9.12.13

Slovenië: de vergeten parel van Oost-Europa

Ik was er in de herfst van 2005 en lente van 2011.

Nationaal Park Triglav, bij de grens met Oostenrijk

Vraag je mij iets à la "Welke stad of welk land moet ik nog meer zien op mijn reis door Oost-Europa?", zal ik altijd Ljubljana! Slovenië! schreeuwen. Slovenië is klein - dus je kunt makkelijk een groot deel van het land bezoeken, de mensen zijn lief, de keuken geweldig (als je vlees eet, al zijn hun gefrituurde champignons echt the best thing ever) en de natuur... de natuur is eigenlijk veel te groots om in zo'n klein landje te passen.

Op mijn zestiende kreeg ik - samen met de rest van mijn (toen 4-VWO) klas - een wit blad met wat gegevens en rechtsboven in de hoek een vastgeniete foto. Het was het formulier dat vertelde hoe mijn uitwisselingsmatch heette, Manca, en tevens het bewijs dat we écht naar Slovenië zouden gaan. Waarom mijn school nu precies een uitwisseling met Slovenië op de rails had gezet wist ik niet, maar het gebeurde al jaren en nu zouden wij ook gaan.

Dus we gingen. Enkele maanden later, vlak na de zomer, reden we met twee bussen vol (toen) 5-VWO-leerlingen door Duitsland en Oostenrijk, naar Slovenië. Een week later - in diezelfde bus, op weg naar huis - was ik verliefd op Slovenië.

Loebelwatte? - de stad


De hoofdstad van Slovenië, Ljubljana, heeft naast een haast onuitspreekbare naam namelijk een ontzettend lief, fijn, klein en mooi centrum. Weken hoef je hier niet te vertoeven, maar voor een dag of twee is het heerlijk. De stad is prachtig groen, je vindt er leuke cafeetjes, leuke winkeltjes en dus restaurants met o.a. lekkere tosti's. (Mijn overige tips zal ik binnenkort eens delen!)

Links: uitzicht vanaf Sara's dakterras (met het kasteel in de verte) / Rechts: uitzicht vanaf het kasteel

Waar ik nog altijd het idee heb dat veel mensen (nog altijd) denken dat Oost-Europa 'achterloopt', kan ik je zonder twijfel zeggen: Ljubljana niet. Het verschil tussen 2005 (!) en 2011 was wél heel groot. Kon ik - als nogal kieskeurige vleeseter (weinig vlees en liefst geen rund of varken) - in 2005 bijna nergens lekker eten... in 2011 waren er meerdere schattige vega(n)restaurantjes. Moesten we in 2005 dansen in een vieze kelder met 70% oude mannetjes... in 2011 waren er hippe tentjes en leuke bandjes. En het Sloveens wat ik in 2005 móest kennen om thuis te komen (anders kreeg ik namelijk geen buskaartje gekocht, of de juiste richting gewezen)... in 2011 heb ik enkel Engels gepraat en me hartstikke goed gered.

De natuur en het platteland


Maar net als altijd: ga vooral ook de stad uit - in elk geval als je zo'n natuurfan bent als ik. Slovenië is ongeveer half zo groot als Nederland, maar heeft - wat natuur betreft - zoveel te bieden. Met school ontdekten we vooral het zuiden: de grotten van Postojna, de enalangste druipsteengrot ter wereld en vast één van de weinige grotten waarin een kasteel zit en kuststadje Piran. Ook gingen we (natuurlijk) naar Bled - een van de grootste toeristische attracties van het land. Middenin het meer is een eilandje met een kasteel en in het stadje zelf moet je een tompoes eten... zeggen ze.

Tijdens mijn tweede bezoek logeerde ik bij de uitwisselingsmatch van een meisje uit mijn klas (ja, sorry, dat klikte gewoon beter ;)) en haar ouders waren zo fantastisch lief om me nog meer te laten zien. Ze namen me mee naar het Triglavgebergte (zie foto bovenaan!), wat zonder twijfel een van de mooiste bergketens is die ik ooit heb gezien. Zo ruig, zo groen, zo prachtig. Cerkniško jezero was iets wat ik volgens Urška's vader per se moest zien en waar hij dus graag een uur of drie voor omreed. Het is een meer dat 's winters vol water staat (of bevroren is), 's zomers droog is en in de lente dus half water-half droog is. Best gek, en best geniaal. Net als het zomerhuisje van de familie, waar ik ook een dagje mocht genieten.

Ja, Slovenië is het land dat mij het meest verrast heeft, so far. En ja, nu wil ik weer terug.
  ❊ Ben jij wel eens in Slovenië geweest? Vond je het er ook zo fijn? En wat is het land dat jou het
  meeste verrast heeft? ❊

24 opmerkingen:

 1. Ik zou zelf ook niet zo snel aan Slovenie denken, dus die vergeten parel klopt wel ;)
  Lijkt me een mooi land om eens naartoe te gaan, als ik je foto's zo zie moet dat helemaal goed komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is er zeker prachtig! Heel groen en vredig... :)

   Verwijderen
 2. Ik ben er nog nooit geweest en had er ook helemaal geen beeld bij. Het ziet er heel vredig en mooi uit, eigenlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is het precies inderdaad... zeker een aanrader!

