14.1.14

Denemarken, Zweden én Noorwegen in zeven dagen

Voor een Scandinaviëfan als ik is er natuurlijk weinig mooier dan Noorwegen, Denemarken én Zweden tijdens dezelfde reis te bezoeken. Toen reisorganisatie WTC.nl me vroeg om over één van de mooiste reizen die ik de afgelopen jaren heb gemaakt te vertellen, hoefde ik dan ook niet lang na te denken: die week dat ik alle drie de Scandinavische* landen bezocht.

* Voor het gemak hou ik even de politieke definitie aan, ook wel de definitie die ze in Scandinavië zelf gebruiken: 'Scandinavië' is Denemarken, Noorwegen en Zweden. 'Het Noorden' is Denemarken (en Groenland en de Faeröer eilanden), Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland.

Het was 2009, ik studeerde nog maar net Scandinavistiek in Groningen en onze studievereniging organiseerde een reis naar Göteborg en Kopenhagen. Meteen heb ik me aangemeld, stiekem al een beetje hopend dat ik we vanuit Göteborg eventjes de grens over zouden kunnen naar Oslo... Vanuit Groningen namen we een Eurolines naar Kopenhagen, van waar we de bus achter ons lieten en via Malmö en Lund naar de tweede stad van Zweden treinden.

Kanelbullar in "Göteborg"


Op reis naar Göteborg was ik toevallig enkele maanden eerder - voor een retourticket van € 0,02; mijn goedkoopste ticket ooit! - al geweest en dus was ik blij dat er een jongen mee was die hier gewoond heeft en ons dus ook de leukste plekjes buiten de stad kon laten zien. Hij nam ons mee naar Brännö, een eilandje waar je per boot vanaf de stad kunt komen, en het grootste meer van Zweden: Vänern. Daar was het prachtig wandelen. Er was nog wat sneeuw, het meer was nog deels bevroren en we sneden onze kanelbullar met een zakmes in tweeën. Ja, een hoogtepunt van de reis, die natuur in (de buurt van) Göteborg.Op en neer naar Oslo


Maar we (of ja, die paar van ons met Noors als hoofdtaal) zouden geen goede studenten Noors zijn (geweest) als we bij Göteborg niet meteen iets als "Maar dan kunnen we een retourtje Oslo doen!" hadden gedacht. Op een vroege ochtend zaten we dus in een bus - zo'n luxe, met stopcontacten en gratis wifi - die ons binnen een uur of vier naar de hoofdstad van Noorwegen bracht. Het was een snel bezoekje: we waren op Bygdøy en bezochten het Vikingschipmuseum, ik dronk koffie (of chocomel, denk ik) met een vriendinnetje van folkehøgskole en wandelde met mijn studiegenoten door het altijd mooie Vigelandpark. Terug namen we de trein - die ook snel was - en schreef ik in mijn reisdagboek. "Ik wil elke dag wel op en neer naar Oslo."

Foto's: Maurits

Maar we waren dus weer in Göteborg, om nog een halve dag kanelbullar te eten en snoep te scheppen en de trein terug naar Denemarken te nemen. Want voor we weer met de Eurolines terug zouden gaan, hadden we een paar dagen in Kopenhagen.

Koninklijk Kopenhagen


Na mijn eerste citytripje naar Kopenhagen, toen ik 7 was, was het op mijn 19e een stuk interessanter. Ik weet nog dat we de eerste ochtend door de regen over Strøget - dé winkelstraat - renden, 's werelds grootste Søstrene Grene in en allemaal andere fijne (design)winkels in, enzo. Maar deze keer ging ik ook eindelijk naar Christiania (wat mooi, maar niet heel prettig was en waar ik toch de lekkerste chocoladetaart ooit at!), het meest zoete theehuisje ooit en het paleis, de paleistuinen en de botanische tuinen. De mooiste botanische tuinen die ik ooit zag; met trapjes waardoor je dus ook van boven naar beneden kunt kijken. ❤

Over hartjes gesproken trouwens: alles in Denemarken bestaat uit hartjes, zo ongeveer. De wachthokjes bij het paleis (zoals je op de foto hieronder kunt zien), de munten... Ik word er elke keer weer vrolijk van.Een heerlijke reis was het. Niet te lang, niet te kort en vooral alles behalve saai. De combinatie natuur (in Zweden), stad (in Denemarken) en natuur én stad (in Noorwegen) was perfect en dat zijn die landen op zich natuurlijk ook. Ik zou het zo weer doen.


  ❊ Heb jij wel eens tijdens een (korte) reis naar verschillende landen bezocht? ❊

10 opmerkingen:

 1. Dit lijkt me ook wel écht een leuke reis. Ik ben twee keer in Zweden geweest, maar nog nooit in Noorwegen en Denemarken en ben zo benieuwd naar die landen! Ik wil ook wel zo'n retourticket voor €0,02 vinden (serieus! wat een prijs!).. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, onvoorstelbaar he! Het goedkoopste Sinterklaaskadootje wat ik heb gekregen ;)

   Verwijderen
 2. oh dit moet ik ook een keertje doen =D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ohh ik wil ook weer die kant op. Kopenhagen vond ik zo'n verrassend leuke stad! Het wordt altijd omschreven als designstad en dat is ook wel zo, maar het heeft zoveel bijzondere dingen te bieden afgezien van design. Ik vond het echt een aangename verrassing. Christiania is ook heel bijzonder ja. Super leuke herinnering moet dit tripje zijn zeg, leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh dat lijkt mij ideaal! Ik wil al die landen graag bekijken en zo zie je alle hoogtepunten in een paar dagen. Mooie tips ook

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dan is dit zeker een idee! (al heb je Noorwegen natuurlijk niet echt gezien zonder naar de westfjorden te gaan, in my opinion... maar Oslo is een heel mooi begin)

   :)

   Verwijderen
 5. Leuke post. Ik wil ook een keer die kant op en vooral een rondreis door Noorwegen maken.

  BeantwoordenVerwijderen