30.1.14

Top 5: van die tips die niet elke reisgids je zal geven

Vraag je me om tips voor een bepaalde plek die ik wellicht iets beter ken, kan het zomaar zijn dat ik je een lijstje vol straatnamen, "muur tussen dat en dat huis", onuitspreekbare adressen en cafeetjes waar niemand van lijkt te hebben gehoord geef. Niet omdat ik helemaal kriegel word van te veel toeristen (jawel, maar dat is niet dé reden), maar vooral omdat ik graag verdwaal en zo per ongeluk op de leukste plekjes terechtkom. Ja, daarom.

En boffen jullie even: mijn vijf favoriete plekken uit de schatkist, open en bloot op d'n blog, in willekeurige volgorde.


1. Muurschildering Justitiepaleis

Brussel, België

In Brussel stikt het van de stripmuren en mocht je het leuk vinden kun je zelfs een wandeling doen en alle gepimpte muren bekijken (een aanrader hoor!). Mocht je er echter geen zin in - of tijd voor - hebben, raad ik je toch aan op z'n minst mijn lievelingsmuur mee te pakken, in de Marollen ongeveer tussen station Brussel-Kapellekerk en de Vossenmarkt in(, maar het is zoeken). In één van die straatjes vind je dan plots deze muur, waarop een half Justitiepaleis is geschilderd. Leuk, zul je denken. HEEL LEUK!, zeg ik. Want als je goed kijkt - en goed gaat staan - past deze muurtekening precies ineen met het echte Justitiepaleis wat je in de verte ziet liggen.


2. Glijbaan Laugardalslaug

Reykjavík, IJsland

Over zwemmen op IJsland heb ik ooit een hele post geschreven, maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ga naar Laugardalslaug! En ga van de glijbaan! Ga vooral van die glijbaan! (!!!) Voor heel IJsland is dat mijn allerbeste tip, want hoe saai hij mag lijken, zo geweldig is hij. Donker, maar met lichtjes én muziek. De beste zwembadglijbaan ooit (beter dan de Turbotol in de Tongelreep en/of de Pelikaan in het Tikibad zelfs).


3. Een enkeltje naar Hell

Nord-Trøndelag, Noorwegen

In Noorwegen, niet zo ver van Trondheim, ligt een dorpje genaamd Hell. Nu is het al grappig als je er met de trein richting Bodø voorbij rijdt, maar als je uitstapt kun je dus een enkeltje naar Hell kopen. En ja, dat vond ik wel een must toen ik een half jaar in Trondheim woonde. Wat je er kunt doen? Niet zo veel, al hebben ze een supermarkt waar je pølser kunt eten en - wel echt leuk - je vindt er één van de oudste muurschilderingen van Noorwegen! Het is even zoeken (met sneeuw), maar dan heb je wel iets.


4. Bazar sans Frontières

Seynod, Frankrijk

Op zichzelf is Annecy al een heel leuk stadje, maar mag ik je één tip geven dan is het: ga ook eens naar Seynod! Ja, dat mini-dorpje naast (het veel fijnere) Annecy, waar je alleen maar komt als je een oersaaie weg afwandelt / fietst / rijdt. Daar zit namelijk de leukste (en grootste) tweedehandswinkel ooit en die mag je toch eigenlijk niet missen.


5. Pojke som tittar på månen

Stockholm, Zweden

Tot slot het ding waar ik misschien wel het langst naar heb gezocht in mijn leven so far: 'Pojke som tittar på månen', het jongetje dat naar de maan kijkt. Het kleinste beeldje ooit (ja, kleiner dan Manneken Pis!), midden in Gamla Stan, het oude stadscentrum van Stockholm. Waar precies? Geen idee, maar ergens achter de Finse kerk in elk geval. De beste tip is overigens om maar gewoon de groepen Chinese toeristen te volgen (of de rondleidparaplu's), en ervoor te zorgen dat je niet over hem heen kijkt. Want vind je het jongetje, geef hem dan een aai over zijn bol en je hebt de komende maanden alleen maar geluk (zegt men).


  ❊ Wat zijn jouw "best geheim gehouden" tips? ❊

13 opmerkingen:

 1. Haha, ja ik zou alleen al naar Hell gaan om te zeggen dat ik een enkeltje naar Hell heb. ;) Leuke tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahaha wat leuk dat enkeltje naar hell xD

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha! Beste tip: 96, Winery Road, restaurantje tussen Stellenbosch en Somerset in (Zuid-Afrika), andere tip Pica Pau, Kaapverden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ooooh wat een gave tips! Dat zijn echt die unieke plekjes en dingen die je reis net wat specialer maakt. Ik ga ze onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tof overzicht, dat Hell zou ik wel ff willen zien XD

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk! Ik ga het mannetje nadat de sneeuwlagen weg zijn ook maar eens zoeken. En op de Cayman Islands ben ik ook naar een plaatsje Hell geweest. Onder het mom 'I've been to Hell and back'

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Superleuk! Ik ben ook zo'n verdwaler. Juist de onopvallende plekjes buiten de gebaande paden. Thanks voor je tips!

  BeantwoordenVerwijderen