18.1.14

5x in het buitenland

Het is me al vaker gevraagd: wat heb je nu eigenlijk altijd gedaan in het buitenland, Marlou? Vaak duurt het dan een uurtje of twee, drie voor ik ben uitgepraat, maar dit keer probeer ik het kort te houden. Dus bij deze: de vijf keer dat ik in het buitenland woonde, in sneltreinvaart. Een week in Slovenië (dat dankzij alle nervositeit voelde als een half jaar!), een maand in Frankrijk en bij elkaar opgeteld ruim een jaar in Noorwegen.

En inderdaad, de oplettende lezer heeft het vast door: IJsland en Brussel ontbreken. Op IJsland deed ik vrijwilligerswerk, mengde dus maar weinig met de locals en was er maar een week(, dus ik vind het niet tellen). Studeren in Brussel voelde ook niet echt als een buitenlandavontuur. Dat was het ergens wel, maar ik treinde gewoon elke 2 à 3 weken naar huis, dus ja. Nee.Ljubljana, Slovenië

oktober 2005

Ik had het er al kort over, maar toen ik in 5 vwo zat organiseerde mijn school een uitwisseling met een gymnasium in de Sloveense hoofdstad. Het was de eerste keer dat ik meerdere nachten bij wildvreemden zou slapen, dat ik in het buitenland 'naar school zou gaan' en ja... ik vond het ENG! Maar eenmaal in Ljubljana heb ik enkel maar genoten. Genoten van de gefrituurde champignons van mijn gastmama, de getekende 'gesprekken' met mijn gastpapa (die geen Engels sprak), 'Sloveens kletsen' met de buschauffeur (hvala, ajde! nizozemska) en voor het eerst in een andere taal nieuwe mensen ontmoeten. In de bus terug naar Nederland telde ik de dagen af tot zij naar ons zouden komen, enkele maanden later, maar vooral ook tot het moment waarop ik nieuwe buitenlandavonturen zou mogen meemaken.


Klepp, Noorwegen

augustus 2007 t/m mei 2008

Na het vwo was het zo ver: ik verhuisde voor langere tijd naar het buitenland, naar Noorwegen. Op een volkshogeschool - waarover ik al van alles vertelde - had ik negen prachtige maanden, vol creativiteit, gezelligheid, Noors en natuur. Hier deed ik veel waar ik eerst alleen maar van kon dromen (mijn camera door en door leren kennen, longboarden, de wereld ontdekken, wandelen omdat het leuk is, vier keer per dag aan lange tafels eten en voor het middageten een liedje zingen over een vogeltje in de sneeuw) en nooit heb ik eerder zo gehuild als toen onze 'bubbel' die dag in mei knapte. Toen was het niet langer 'wij honderd in één internaat', maar waren we verspreid over heel Noorwegen en dus ook Nederland. En ja, dat was wel even lastig.


Bergen, Noorwegen

juli 2009

Mijn favoriete buitenlandervaring is echter de zomercursus in Bergen, waar ik vier weken lang samen met zo'n 50 andere Noors-studenten uit heel Europa en zelfs Amerika 24/7 Noors kletste, heel veel gezelligs deed en gewoon de vier geweldigste weken had. Nooit heb ik me zo gelukkig gevoeld als daar, dus dat zegt denk ik wel genoeg. Heel cliché ook, maar ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Ik had in elk geval nooit verwacht dat de helft van je zomervakantie gebruiken om nóg naar de universiteit te gaan zo fantastisch zou kunnen zijn. Zonder ook maar enige tegensputtering had ik er zo een stuk of 40 aangeplakt.


Trondheim, Noorwegen

januari t/m juni 2010

Later tijdens mijn bachelor studeerde ik nogmaals in Noorwegen, een heel semester dit keer. Ik wilde graag naar Oslo, maar dat kon niet en dus werd het Trondheim. He-le-maal niet erg, want naar mijn mening is Trondheim nog steeds de leukste Noorse stad. Het was -36 graden (ja, MIN!) toen ik aankwam en de sneeuw bleef tot begin mei liggen, maar dat was niet erg. Ik ontmoette leuke mensen, volgde leuke vakken en woonde in de mooiste omgeving... Nogmaals: ik wist niet dat studeren zó leuk kon zijn.


