2.8.13

Een olifant, sletten en de kerstman

Net als iedereen denk ik graag terug aan mijn reizen, en kan ik met gemak - waar dan ook - opeens met een mega glimlach op mijn gezicht zitten omdat ik aan het een of ander dacht. Nu zijn het echter niet de must-see's die mij achteraf het meeste plezier aan een reis bezorgen. Nee, ik ben fan van details. Van dingen die niet standaard inbegrepen zitten bij de reis - of in elk geval niet voor iedere toerist hetzelfde zullen betekenen. En juist voor die dingen heb ik hier nog niet echt een plekje, merk ik. Dus daarom roep ik een nieuwe "categorie" in het leven! Waarin ik telkens kort drie fijne, grappige of leuke herinneringen deel.


Een olifant

Jaipur (India), maart 2008

Op een van onze laatste dagen in India - net nadat ik geschopt was door een kameel en niet meer fatsoenlijk kon lopen, dus ik wilde/durfde eigenlijk niet - namen we de olifant naar Amber fort. We zaten niet op de rug maar in zo'n bakjes en dat was best lastig, vooral omdat het meisje naast me als een gek wiebelde. Niet gek dus dat mijn zonnebril opeens viel en ik heel even een "ja hallo, niks gaat nog goed"-momentje had. Inderdaad maar héél even, want de man die onze olifant bestuurde zei "wait", lachte en toen kwam mijn zonnebril in de olifant z'n slurf terug! Het blijft m'n favoriet(, en het blijft stom dat ik geen foto heb).


Sletten

Bergen (Noorwegen), juli 2009

Op zomercursus in Noorwegen vier jaar geleden namen wij elke dag de bus van onze flat naar de universiteit in het centrum. De bus met eindbestemming Sletten, was dat. De eerste was het natuurlijk hilarisch (en een béétje gek) om in te stappen, maar elke dag weer - vier weken lang, bleef het grappig om de mevrouw door de intercom sletten te horen zeggen alsof het een super normaal woord is. Dat is het natuurlijk ook, maar toch. Nóg leuker werd het echter toen we de bus eens helemaal toen het eindstation namen, en zomaar in Sletten waren. Daar heb je niet alleen Sletten senter (winkelcentrum), maar ook Sletten tannlege (tandarts), Sletten kirke (kerk) en - mijn favoriet: Slettebakken (een straat die bergop gaat, bakke = heuvel).


De kerstman

Ljubljana (Slovenië), mei 2011

Toen ik twee jaar geleden naar Ljubljana ging vroeg een vriendin van me - Marloes - van tevoren of ik geen pakketje mee kon nemen om te bezorgen bij een vriendin van haar die op dat moment in Ljubljana woonde. "Ik heb een foto van haar huis, en als je dat niet kunt vinden kan ik altijd nog haar adres vragen?" zei ze. Het leek me een béétje onmogelijk, zomaar een huis vinden... maar mijn Sloveense vriendin Urška kent Ljubljana schijnbaar écht heel goed en wandelde er zo naartoe. Met als resultaat dat we binnen no-time in Aafkes kamer stonden en het pakketje op haar bureau legde, omdat ze zelf niet thuis was. Ik heb me nog nooit zo'n kerstman (of eigenlijk Sinterklaas, maar ja, het moest in het Engels) gevoeld.


  ❊ Heb jij nog een leuke reisanekdote om met mij te delen? ❊

20 opmerkingen:

 1. Oh, dit zijn hele fijne anekdotes! Dat sletten vind ik echt heel grappig, haha. Ik had dat in Afrika met 'hoerschool' (hogere school). Blijft leuk.

  Ik wil nog graag naar India, misschien in het voorjaar (of de Filipijnen of toch terug naar Afrika óf Zuid Amerika dus eh....twijfels).

  Dat huis verhaal vind ik ook zo leuk! Ik heb ook een heleboel bijzondere momentjes gehad, ik zou niet weten waar ik moest beginnen. Fijn he, reizen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha! Daar moest ik ook hardop om lachen :)
   Sowieso zou ik graag eens naar Zuid-Afrika gaan, alleen al om Afrikaans te horen. Van de week waren er twee Afrikaans-sprekende jongeren in de trein naar Brussel en dat was echt zaaalig om stiekem af te luisteren (en uiteindelijk maar mee te kletsen omdat ik te nieuwsgierig was waar ze vandaan kwamen en wat ze gingen doen, enzo).