   Verwijderen
 3. Wat een heerlijke inspiratie, dit land zou je inderdaad snel vergeten.. Loebelwatte :')
  Thanks for sharing!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, ik kan het ondertussen uitspreken, maar op school hadden we het altijd over Loebelnogiets en Loebelweetjewel enzo ;) En graag gedaan! Leuk om te lezen dat je het leuk vindt.

   Verwijderen
 4. Heel leuk te lezen! Ik heb dezelfde ervaring met Slovenië: in 2009 voor het eerst geweest met een Europese uitwisseling, zonder verwachtingen, en toen heel erg enthousiast geworden! Toen was ik in Maribor en Pohorje gebergte. Deze zomer terug geweest; Triglav park ontdekt, bij het Bohinj meer gekampeerd en naar Ljubljana geweest! Hele fijne stad, klein, maar met een hele goede sfeer, hip en plaats voor creatieve initiatieven! Inderdaad in NL veel mensen die denken dat Slovenië heel armoedig is, maar dat is juist niet zo! En als vegetariër kun je je prima redden heb ik ook gemerkt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk en toevallig! In Maribor ben ik dus nog niet geweest, maar staat zeker ook op mijn lijstje :) Klinkt heel fijn in elk geval.

   Verwijderen
 5. Nice! Ik ben een jaar of tien geleden in Ljubljana geweest tijdens een paar weken interrailen. Vond Slovenië een bijzonder en vooral mooi land, maar kan me er verder niet zoveel meer van herinneren... op de bizar grote schnitzels en het treinstation na. Zonde, tijd om terug te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bizar grote schnitzels ja? Die heb ik gemist(, en zijn één van mijn favo's van Duitsland ;))
   Tof wel dat je Ljubljana gewoon aan hebt gedaan, in plaats van direct maar overslaan zoals veel interrailers doen (heb ik het idee).

   Verwijderen
 6. Ik zou er ook niet zo snel aan denken als vakantieland maar alles ziet er wel zo mooi uit op de foto's. Ik ben in de zomervakantie op doorreis geweest in Slovenië maar we kwamen pas om half een 's nachts aan - en dan zijn al die weggetjes en bomen en bossen iets minder, wanneer je geen steek voor ogen ziet en je de berg op moet met een veel te grote en bepakte auto en zes chagrijnige mensen :')

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha nee, dat klinkt inderdaad niet als de beste situatie. :)

   Verwijderen
 7. nog nooit geweest (alleen doorheen gereden met de bus). nieuwe bestemming op de lijst!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Klinkt geweldig. Wat een ontwikkeling he, in Oost-Europa. Enne... gefrituurde champignons, jammie! Die ken ik uit Tsjechië.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zeker weten! Ik ben ervan overtuigd dat het ondertussen alweer heel anders is.
   :)

   Verwijderen
 9. Ziet er geweldig uit, ik ben er nog nooit geweest..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben dit jaar naar Slovenië geweest. We zaten bij Triëst in Italië en zijn een dag naar de grotten van Postojna geweest, wow wat een prachtige grotten! Daarnaast vond ik de mensen in Slovenië heel aardig en sociaal. Verrassend groen inderdaad. Begrijp dat je het een fijn land vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oooh ja, in 2011 ben ik ook via Triëste gegaan (ik vloog op Venetië, dus moest een stuk trein) - grappig hoe dat daar in het hoekje ligt. :)

   Verwijderen
 11. Wat leuk!
  Ik wou dat wij vroeger ook uitwisseling projecten hadden op school. Dat had mij nou echt heel leuk gevonden! Maar helaas heb ik dat geluk nooit gehad :(!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat jammer! In mijn hoofd is het heel normaal, maar dat komt vast ook omdat mijn school dus zowel voor havo als vwo jaarlijks "verplichte" uitwisselingen had :) De school iets verderop weer niet, maar daar heb ik helemaal nooit bij stilgestaan...

   Verwijderen
 12. Ik ben wel in Kroatië geweest, we reden toen langs die hoofdstad met de onuitspreekbare naam ;-) Slovenië lijkt me prachtig en jouw bevestigd dat ontzettend. Ik wil er graag nog eens rondreizen. Nu mijn lief overhalen, hij heeft er een minder goed beeld bij. Maar die natuur... wauw! En de hoofdstad klinkt ook goed trouwens. Leuke blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een minder goed beeld ja, waarom? Of gewoon in z'n hoofd? Ik had ook echt niet verwacht dat Slovenië zo'n plaatje is, maar ja, toch <3 Dank je :)

   Verwijderen