Annecy, Frankrijk

april 2012

Mijn meest recente buitenlandavontuur is alweer bijna twee jaar geleden, toen ik een maand lang mijn verstopte vwo-Frans afstofte in het schattigste bergstadje van Frankrijk. Zonder de liefste Koreanen en Japanners - die geen Engels spraken - heb ik meer Frans gepraat dan ooit en hoewel ik vooral genoot van de crêpes, de bergen, het meer en de ijsjes, is het stiekem toch allemaal wat beter blijven hangen. In Brussel heb ik weinig Frans hoeven praten, maar de keren dat het moest lukte het lekker wel!


  ❊ Heb jij wel eens voor langere tijd in het buitenland gewoond? Zo ja: waar dan? Waarom dan?
  En als het (nog) niet zo is: waar zou je wel eens een maandje of twee door willen brengen? ❊

14 opmerkingen:

 1. Over 2 jaar woon ik een tijdje in Duitsland, voor school. Doodeng vind ik het.
  Trouwens Annecy, daar ben ik vorig jaar geweest. Prachtig daar met het meer en de bergen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja mooi he, Annecy :)
   En over twee jaar heb je er vast vooral heel veel zin in. In het buitenland wonen is altijd een beetje eng, maar geloof mij: uiteindelijk hou je er vast alleen heel goede herinneringen aan over!

   Verwijderen
 2. In 2008 woonde ik voor een half jaar in Finland. Ik studeerde er en deed het Erasmus-programma. Een groot feest! Ik ging samen met een (inmiddels) goede vriendin en ontmoette heel veel leuke mensen. Een super tijd.
  In 2010 ging ik naar China. Ik zou er een half jaartje gaan wonen & werken, maar, zoals je weet, ik woon er inmiddels nog steeds. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O wauw! Ik wist helemaal niet dat je eigenlijk in China bent blijven plakken. En nu, nooit meer weg? ;)

   Verwijderen
 3. Zo zo zo leuk om te lezen dit! Vooral alles over Noorwegen :)
  En wat tof dat je aan de zijkant van je blog nu van die foto's met bestemmingen hebt :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :)
   (Ik ben stiekem nog niet zo tevreden met de foto's enzo, dus dat zal snel weer veranderen, maar dank je ;))

   Verwijderen
 4. In 2011 heb ik 10 weken in Suriname gewoond omdat ik er stage liep bij een krant. Een geweldige ervaring :) Ik zou ook graag een tijdje in New York gaan wonen, maar dat is niet zo simpel (weer mijn lief moeten achterlaten :( )

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hej Marlou! leuk om te zien en te lezen! Op naar de volgende buitenland ervaringen :) (ps. leuke nieuwe lay-out! Al vond ik het 3 spitsbergen logo ook erg leuk)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooo zo grappig dat het je aan Spitsbergen deed denken! Het is nog altijd mijn logo, dus het plan is dat hij snel terug in de layout komt :) Ik ben momenteel wat dingen aan het uitproberen, maar nog niet helemaal tevreden...

   Verwijderen
 6. Oh, vooral je verhalen over de volkshogeschool vind ik heel leuk om te lezen, er straalt zoveel geluk van af :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie ervaringen zeg! Wat grappig dat je in Annecy hebt gezeten, ik heb daar vlakbij, in Chambery, 2,5 maand Frans gestudeerd :). Was een geweldige tijd. Ik zou het zo weer doen. Ik heb tijdens mijn studie ook nog 6 maanden in Xiamen gewoond en woon nu sinds 9 maanden in Berlijn. Het werkt ook verslavend hoor, in het buitenland wonen. Je wilt steeds meer nieuwe culturen en mensen leren kennen of zo, haha!

  BeantwoordenVerwijderen