1.11.13

Werken op IJslands fijnste muziekfestival

Ik was er in de herfst van 2011.

Het huis schilderen en vuilnis opruimen! (Hoera!)

Het is weer zover: 's werelds fijnste (binnen)festival is bezig en ik moet het - net als vorig jaar - missen. Twee jaar geleden was ik er echter wel, als vrijwilligster. Ik studeerde een jaar niet, werkte vooral freelance en wilde graag naar IJsland. Dus - zo gezegd, zo gedaan. Ik vloog naar IJsland, deed een workcamp (dus: werkte) en genoot enorm.

Alle twaalf dagen die ik op IJsland was, was ik in Reykjavík. Simpelweg omdat Iceland Airwaves daar plaatsvindt en je bovendien vanuit Reykjavík makkelijk meer van het land kunt ontdekken. Maar precies daar had ik niet echt tijd voor, want ik ging werken. Werken op Airwaves - het festival waar ik al zo lang eens naartoe wilde. Via Via hoorde ik over de mogelijkheid precies op dat festival vrijwilligerswerk te doen, dus daar besloot ik meteen voor te gaan. Op hun website koos ik het workcamp, gaf ik aan waarom ik juist die wilde doen en enkele dagen later al kreeg ik een bevestingsmailtje. Vanaf toen ging alles via de IJslandse stichting: Veraldarvinir.

Worldwide Friends


'Wereldwijde vrienden', betekent dat letterlijk. Worldwide friends. Veraldarvinir. Die naam deed de organisatie vanaf dag één eer aan: ik was namelijk de enige (!) Nederlander en we waren toch echt met z'n vijftienen. Samen woonden we in een fijn tof huis in hartje centrum, aten we 's ochtends, werkten we overdag (en soms 's avonds) en feestten we 's avonds (en/of 's nachts). Dan aten we trouwens ook vaak een hotdog bij 'Bæjarins beztu' (dat betekent "de beste van de stad", ha), maar dat ter zijde.


Omdat het festival maar vier dagen* duurde en het workcamp het dubbele, hielden we ons eerst bezig met andere klusjes. Zo zijn bijna alle huizen in Reykjavík fijn kleurrijk en moesten er een paar toevallig worden opgeknapt. Op ons huis mochten we een heel tof Afrikaanse schilderkunst toepassen. Helaas ben ik de naam vergeten, maar het bestond uit allerlei gekleurde blokjes, die je in een zelf te kiezen vorm mag aanbrengen. He-le-maal niet erg dus, dat werken. Vuilnis oprapen in de stad was iets minder fijn, maar tegelijkertijd was dat maar eenmalig én mijn eerste ontmoeting met de stad, dus zelfs dat was wel leuk, eigenlijk.

* Oké, er is echt de hele week van alles te doen in Reykjavík - heel veel (gratis) extra concerten, tentoonstellingen, filmvertoningen, etc etc etc, maar het officiële programma - waarvoor je een kaartje nodig hebt, dus - duurt vier dagen.

En op de momenten dat we thuis waren, was het vooral heel gezellig.

Airwaves


En toen begon Airwaves. In tegenstelling tot andere festivals waren er weinig vrijwilligers, waardoor wij eigenlijk de hele tijd moesten werken. En inderdaad: vaak tijdens de concerten, helaas. Van de vier avonden heb ik er slechts één helemaal vrij gehad. Toch was het vooral allemaal heel erg tof. Ik bedoel, het was Airwaves! Het was IJsland! En we hadden best oké taken:

 • Overdag - als er geen officieel programma was - werkten we backstage. Dat was leuk: je kreeg eigenlijk alsmaar een privé concert, vulde tegelijkertijd de koelkast en broodtafel van de artiesten aan en kon met de bandleden kletsen. (Of Jónsi knuffelen, zoals ik maar deed, "nu het kan".)
 • Als je pech had zat je op een stoel naast een deur, om die te bewaken en te zorgen dat er niemand doorheen zou gaan. Lees: dan zat je op een stoel naast een deur, kaartjes te schrijven naar het thuisfront. (Ik had weer iets meer geluk en zat op de stoel naast de plek waar een fotoshoot met Yoko Ono werd gehouden. Gevolg: ik schudde haar de hand en we kletsten - heel kort - over het mooie gebouw.)
 • 's Avonds hielpen we de security, bijvoorbeeld door op te letten dat in het fotogedeelte ook echt alleen fotografen (met perskaart) staan of door bij de deur van de zaal te zorgen dat mensen niet eerder naar binnen gaan dan ze mogen. In de praktijk: genieten van de muziek of kletsen en broodjes smeren voor Björk en vervolgens op twee meter haar optreden bekijken(, want we waren security, maar er gebeurde natuurlijk niks).

