7.12.13

Top 5: taartjes

Als ik mijn mail en Twitter-reacties enzo mag geloven, ben ik één van degenen die het woord 'fika' in Nederland aan het verspreiden is (en ja, dat vind ik niet anders dan heel erg leuk!). Nu is fika natuurlijk "koffie en taart", maar stiekem - of eigenlijk niet zó stiekem - gaat het mij natuurlijk vooral om het taartgedeelte. En ja... er zijn van die plekken waar ik echt nog steeds aan terugdenk met water in mijn mond, simpelweg omdat het "lekkers bij de thee" zo zo zo zo lekker was. Dit zijn vijf van zulke plekken.


1. A.M. Sweet

Brussel, België

A.M. Sweet noemde ik al in mijn Brussel-favorieten, en A.M. Sweet is paradise. Niet alleen omdat de mensen die er werken ongelooflijk schattig en vriendelijk zijn, of omdat je via een kraaktrapje naar de (verstopte) tweede verdieping kunt waar je eigenlijk áltijd rustig zit en sowieso weg kan ploffen in fijne, diepe stoelen. Nee, vooral ook omdat ze een heus toetjesbord aanbieden: stukjes van elk van de (huisgemaakte) gebakjes op dat moment in huis, meer dan genoeg voor 2 à 3 personen en slechts € 8 per bord. Echt - één van de must-do's als ik terug ga naar Brussel.


2. PS!

Groningen, Nederland

Ook over PS! vertelde ik al eens en hoewel ik natuurlijk lang niet meer wekelijks in Groningen kom, blijft deze 'seven layer cake' (want zo heette hij geloof ik echt, al krijg ik heel andere foto's te zien als ik erop google?!) in mijn geheugen hangen. ZO LEKKER. En hoewel er vandaag de dag een bom wat 'hippe koffietentjes' betreft schijnt te zijn gebarsten in Grunn, mag good old PS! - die ooit de enige was met cupcakes en écht lekkere chocomel, enzo - niet worden vergeten.


3. Carla's Conditorie

Utrecht, Nederland

Dit is eigenlijk de enige nieuweling in dit rijtje - al deelde ik een Instagramfoto van deze goddelijke kanelbulle meteen in de trein terug op mijn Facebook-pagina. Hoe dan ook: bij Carla's Conditorie in hartje Utrecht, naast de Dom, at ik dus zo'n kaneelding dat zo grandioos lekker was dat ik me écht even in Zweden waande. En nee, dat heb ik nooit eerder over een kanelbulle die ik buiten Scandinavië at gezegd.


4. Moustache

Porto, Portugal

Moustache ontving al lovende woorden in mijn mini Porto-guide, maar aangezien ik het er nog steeds helemaal mee eens ben herhaal ik ze voor het gemak gewoon: "Die red velvet cake met Ferrero Rocher-topping (♡) is denk ik de lekkerste taart die ik ooit heb gehad". Want OH MY - verrukkelijk. En dé reden dat ik elke keer weer overweeg te boeken als ik een goedkoop ticket naar Porto zie... "Want eh, ik verdien toch wel zo'n lekker stukje taart?"


5. Mormors Stue

Trondheim, Noorwegen

Oma's huiskamer (of ja, de huiskamer van je oma van je moeders kant). Ook wel: de fijnste huiskamer van Trondheim, van Noorwegen en eigenlijk vast van de hele wereld. Dit is PARADISET wat gezelligheid, knusheid(, misschien ook een beetje kneuterigheid) en - vooral - lekkere taartjes betreft. In mijn Trondheim-gidsje vertelde ik al over oma's geweldige zondagsbuffet, waarbij je dus voor 60 NOK zoveel thee kunt drinken en taart mag eten als je wil. Maar naast taart maakt oma ook de lekkerste schuimpjes, heerlijke broodjes en soepen. Allemaal dingen waarvoor je (of ja, ik) zo snel mogelijk weer terug wilt gaan.


  ❊ Waar heb jij het lekkerste taartje óóit gegeten? ❊

12 opmerkingen:

 1. Ziet er allemaal lekker uit! Zo leuk dat je al die leuke adresjes nog weet :) ik heb aardig wat citytrips gedaan maar ook veel voordat ik nog bewust bezig was met leuke tentjes uitzoeken. Dus van veel steden weet ik niets leuks helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu moet ik toegeven dat dit stiekem ook allemaal van het afgelopen jaar is, of dat ik er in elk geval het afgelopen jaar nog ben geweest. Maar over het algemeen ben ik eigenlijk wel goed in onthouden - ik heb natuurlijk ook m'n (soms iets té gedetailleerde) reisdagboeken vanaf toen ik 7 was ;) Vind het jammer om leuke plekjes te vergeten. Maar hé, als je gewoon vanaf nu gaat onthouden, heb je over een paar jaar ook een mega voorraad leuke plekjes natuurlijk!

   Verwijderen
 2. Oeh dit ziet er echt heerlijk uit. Nu wil ik ook taart! Haha.
  Mijn lekkerste taartje ooit was bij Café Art in Turku, Finland. Een mango cheesecake. My o my, niet te luchtig en niet te dik. Precies perfect. Ik zou er zo voor terugvliegen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. MANGO cheesecake?!?!! Dat klinkt inderdaad té lekker.

   Verwijderen
 3. Dat ziet er allemaal zo lekker uit! Ik woon in de buurt van Utrecht dus Carla's Conditorie ga ik zeker onthouden, mjammm! Leuke blog heb je trouwens! Ik volg je!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oooh wat ziet dit er heerlijk uit! Ik heb gelijk zin in taart haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. oooh jum. nog een reden om naar Portugal te gaan. En ik weet waar ik heen moet als ik weer in Grunn ben

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik krijg hier honger van, wat een heerlijkheid! Dat lekkers in Groningen is voor mij op werkdagen dichtbij, daar moet ik dus binnenkort eens naartoe! Dat bord met verschillende stukken taart in Brussel ziet er ook goed uit. Leuk ook, zo'n proeverij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, heel leuk idee inderdaad :)
   En de PS! is zeker een aanrader om eens ietsje langer voor in Groningen te blijven!

   Verwijderen