7.11.13

Top 5: vervoermiddelen

Auto, vliegtuig, trein, boot... Natuurlijk moet je om ergens te komen wel eens gebruik maken van een vervoermiddel waar je eigenlijk geen fan van bent. Op een kameel zit ik liever nooit meer (ik werd geschopt en kon dagen niet lopen), ik fiets niet héél graag, metro's negeer ik ook liever, vliegtuigen vind ik alleen vet tijdens het landen en auto's zijn fantastisch voor roadtrips, maar verder... Ach, hoe dan ook: ik heb (natuurlijk) ook mijn favorieten.


1. Te voet

Laten we maar gewoon beginnen met mijn absolute nummer één: mijn eigen voeten. Nu is het natuurlijk best grappig dat ik dit typ wanneer ik met m'n ene been de lucht in lig vanwege een ingescheurde enkelband (...), maar dat zegt tegelijkertijd genoeg. Want nee, ik heb géén idee hoe ik de komende 2 à 3 weken "zo min mogelijk wandelen" ga overleven. Ik wandel namelijk niet alleen op reis, maar echt elke dag... Naar de supermarkt, naar het station, van en naar stage... Als het even kan, dan wandel ik.


2. Riksja

Tijdens onze schoolreis naar India moesten we in Delhi binnen enkele minuten van een tempel naar een bijeenkomst een eindje verderop in de stad. Tuktuks waren nergens te bekennen en wandelend zouden we het nooit halen, dus we besloten zo'n "gammel fietsding" aan te houden: een riksja. In India zijn ze een stuk minder stabiel dan de riksja's die je soms hier op straat ziet, maar het is zo tof! En gaat snel. En ons mannetje was grappig en lief, dus dat maakte het ritje nog leuker.

3. Tuktuk

Het leukste ritje dat ik in India maakte was echter met een tuktuk. Die gaan een stuk sneller en in plaats van door de smalle straatjes van de stad, beland je met een tuktuk ook echt tussen het verkeer. En dat verkeer... dat is ontzettend hectisch (en ontzettend gaaf, achteraf).


4. Tram

Maar wat vervoer in een stad betreft, ben ik vooral fan van de tram. Dat blijft voor mij als meisje-dat-nog-nooit-in-een-stad-met-trams-woonde* specialer dan een 'gewone' bus en je ziet er - in tegenstelling tot in de metro - tenminste iets. En ik vind het leuk wanneer je voelt dat de tram op een ander spoor overgaat, dat het sowieso een beetje wiebelig is, enzo. Ik verheug me extra op Oslo, omdat ik weet dat ik daar sowieso wekelijks de tram ga nemen :), maar doe het nu met ongeveer eens per maand in Amsterdam. En ja, dan ben ik inderdaad zo'n semi-toerist die met een big smile van centraal naar [vul in] gaat.

* Oké, in Brussel zijn trams, maar niet in de buurt van waar ik woonde of waar ik moest zijn en dat ene trammetje in Trondheim is ook vooral een toeristenattractie, van en naar het bos. 


5. Trein

Voor lange(re) afstanden is de trein mijn beste vriend. De trein is makkelijk, snel, flexibel (i mean: nachttreinen! ❤) én je komt vaak door gebieden waar je met de auto of fiets of te voet helemaal niet zou zijn gekomen. Het liefst zou ik altijd met de trein reizen, maar helaas is dat - vaak door tijd - nog niet altijd mogelijk. Hoe dan ook: Interrail staat hoog op mijn lijstje, vooral na Angélica's recente prachtavontuur.


  ❊ Wat is jouw favoriete manier om je (op reis) te verplaatsen? ❊

15 opmerkingen:

 1. Lopen is toch zo handig :) Je komt overal en vaak is het makkelijker dan met de trein, bus of wat dan ook. Hier in Amsterdam doe ik alles met de fiets en dat is ook zo handig. Sneller dan lopen en ook heel makkelijk. Een riksja lijkt me heel leuk om eens mee te maken :) En de tram geeft mij altijd een beetje het gevoel dat ik een 'local' ben, geen idee waarom eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja he, dat heb ik ook met trams! Vooral als er gewoon zo'n omroepsysteem is waardoor je niet als een verdwaalde toerist om je heen hoeft te kijken en op hoeft te letten (of erger nog: vragen waar je eruit moet! ;)), maar gewoon naar buiten kunt lopen alsof je het elke dag doet.

   Verwijderen
 2. Ik moest even denken aan Rowwen Heze :'D tram en wandelen zijn ook mijn favoriet :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan ook niet ontkennen dat die intro een beetje op Rowwen Hèze gebaseerd is ;)

   Verwijderen
 3. Over een riksja en tuktuk kan ik (helaas nog) niet oordelen, maar ik vind wandelen ook heerlijk! Je ziet veel van de omgeving, kunt rustig rondkijken, alles in je opnemen. Love it.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wandelen is ook mijn absolute nummer 1!! Blij dat ik niet alleen ben in deze tijd waarin mensen zelfs voor één straat verder al in hun auto springen...
  Oh en die tram:super!! Doet me zo weer denken aan Portugal :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, die foto is dan ook genomen in Portugal :) Mooiste trammetjes ooit daar!

   Verwijderen
 5. Wij reizen het liefst in een auto door een land. Maar om verder op ontdekking te gaan loop ik veel, heel veel. Metro's nemen we eigenlijk amper tijdens een stedentrip en taxi's al helemaal zelden. Lopend ontdek je gewoon veel, en dat is juist erg fijn. Een andere favoriet is de fiets. Zo leuk om ook fietsend een stad te ontdekken! Dan zie je net even wat meer en kom je ook op minder geijkte plekken dan de toeristische attracties alleen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, auto's zijn inderdaad perfect om een groot stuk van een land te ontdekken :)
   Fijne favorieten!

   Verwijderen
 6. Ja, te voet. Dan ben je dicht bij alles en beleef je dingen op een hele andere manier.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuke post. Mijn favoriet is zeker weten de trein! :) Daarna fietsen en dan wandelen. Die tuktuk in India vond ik in de meeste gevallen maar doodeng. Keihard door die straatjes crossen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooooh god ja ik had één heel erge tuktuk-chauffeur, maar verder waren ze lief en rustig, dus dat was wel boffen :)

   Verwijderen
 8. Openbaar vervoer geeft mij iets teveel stress, dus daar ben ik niet zo'n voorstander van ;)
  Ik vind fietsen denk ik wel het fijnst, wandelen komt op de tweede plek.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Daarom vind ik reisblogs zo leuk. Ik heb geen idee hoe een riksja of tuktuk voelt. Lijkt mij fantastisch en een cultuurshock tegelijk. De voeten zijn toch het belangrijkste, trappen op, klimmen, springen, duiken.

  BeantwoordenVerwijderen