12.4.14

24 uur - wandelend, smikkelend, winkelend, genietend en slapend (of niet natuurlijk) - in... Rotterdam

Ik was er in de herfst van 2013.


24 uur in Rotterdam weergeven op een grotere kaart

Ja hoi, verrassing! Geen Korea-avonturen vandaag, maar gewoon weer een ouderwets stadsgidsje op de 12e van de maand. Of eigenlijk: een klein verslag van die dag(en) die ik doorbracht in Rotterdam, afgelopen herfst. De kans is (heel) groot dat je iemand kent die meer van Rotterdam weet dan ik, die er vaker dan twee keer (bewust) is geweest etc etc, maar aangezien ik zo positief verrast was deel ik mijn tips graag.


Ani & HaakienCoolsestraat 47-49
Omdat ik het al vaker over Ani & Haakien heb gehad (kijk maar), dit keer "slechtere" iPhone-foto's, die dus sowieso bevestigen dat dit echt het mooiste en fijnste hostel is. De leukste plek om wakker te worden in Rotterdam, denk ik toch zeker wel - hij staat niet voor niks in mijn top 5 slaapplekken! Je slaapt er voor ongeveer € 20 per nacht, maar daar zit dan in ieder geval een ontbijt en gezelligheid (mocht je daar zin in hebben) bij inbegrepen. Bovendien ligt Ani & Haakien op kruipafstand van het station.

Na je medehostelgenoten uitgelegd te hebben dat wij Nederlanders écht ontbijten met hagelslag, is het tijd voor een flinke wandeling richting het zuiden van de stad. Voor een paar euro kun je vanaf de Veerhaven een watertaxi naar Hotel New York nemen of je kunt - als je een paar extra kilometers niet erg vind - te voet over de Erasmusbrug naar de Kop van Zuid komen.


Kop van Zuid
Vanaf hier kijk je uit op het centrum van Rotterdam en dus eigenlijk dat wat, denk ik, de enige noemenswaardige skyline van Nederland is. Hotel New York is zoiets wat je moet zien - ik moest serieus wat tranen wegpinken toen ik eindelijk dáár stond waar mijn oma in de jaren '50 haar broers en zus heeft uitgezwaaid toen ze naar Canada emigreerden (toch wel iets indrukwekkender zo dan op een foto in mijn geschiedenisboek) - en ja, dit is inderdaad de achterkant, maar de voorkant paste dankzij mijn lens niet helemaal op de foto ;). Hoe dan ook: het is een aanrader. Net als de Erasmusbrug - wandel je de heenweg niet, doe dat dan in elk geval op de terugweg.

Als je boterhammen of een Sultana bij je hebt kun je natuurlijk ergens bij de Kop van Zuid picknicken (of eten bij Hotel New York, al heb ik daar zelf geen ervaringen mee), maar je kunt ook terug wandelen richting het centrum.


Jordy's BakeryNieuwe Binnenweg 97a
In de Nieuwe Binnenweg zit namelijk, naast meer leuks, dat wat denk ik de fijnste bakkerij is waar ik ooit was: Jordy's Bakery. Daar koop je naast zuurdesemtosti's namelijk ook het goddelijkste cookie ooit: ginger-pistache. Dat is inderdaad net zo lekker, of eigenlijk zelfs lekkerder, dan het klinkt. En eigenlijk zou ik zo'n koekje eten ipv een echte lunch, want dan kun je snel door naar het noorden van Rotterdam voor mijn volgende tip:


Lof der ZoetheidNoordplein 1
Over Lof der Zoetheid had ik al verschillende goede dingen gehoord en omdat het ook nog regelmatig voorbij kwam (en komt) in mijn Instagram-feed, was ik enorm benieuwd. En dat bleek terecht. Niet alleen is hun menukaart fantastisch (ja, die oude foto's daar inderdaad), dat was mijn hartige taartje ook. De volgende keer wil ik echter ook zo'n "broodje brie", want hoe leuk is het dat je dan gewoon drie kleintjes krijgt én ze zelf precies zo mag maken als je ze graag hebt?! Ja, heel leuk. (Al wil ik misschien eigenlijk ook wel gewoon een van die fantastisch klinkende taartjes...)


Zwaanshals
Ben je eenmaal in het Oude Noorden, dan ben je ook in de beurt van de Zwaanshals: de leukste winkelstraat van Rotterdam (denk ik). Daar vind je allerlei leuks, maar mijn grootste aanraders zijn toch wel & Design en Elle Aime.


SwanmarketMuseumpark (meestal)
Of eigenlijk is de echte aanrader wel Swanmarket, een superfijne markt vol lekker eten en veel zelfgemaakte dingen. Hij wordt ongeveer maandelijks gehouden. Als ik in Rotterdam zou wonen zou ik er denk ik altijd even zijn en vast precies weten wanneer het was, maar nu raad ik je vooral even aan op de website te kijken voor komende data.

foto's van Ina en Roos
ParadijskerkNieuwe Binnenweg 25
Ben je dan nog niet moe en bof je en is er een fijn concert in de Paradijskerk (onderdeel van Rotown): ga er naartoe. In november zag ik de leukste Moddi in precies die kerk en naast het feit dat het extra veel sfeer gaf en de akoestiek prachtig was, waren de schaduwen op de kerkmuren ook reden om nóg een beetje meer te genieten.

Ja, Rotterdam dus. Zoveel fijner dan ik me had voorgesteld.


  ❊ Wat is jouw beste Rotterdam-tip? ❊

3 opmerkingen:

  1. Grappig he, dat iedereen steeds zo positief verbaasd is over Rotterdam? Ik ook hoor. Ik vind de winkel van Lisa 'Elle Aime' echt een aanrader. Leuke spulletjes en Lisa is super aardig. XXX

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De stad is echt leuker dan menig mens denkt. Leuk post, fijne fotootjes! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Was er onlangs ook, vind het ook wel een leuke stad voor nu en dan een tripje :-) van al dat lekker eten krijg ik alleszins meteen zin om nog eens terug te gaan ;-)

    BeantwoordenVerwijderen