3.7.13

Tip: "jouw" stad op een Google Maps-kaartje

links: mijn kaartje van Porto, eerder dit jaar. (Ja, na gebruik inderdaad) / rechts: het kaartje van Oslo in Google Maps.
Sinds een jaar of twee verzamel ik leuke plekjes op Google Maps. Ik heb kaartjes van 15+ steden waar ik het hele jaar door nieuwe plekken op "prik" - telkens wanneer ik in een tijdschrift of op een blog over een leuke plek lees, of er (gewoon op straat) over hoor. Voor ik ergens naartoe ga zoek ik natuurlijk nog even extra hard naar tips voor die plek, voor ik screenshots maak, die in elkaar puzzel in Photoshop, het print en de punaisetjes van nummers (en namen en adressen) voorzie.

Waarom je dit zou doen wanneer je op elke straathoek wel gratis kaartjes kunt krijgen, er Lonely Planets zijn en bovendien genoeg mensen op straat om tips aan te vragen? Omdat het leuk is, en vooral heel handig. Enne...

  • Het scheelt tijd. Wanneer je honger hebt of zin in een ijsje of lekkere kop koffie kijk je welke pinnetjes er staan in de buurt van de plek waar je bent, en loopt die kant op. Natuurlijk kun je onderweg iets anders (en veel leukers?) tegenkomen, maar je weet in elk geval zeker dat je richting iets loopt waarnaar je op zoek bent. Of je er nu uiteindelijk ook echt naartoe gaat of niet.
  • Het scheelt geld. Je kiest namelijk zelf uit wát je op je kaartje zet en dus is het handig alleen dingen te kiezen die binnen jouw budget vallen. Zo ben je niet genoodzaakt bij dat ene veel te dure restaurant te eten omdat je geen idee hebt waar je anders naartoe zou kunnen gaan.
  • Het is leuk! Niet alleen de voorpret van het blogs en boekjes lezen, adressen zoeken en kaartjes maken, maar vooral ook de leuke plekjes op reis. Ik kom ook altijd wel toevallig dingen tegen, maar het merendeel - denk aan leuke zijstraatjes en dingen buiten het (toeristische) centrum - zou ik zonder mijn kaartjes toch niet gevonden hebben.


  Let op! Google Maps is veranderd. Om nu bij dit venster te klikken moet je op maps.google.nl
  rechtsonder op het (een beetje verstopte) vraagteken klikken en vervolgens 'Terug naar de
  klassieke versie van Google Maps' - en dan nog eens 'Terug naar de oude versie van Google
  Maps' klikken. Vervolgens kun je gewoon onderstaande stappen volgen :)







Hoe maak ik zoiets dan?


1. Ga naar https://maps.google.nl/, log in (rechtsboven) en klik linksboven, onder het Google logo, op "Mijn kaarten".

2. Klik op "Kaart maken", geef hem een titel en kies of je hem Openbaar of Niet openbaar wil hebben. Dat kun je later altijd nog veranderen en ook niet openbare kaarten zijn via link of embedcode te delen.

3. Zoek boven in de zoekbalk naar de plek die je op je kaart wil zetten. Als je dan op enter of het blauwe vergrootglas klikt verschijnt er een rood pinnetje met 'A' op je scherm.



4. Ook zie je op je scherm (hier onder het Google-logo) drie knopjes: een handje om het beeld te kunnen verslepen, dus om door de stad te kunnen lopen. Een pinnetje om zelf pinnetjes te kunnen plaatsen (!) en een lijn om een route uit te kunnen stippelen. Klik op het pinnetje en sleep het naar je bestemming, dus daar waar Google Maps eerder een pinnetje met 'A' neer heeft gezet.



5. Geef de plek een naam en voeg informatie toe als je dat wilt (zoals straatnaam, metrostop, openingsuren, entree). Ook kun je het pinnetje een andere kleur geven als je dat handig vindt. Ik gebruik altijd hetzelfde kleurenschema (ook in de city guides die ik hier plaats!), namelijk:

  geel: ontbijt, lunch en avondeten
  roze: drinken & dansen, voor 's avonds
  blauwgroen: fika (thee & taart)
  blauw: winkeltjes
  paars: musea & andere culturele dingen
  groen: fijne straatjes & natuur








6. Plaats meer pinnetjes tot je alles wat je erin wil hebben in je kaartje hebt staan (en vergeet tussendoor niet op te slaan!). Oja: ik geef de pinnetjes vaak kleuren zonder het stipje erin, zodat ik in het pinnetje een nummer kan schrijven wat dan verwijst naar de naam en adres van de plek.



7. En dan is het alleen nog maar een kwestie van afdrukken! Dat kan heel makkelijk via Google Maps zelf, door op "Afdrukken" te klikken. Voordelen: het is makkelijk en je krijgt de informatie die je per pinnetje hebt opgeslagen ook mee afgedrukt.
Nadeel: het is vaak ver uitgezoomd(, of je moet het vaker vanuit een verschillende hoek printen), waardoor je de straatnamen niet kunt lezen...