Dus ja, dat was (toch) zo slecht nog niet.

boven: op een stoel, de deur bewaken. beneden: Of Monsters and Men's eerste grote optreden - allebei in Harpa, Reykjavíks fijnste concerthal.

Ik werkte vooral in Harpa en had ook dagelijks minstens een dagdeel om daarbuiten te genieten. Zo ging ik naar fijne cafeetjes, natuurlijk zwemmen en zelfs als ik niet hoefde te werken gewoon weer naar Harpa. Het geniaalste aan Airwaves is namelijk niet enkel de fantastische locatie en line-up, maar ook het feit dat bijna elke artiest meerdere optredens geeft (!) én ze een geweldig off-venue programma hebben.

Off-venue? Ja, off-venue: gratis (!) optredens van artiesten - waarvan de meesten óók op het 'echte' Airwaves spelen - gedurende de hele dag, op de leukste plekken. Zoals hierboven, in de foyer van Harpa, maar ook in (leegstaande) zwembaden, etalages van winkels, bioscopen, en ga zo maar door. Perfect voor ons vrijwilligers - en voor iedereen die geen kaartje had gehad. (Want inderdaad: zelfs zonder kaartje is precies die week in Reykjavík, tijdens Airwaves, meer dan leuk.)

Wat ik zoal zag? Of Monsters and Men dus, Einar Stray, Mammút, Pascal Pinon, Team Me, Lockerbie en dus ook Björk en Yoko Ono(, maar dat was zo slecht dat ik er geen filmpje van ga delen). Ik denk dat die namen - en de wetenschap dat ik nog baal omdat ik sommige dingen gemist heb ook - wel genoeg zeggen: de line-up is fantastisch. Als je enigszins geïnteresseerd bent in Scandinavische muziek, tenminste. (Was ik er dit jaar geweest, had ik gezorgd dat ik nu sowieso wél Árstíðir zou zien en zeker ook Young Dreams en Hjaltalín. Maar ja, da's voor volgend jaar.)

Tijdens de off-venues spotte je altijd mensen in mooie truien en kindjes met "oordopjes".

En nog even voor de goede orde: ondanks dat het vrijwilligerswerk was en je dus niet betaald werd, moest ik wel iets betalen. M'n vlucht en zo'n €300 aan de organisatie - waarvoor ik een dak boven m'n hoofd, eten, een pas om in alle zwembaden van Reykjavík gratis te kunnen zwemmen en een ticket voor Airwaves kreeg. Naast het workcamp tijdens Airwaves organiseert Veraldarvinir trouwens het hele jaar door vanalles! Ook workcamps tijdens het filmfestival bijvoorbeeld en het hele jaar door kunstprojecten in Reykjavík en meer buitenactiviteitachtige dingen in de Westfjorden. Kijk maar.


  ❊ Heb jij ooit deelgenomen aan een zogenaamd 'workcamp' of ben je op Airwaves geweest?
  Of zou je dat (allebei) willen? ❊

14 opmerkingen:

 1. Wat gaaf! Ook al hebje niet alles mee kunnen maken zoaks je wilde. Het blijft wel een hele gave ervaring. Het lijkt me best een leuk festval, kende het nog niet maar het klinkt goed

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaaa 's werelds beste festival, maar ik ben dan ook groot Scandinavische muziekfan, dus het kan ook bijna niet beter wat line-up betreft :)

   Verwijderen
 2. Wauw Marlou, dit klinkt wel heel erg tof! 'Even kletsen met Yoko, ach, normaalste zaak van de wereld' ;-) Denk dat sommige Beatlesfans wel een beetje jaloers op je zijn! (Of juist niet...) Maar dit klinkt wel geweldig zeg. Die website voor toekomstige workcamps ga ik onthouden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, laten we het erop houden dat ik harder op m'n benen stond te trillen vanwege Jónsi ;)

   Verwijderen
 3. Oh jeetje dit klinkt echt geweldig! En de dingen die je hebt gezien <3 Dit wil ik zeker eens doen over een paar jaar, als het niet tegelijk is met school/studie en zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja stom hè, dat het zo midden in oktober/november is! Maar tegelijkertijd heeft het ook wel iets vind ik :) Ik denk dat je er zou genieten!

   Verwijderen
 4. Wauw, het klinkt zo gaaf om een keer te doen! Vooral op een muziekfestival :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nuja, ik denk dat ik een volgende keer liever echt de natuur in zou willen, of iets met kindjes of in elk geval mensen, in plaats van op een stoel de deur bewaken en weinig concerten zien ;) Maar het festival zelf was sowieso heel tof ja!

   Verwijderen
 5. Oohh dat klinkt wel heel leuk om te doen zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wauw, wat een gave ervaring!! Wat schrijf je er weer mooi gepassioneerd over. Lijkt me echt super om mee te werken op zo'n festival, heul tof!

  BeantwoordenVerwijderen