things, we require that all things be mysterious and unexplorable, that land and sea be indefinitely wild, unsurveyed and unfathomed by us because unfathomable. We can never have enough of nature.” ― Henry David Thoreau, Walden: Or, Life in the Woods.

  Ik heb trouwens op je vraag geantwoord tussen m'n reacties over wildlife! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, ik had het niet beter kunnen zeggen. Stom inderdaad hoe snel dingen gewoon worden, maar ik ben blij dat ik in elk geval niet de enige ben ;) En dat je me er weer even bewust van hebt gemaakt dat ik de volgende keer als ik een "Noorderlicht!"-smsje krijg hoe dan ook even naar buiten moet gaan :)

   Verwijderen
 16. ohhh, noorderlicht <3 dat lijkt me echt ZO mooi om eens te zien =D

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Moooooi mooi mooi!! Ik zou daar ook allemaal dansjes van doen <3

  BeantwoordenVerwijderen