12.7.13

Porto: eten, drinken, wandelen en winkelen

Ik was er in het voorjaar van 2013.


Porto city guide weergeven op een grotere kaart

Portugal stond al een hele poos hoog op mijn "wil ik naartoe!"-lijstje, en begin april was het dan eindelijk zo ver. Over de aardige mensen en mooie huizen kan ik een hele post schrijven, maar verder is het vooral Porto dat indruk heeft gemaakt. Dus, bij deze: mijn beste Porto tips.

Porto is de tweede stad van Portugal, maar heeft meer inwoners dan Brussel (!) en dat schrikte me in eerste instantie af. Ik hou niet van grote steden (wellicht vond ik Porto daarom stukken fijner dan Lissabon?). In Porto heb ik echter geen seconde gemerkt dat het zo groot is en dus vooral gewoon genoten van de mooie huizen, de leuke winkeltjes, de aardige mensen en het lekkere eten. Want eerlijk is eerlijk: ik heb er vooral heel lekker gegeten...


A Vida PortuguesaGaleria de Paris 20 (op de eerste verdieping)
De Portugese Hema of Xenos of eigenlijk een mix van alles en toch helemaal niet, want alles bij A Vida Portuguesa is Portugees en alles zit in de mooiste verpakkingen. Ze hebben sardientjes in mooie blikjes, zeep in fijne pastelkleurige papiertjes en sowieso de allermooiste ansichtkaarten. Ik kocht er alle kaarten die ik naar huis heb verstuurd en nog een stapel.


Casal LoungeAvenida dos Aliados 42-54
Dit moet toch één van de hipste plekken van de stad zijn, in elk geval wat betreft restaurants. Na dagenlang Portugees eten, was het een hele verademing hier gewoon burgers, pasta, schnitzel en pannenkoeken op het menu te vinden en daarnaast was het nog heel lekker en gezellig ook. De obers zijn de leukste die ik ooit heb gehad, stuk voor stuk vrolijk en gezellig en de lampjes aan de tafels doen me denken aan een knusse bioscoop, ook al is Casal verder strak en modern.


Casa Santa AntónioRua S.Bento da Vitoria 80
Hier heb ik het allerlekkerst echt typisch Portugees gegeten. Het is er maar klein en je moet dus op tijd voor de deur staan (13:00 voor middageten, 21:00 voor avondeten), maar dat is het dubbeldik waard. Een drietal vrouwtjes zorgen voor een boel verschillende gerechten, jij kiest uit wat je wil hebben en zij serveren de bordjes beetje voor beetje op tafel. De gefrituurde lenteui was mijn favoriet, maar eigenlijk smaakte alles heel goed. En nog beter: het kostte nog geen €10 per persoon en je kunt dus precies zeggen wat je wel en niet wil hebben.


Livraria LelloRua das Carmelitas 144
Dit is de mooiste boekhandel die ik ooit heb gezien(, en dus inderdaad zo'n plek waar je geen foto's mag maken, behalve vanuit buiten en dus van de ingang en tramrails die door de winkel loopt om zware stapels boeken mee te verplaatsen).


Matosinhos Sul
Als je meer tijd hebt is het zeker de moeite de metro te nemen naar Matosinhos Sul, vanwaar je binnen een paar stappen aan zee staat en helemaal langs de kust terug naar het centrum van Porto kunt lopen. Daar doe je wel een goed aantal uur over (drie à vier, ongeveer), maar onderweg heb je fijne (zand)stranden en een vuurtoren en superveel fijne gekleurde huisjes.


Miss'OpoRua dos Caldeireiros 100
Hoewel dit eigenlijk een tegenvaller was, vind ik niet dat Miss'Opo mag ontbreken. Ze hebben simpelweg geen fatsoenlijk avondeten (en wij waren er 's avonds), maar voor lunch of gewoon een koffie lijkt het me heel leuk. De inrichting is in elk geval een van de fijnste die ik ooit in een restaurantje heb gezien, met krijtmuren en wereldbollen en vooral heel veel planten. Mooi.


MoustachePraça Carlos Alberto 104
Super hip(ster) plekje, maar met een fantastisch aanbod aan drinken en taartjes - ik bedoel: watermeloen ijsthee en red velvet cake met Ferrero Rocher-topping? (♡) Die taart is denk ik de lekkerste die ik ooit heb gehad, maar ook de ijsthee was - in heel Portugal - een succes. Ze hebben de gewoonte altijd gekke smaken te hebben (zoals mango, mm!). En oja, dit is trouwens ook een van de weinige plekken waar echt góed (heel goed) Engels werd gesproken en wifi aanwezig was. Ha.