   En ja, reizen is heerlijk!

   Verwijderen
  2. Oh jaaa, als ik dat nog eens hoor ergens dan moet ik bijna janken en word ik hysterisch. Ik vond het heel leuk om te kletsen in het Afrikaans (ik studeerde ook met allemaal Zuid Afrikanen).

   Verwijderen
 2. Wat ontzettend tof dat van die olifant!
  Haha, jaa ik heb ook nog een foto van het woord 'Slettenbakken' van toen ik in Bergen was! Mijn vader en ik lagen in een deuk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aaaahh wat een origineel idee Marlou, super leuk! Maar dat rijden is voor die olifanten toch super slecht? :( Maar dat 'ie je zonnebril oppakte is dan inderdaad wel echt supercool. En 90 Sletten en Slettebakken, omgeeee :').

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :') :') Ik heb het nog nooit eerder gelezen als "90 sletten", haha!

   En ja, nee, het is zeker niet goed voor die olifanten lijkt me zo... Ik moet zeggen dat ik er maar even bij stilstond ("ze hebben kooitjes en dus zit je niet op hun rug, wat het al stukken beter maakt") en omdat ik dus niet kon lopen door die kamelenschop was er voor mij ook geen andere optie om bij dat fort te komen.

   Verwijderen
  2. Ja boe, is inderdaad niet heel goed. Maar ik snap dat je het gedaan hebt. Ik heb in Indonesië echt een heel goed ecologisch verantwoord bedrijf gezocht om dat te doen (vingen het teveel aan olifanten op die de dorpen terroriseerden en hebben ze heropgevoed (met geduld en liefde, geen geweld, door de echte olifantentemmers) om andere olifanten nu buiten de dorpen te houden tijdens patrouilles. Af en toe kunnen reizigers een ritje maken en wassen, maar geen routine. Alleen maar om geld te krijgen voor de verzorging etc. :)

   Verwijderen
  3. Mja, hier was het wel écht toeristisch en ik ben bang dat die olifanten niks anders deden dan heel de dag berg op lopen, lijkt me zo... :( Dat bedrijf in Indonesië klinkt inderdaad heel fijn!

   Verwijderen
 4. Hahaha wat leukk!
  Ik heb helaas geen leuke reis reisanekdote, maar wat niet is kan natuurlijk altijd nog komen (:!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leeeuk! Vooral met die olifant. Hoe geweldig zou het zijn als een olifant je zonnebril komt terugbrengen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha, wat mooi "ik heb een foto van haar huis, en als je dat niet kunt vinden, kan ik altijd nog haar adres vragen". :)) Ik heb een kennis die me ook op die manier op pad zou kunnen sturen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ja ik zou het zelf ook kunnen doen denk ik, maar dan eerder met "dit is het adres, duw maar in de brievenbus". Al was dit uiteindelijk wel een stuk leuker :)

   Verwijderen
 7. dat van die sletten is hilarisch! Ik snap niet dat Britten de halte Cockfosters niet grappig vinden ... ah well.

  laats zei ik: oh mijn kont ... wat klint als the C word en dat moet ik beter niet in het openbaar zeggen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaaaaa!
   Ik heb dat met 'mensen' in het Noors. Als ik gewoon met een Nederlander praat is dat natuurlijk heel normaal, maar in het Noors betekent het "de ongesteldheid" en daar mag je dus echt n-i-e-t over praten op straat (en tja, als je dan dus alleen dat woord opvangt en niet doorhebt dat het een andere taal is)...

   Verwijderen
 8. Wat leuk dat je zo terug blikt op al jouw avonturen, heel origineel! En hilarisch dat je een huis vindt vanaf een foto en sletten klinkt gewoon erg grappig. Ik ben nu al benieuwd naar alle blogs in deze categorie die volgen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben zelf eigenlijk ook nog wel even benieuwd, vooral naar hoelang ik het volhoud nog dingen te herinneren ;) Maar, een mooie reden om m'n reisboeken nog eens door te lezen!
   Leuk om te horen dat je het leuk vindt in elk geval :)

   Verwijderen
 9. Haha die slettebakken lijkt me idd wel hilarisch om te horen. Die momenten zijn idd epic haha. XX

  BeantwoordenVerwijderen