12.1.14

24 uur - wandelend, klimmend, smikkelend en genietend - ... in Ljubljana.

Ik was er in de herfst van 2005 en lente van 2012.


24 uur in Ljubljana weergeven op een grotere kaart

Toen ik als 16-jarige op uitwisseling ging naar Ljubljana wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten. Ik verwachtte stiekem zelfs een beetje in de prehistorie terecht te komen, maar in de praktijk bleek het vooral een week gevuld met ondergrondse, rokerige cafeetjes en gefrituurde champignons te worden. 6,5 jaar later was de Sloveense hoofdstad een stuk hipper en liet het voornamelijk een schattige, lieve, fijne indruk bij me achter. Het is geen grote stad en vandaar ook geen échte city guide, maar een '24 uur in...': Ljubljana is perfect voor een dagje (of twee).Het oude centrum
Het centrum van Ljubljana is compact en dus de perfecte plek om je dag te beginnen. Prešernov trg is het hoofdplein, waar je je op steenworp afstand bevindt van de prachtige rivier, de oude huisjes en de bloemenmarkt op Krekov trg (en de school waar ik die eerste week studeerde). Maar ook de drakenbrug (Zmajski most) zou je even moeten zien - want wat de Eiffeltoren is voor Parijs, is dit toch wel voor Ljubljana.


Ljubljanski grad
Ook een must: omhoog wandelen naar het kasteel, Ljubljanski grad. Het is best een klim, maar je krijgt er een mooi uitzicht - én een mooi kasteel - voor terug. Ik vond het vooral tof om in één oogopslag te kunnen zien hoe Ljubljana echt een mix is van oud en nieuw. Aan de ene kant zag je schattige huisjes en kerkjes, maar aan de andere kant vulden vooral moderne flats mijn camera.

Heb je een picknick bij je? Dan is dit de plek om zo tegen de middag je broodjes op te smikkelen!


Le PétitTrg francoske revolucije 4
Heb je geen eten bij je: (absoluut) niet getreurd. Over Le Pétit had ik het al eerder en toen omschreef ik hun tosti als "de lekkerste ooit". En daar blijf ik bij. Deze tosti met courgette en bešamelsaus is nog altijd de lekkerste tosti die ik heb gehad.


Ljubljanica
Na de lunch zou je nog even terug moeten wandelen naar het centrum-centrum en genieten van de fijne rivier die door de stad stroomt: Ljubljanica. Op Mesarski most kun je je liefde vereeuwigen (als je wil), maar voor mij was Ljubljanica vooral fijn om lekker in de schaduw te wandelen, op de fijne terrasjes te zitten en in de leuke winkeltjes te kijken. Als je maar al te ver de rivier volgt - de stad uit - is het zelfs zo rustig en zijn er trapjes om beneden aan het water te zitten, heel fijn.

Tivoli
Maar waar je misschien het fijnst kunt zitten is in Tivoli, het stadspark. Op publieke toiletten na vind je hier niet veel meer dan gras - dus neem je picknick mee!, maar het is er gezellig en fijn.


MetelkovaMetelkova ulica
En als het dan langzaam donker begint te worden - of misschien net iets eerder, zodat je het nog in het licht kunt zien! - is het tijd om richting Metelkova te gaan: een klein autonoom gebiedje in de stad. (Misschien duidelijker: een mini-Christiania, maar vriendelijker. Lees: ook geschikt voor meisjes alleen, enzo.) 's Avonds zijn hier fijne feestjes, overdag is het vooral gezellig en fijn kleurrijk. En ja, daar heb ik inderdaad wel een zwak voor.


  ❊ Dat was een dagje "met mij" in Ljubljana. Ben jij er ook ooit geweest en mis je iets? Laat het
  dan vooral weten! Leuk voor mijn volgende keer, en leuk voor iedereen die binnenkort gaat. ❊

14 opmerkingen:

 1. Ik ben er nog nooit geweest, maar je foto's lijken een mooie indruk te geven van de stad!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah, Ljubljana... Daar begonnen mijn reiskriebels! Eerste interrailhalte, en ik heb er zo'n goede herinneringen aan. Die breng je meteen weer naar boven Marlou. Ik wil terug!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jaaa Metelkova <3 Daar heb ik echt één van de beste avonden ooit beleefd. En Ljubljana is inderdaad een heel schattig stadje!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk! Staat nog steeds op mijn Oost-Europa wishlist!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik ben er in 2010 geweest en heb blijkbaar de verkeerde dingen gedaan. als ik volgende keer richting Bosnie ga, ga ik het een tweede kans geven - en de tosti proberen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je weet vast nog hoe geschokt ik was toen ik ooit bij je las dat je Ljubljana maar niks vond... dit doet deugd om te lezen ;) Ik hoop dat het meevalt! (Maar ja, die tosti maakt sowieso alles goed.)

   Verwijderen
 6. Ik ben er nog nooit geweest, al heb ik wel een paar keer overwogen om een stedentripje naar Ljubljana te maken. Ik wist trouwens echt niet dat het niet zo heel groot is, dus misschien is een combi dan beter :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, een combitripje is dan wel aan te raden... Ik ben zelf vanuit Ljubljana op één dag naar Zagreb gegaan (is 3 uur met de trein geloof ik, dus goed te doen!) - misschien is dat een idee?

   Verwijderen
 7. Leuk! Boyfriend en ik hebben in maart samen nog een weekje vrij en willen misschien nog een paar dagen weg. Boedapest, Istanbul... Het is allemaal voorbijkomen en we hebben eigenlijk nog geen idee. Maar dit klinkt ook wel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar er is ook zooooveel leuks... Altijd lastig om te kiezen, maar fijn in elk geval dat de plannen er zijn :)

   Verwijderen
 8. Ooh wat leuk, ik wil ook! Heerlijk overzichtje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb al veel positieve verhalen gehoord over deze stad, maar het ziet er ook echt heel goed uit. Tof om te zien! Ik hoop de stad ooit nog eens te kunnen bezoeken op mijn route.

  BeantwoordenVerwijderen