O Nata DouroRua Ste Catarina 499
Pastel de nata is een zogenaamd typisch Lissabons gebakje, enigszins vergelijkbaar met crème brûlée of gewoon vanillepudding, maar eigenlijk ook helemaal niet. Het is gewoon lekker en iets wat je moet proeven als je in Lissabon bent... en in Porto dus, want dit cafeetje is helemaal aan de pastel de nata gewijd.


São Bento
Dit is een van de treinstations van Porto - niet de grootste, maar wel die die het dichtst bij het stadscentrum ligt en sowieso het allermooiste is. De hele stationshal is gevuld met van die typisch Portugese tegeltjes - de tekeningen vertellen het verhaal van de stad. Maar ook de perrons zelf zijn prachtig, vol planten en met open dak zodat je de stad er doorheen ziet.


Taberna Galeria de ParisGaleria de Paris
Een cafeetje/restaurantje waar we toevallig bij uitkwamen, om de hoek bij A Vida Portuguesa. De muren hier hangen vol met verzamelingen: van barbies tot auto's tot muziekinstrumenten tot oude radio's en reclameposters - je kunt het zo gek niet bedenken of het hangt hier. Daarnaast serveren ze (lekkere, maar ietwat dure) Portugese tapas, is er bijna elke avond live muziek en hebben ze de allerlekkerste toetjes. En ja, mocht ik ooit terugkomen zou ik de tapas overslaan en gewoon een toetje bestellen. Dat is namelijk ook wel een maaltijd, eigenlijk.


  ❊ En dat waren mijn tips voor Porto. Ben jij er ook ooit geweest en mis je iets? Laat het dan
  vooral weten! Leuk voor mijn volgende keer, en leuk voor iedereen die binnenkort gaat. ❊

19 opmerkingen:

  1. Heb veel goeds gehoord over Porto inderdaad. Ik moet ook eens een uitstapje naar Portugal maken zeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben zelf in Lissabon geweest. Superleuk, met een oude tram, leuke wijken en mooie uitzichten. En dan de pastel de nata! Toevallig heb ik ze gisteren proberen te maken, totaal mislukt jammer genoeg. (lees: zwart, keihard). Leuke tips. Porto zou ik graag een keer willen zien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ohhh ja, pastel de nata, nam nam. Zelf maken klinkt inderdaad als een plan, dat ga ik ook eens proberen :)

      Verwijderen
  3. Porto lijkt mij ook prachtig. Ik ben pas naar de Algarve geweest en dat is me super bevallen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tof! Daar wil ik ook graag eens heen - sowieso naar meer stukken Portugal, want Porto en Lissabon zijn me heel goed bevallen. Ben echt hoppa een beetje verliefd geworden op dat land :)

      Verwijderen
  4. Superleuke tips, ik zoek nog een bestemming voor een citytripje, Porto maakt zeker kans :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah, leuk, het is echt een aanrader! Mocht je tezijnertijd meer tips zoeken schreeuw je maar he, dit is maar een gedeelte :)

      Verwijderen
  5. Ziet er tof uit! Lijkt mij gaaf om van Lissabon naar Porto te rijden via de kust. Vooral veel moois zien en genieten!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ja wauw, dat klinkt heel fijn! Wij namen de trein van Porto naar Lissabon (en terug) en zelfs dat was al prachtig :), al ontbrak natuurlijk de vrijheid om even te stoppen of verder van de weg af te gaan.

      Verwijderen
  6. bij de rivier, zijn de restaurants pimm's en ora viva ook zeker aanraders! Heeeeerlijk gegeten daar!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. bedankt voor de tips, ik ga over een paar dagen

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wauw, wat een super tips al! Ik ga over 3 weekjes heerlijk een paar dagen naar Porto, het staat al zo lang op mijn lijstje. Heb je misschien nog meer tips van dingen die je echt gedaan of gezien moet hebben in Porto? liefs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat je er dan eindelijk naartoe mag gaan :)
      Ik heb mijn reisdagboek nog eens doorgelezen, maar helaas verder geen goede tips. Hoop dat je hier iets mee kunt in elk geval, veel plezier!

      Verwijderen
  9. Woooww, ziet er waanzinnig uit, ik vertrek dit weekend die richting uit, ga je tips zeker mee nemen!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Erg mooie foto's. Eten ziet er erg smakelijk uit. Heb die gebakjes al eens in Lissabon geprobeerd, maar volgens mij heten ze daar 'Pastreis de Belem.' Had er een stuk of tien besteld, gewoon zo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ga ook zeker gebruik maken van de tips. Waar je ook lekker kan eten is Bistro le-steak in Nijmegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een prachtige foto's zeg. Zo te zien het je het zeker naar je zin gehad.

    BeantwoordenVerwijderen