Daarom doe ik nog het volgende:

8. Zoom zo ver in op je kaartje in Google Maps dat je de straatnamen kunt lezen en maak screenshots, die je in Photoshop aan elkaar plakt. En ja, dat is inderdaad een heel klusje... De straten moeten namelijk wel goed in elkaar overgaan!

links: de screenshots in verschillende layers in Photoshop / rechts: kaartjes in Word
9. Als je klaar bent met alle screenshots sla je je bestand op en plak je het kaartje in Word (of de kaartjes, als je ook een stukje centrum uit het grotere geheel hebt geknipt). Print ze zo groot mogelijk zodat je de straatnamen ook echt kunt lezen!

10. Dan moet je de pinnetjes nummeren en namen en adressen neerschrijven, en dan... dan ben je (eindelijk) klaar.

En dan mag je dus zuchten, even bijkomen, verder inpakken en dan echt op reis en genieten (en blij zijn dat je zo'n kaartje hebt gemaakt). Precies wat ik nu dus ga doen, doei! Geniet van de zon (die vast terugkomt), geniet van de zomer.

23 opmerkingen:

  1. Wat slim om ze uit te printen! Lijkt me inderdaad even een gedoe, maar een papieren kaartje is zoveel makkelijker!
    Had laatst een heel leuk kaartje van Antwerpen gemaakt in Maps en dacht deze dan van m'n ipad af te lezen. Dat werkt toch niet helemaal lekker!

    Zijn jouw kaartjes publiekelijk toegankelijk?

    In ieder geval een hele fijne trip naar Het Noorden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, de meeste zijn privé, maar sowieso die van de stadsgidsjes hier op m'n blog zijn openbaar :). En als je ooit iets zoekt kun je altijd mailen - mocht ik er een kaartje van hebben stuur ik die graag door!

      Verwijderen
  2. Ik zou er ook eens een over Barcelona moeten maken of zo, ben alleen te lui hiervoor :') maar inderdaad superleuk. Je kan er een winkel mee beginnen jij!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik ooit zo'n winkel mag hebben ben ik een gelukkig mens :)

      Verwijderen
  3. Jaa dat doe ik ook altijd. Leuk om te maken en heel handig! Als je nog kaartjes hebt om te delen, graag! :D

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er komt heel binnenkort weer een van mijn kaartjes op deze blog! :)

      Verwijderen
  4. Dit idee heb ik al lang van jou gepikt, hoor. Maar ik denk dat ik mijn kaartjes meer moet opsplitsen per provincie. ;)

    Ik heb geen smartphone of dergelijke, maar ik gebruik Maps om plaatsen te onthouden waar ik geweest ben (zodat ik tips kan geven wanneer iemand tips vraagt voor Antwerpen) en om plaatsen te onthouden waar ik nog heen wil (die ik tegenkwam in boekjes of passeerde na sluitingstijd).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. alweer zoiets handigs waar ik veel te ongeduldig voor ben

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Handige tip, ga ik in de toekomst zeker gebruiken om onder andere jouw aangeraden adresjes op vast te leggen! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wauw wat leuk dat je dat doet! Ik ben er denk ik te lui voor. Vind het nu al knap dat ik in een notebook tips opschrijf die ik tegenkom ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Yeeeees! Ik ben al gelijk begonnen met een kaartje voor Antwerpen en voor Parijs! Maar ik moet helaas toch wat studeren in Parijs dus dat kaartje is nog vrij tot zeer leeg ;).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha nou, ik hoop dat je er toch een béétje tijd voor hebt :). Mijn Annecy-kaartje is vorig jaar ook goed gebruikt geworden, dus ik geloof er wel in! Geniet!

      Verwijderen
  9. Ik vind t al leuk dat dit kan met google maps! Super handig =D

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dit vind ik zo een handige tip! Die ga ik zeker gebruiken als ik in Bergen woon! Dank dank en geniet van je dagen in het mooie Noorwegen!! Veel liefs, xx

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. :)

      Als je binnenkort even schreeuwt zal ik je de link naar mijn Bergen-kaartje sturen, dan heb je vast een begin hihi.

      Verwijderen
  11. This is a great idea, Marlou. My parents are coming to visit us in Belgium in September and it would be really fun to make a little tour for us to follow in Ghent. This sounds like a fun project for me to work on in the meantime. You've got a really handy little blog here and I'm quite enjoying it. I'm not always wild about travel blogs because sometimes they all seem so similar but you've got some really useful posts on here. I look forward to more. Goed gedaan! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aw thanks, that's such a lovely compliment :) I hope you'll enjoy making the map and that it helps you. And i hope to write many more useful posts in the future!

      Verwijderen
  12. Wat een toeval, ik ben net zelf bezig met het maken van een soortgelijk kaartje voor mijn trip naar Montenegro en heb net ook iets over Google Maps gepost!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn!
      En sowieso ook: Montenegro! Ik ben benieuwd hoe je het daar gaat hebben :)

      Verwijderen
  13. Ok dit is zo geniaal neergezet dat ik even moet commenten! APPLAUS!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Super leuk idee! Ben al direct bezig met er eentje van Barcelona te maken :-)

    BeantwoordenVerwijderen