23.12.13

Top 5: reisherinneringen van 2013

Met nog zo'n anderhalve week te gaan in 2013, kijk ik graag alvast een beetje terug. Ik heb niet zoveel gereisd als ik zou willen, al heb ik tegelijkertijd een heleboel gezien en gedaan. Daarover later meer - nu eerst mijn vijf favoriete reisherinneringen van dit jaar (en ja, dat was inderdaad nog best moeilijk kiezen):



1. Winterberg, Duitsland

februari

Al sinds ik me kan herinneren vierde ik geen carnaval, maar ging ik met mijn ouders op wintersport. Eerst altijd in Duitsland - in Sauerland, daarna in Beieren - en toen in Oostenrijk. De fijnste pistes liggen wat mij betreft echter in Noorwegen, maar daar eventjes naartoe gaan is veel gedoe. BLIJ was ik dus, toen Elien en ik besloten eventjes op en neer naar het dichtstbijzijnde skigebied te gaan: Winterberg. Gewoon op en neer vanuit mijn ouders' huis (een kleine drie uur rijden is dat). We hadden een rustige dag gekozen met veel poedersneeuw en weinig Nederlanders, dus kon het nog beter?! (Ja, het kon nog beter: de warme chocomel die we bovenop de berg bestelden werd geserveerd in een papieren Colabekertje, haha!)


2. Portugal

april

Jaren droomde ik al van Portugal en de paasvakantie bewees dat het er inderdaad fantastisch is. De huizen laten je direct glimlachen, het eten (de pasteïs! de taartjes! de verse sapjes! de tapas!) is fantastisch en de mensen zijn zo lief. De hectiek waar ik me in Spanje en Italië zo aan stoor is hier nergens te vinden en het Franse "we verstaan je niet, want je spreekt onze taal niet" is helemaal ver weg. I love it. Vooral de gekleurde tegeltjes dus - en de omaatjes die hun huisje uit komen gerend om je (met flinke gebaren en vooral veel Portugees en geglimlach) de weg te wijzen, alleen omdat je één seconde op de plattegrond kijkt.


3. Oslo, Noorwegen

juli

Het was mijn tiende keer in Oslo en net als de vorige paar keer voelde het niet echt als vakantie. Ik heb geen plattegrond nodig, geen Wat & Hoe boekje, geen local om de leuke plekjes te vinden en mijn telefoon staat vol nummers met lieve Oslonaren die ik kan bellen als ik wil kletsen of dansen of picknicken of zwemmen in het fjord. Maar deze zomer was het wel voor het eerst dat ik me besefte dat ik er goed zou kunnen wonen - dat ik me eigenlijk (nu) al nergens anders zó thuis voel als in Oslo.


4. Træna, Noorwegen

juli

Elke reisgids en elke Noord-Noor vertelde het me al: Noord-Noorwegen is prachtig, "zoveel mooier dan de rest nog" en herregud - er is geen woord van gelogen. De natuur is zo puur, zo wild, zo prachtig en toen tijdens de laatste nacht op het festival de zon toch eens kwam kijken en ik de middernachtzon dus tóch meemaakte, was ik zo gelukkig en vooral zó verliefd op de wereld.


5. Brussel, België

januari t/m augustus

En natuurlijk Brussel. Hoewel ik er woonde en studeerde, voelde het altijd een beetje als op vakantie gaan. Ik bedoel: ze praten er (voornamelijk) Frans, het lijkt op geen enkele manier op thuis en de stad is zo enorm groot dat er altijd wel weer iets nieuws te ontdekken was. En dat deed ik vooral als ik bezoek had. Ik kreeg een handjevol Nederlandse én Noorse vriendinnen op bezoek en ook Vlamingen wilden hun hoofdstad (soms) maar al te graag ontdekken. En precies, daar zei ik nooit nee tegen.


  ❊ Wat is jouw beste reisherinnering aan 2013? ❊

13 opmerkingen:

  1. Heerlijke plaatjes! Noorwegen staat op mijn -wishlist<3.
    Ik was zelf totaal verassend door Budapest:-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tof, Budapest. Daar was ik eens één dag, maar kan me er niet heel veel van herinneren :)
      En ja, Noorwegen zou op iedereens wishlist moeten staan, als je het mij vraagt.

      Verwijderen
  2. Wat leuk om zo terug te kijken op het jaar! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooie herinneringen. Mijn mooiste is denk ik niet persé de plaats, maar vooral de mensen met wie ik was. In maart ging ik met mijn studie naar Parijs en hoewel ik er van te voren heel erg tegen op zag, was het zo ontzettend leuk! Echt, ik heb de leukste studiegenootjes! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O ja, de mensen hebben bij mij ook voor mijn keuzes gezorgd! Elke plek wordt beter met fijne mensen, toch :) Wat fijn dat je studiegenootjes zo leuk zijn - dan hoop ik voor je dat er nog meer studietripjes mogen volgen!

      Verwijderen
  4. door jou staat Oslo hoger en hoger op mijn reis verlanglijstje :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een mooie momentjess! Zou je Winterberg aan me aanraden? XX En fijne kerst!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Winterberg is de perfecte plek voor "eventjes snel snowboarden", als je het mij vraagt. Het zijn gewoon bergen en échte sneeuw en buitenlucht en dat staat altijd duizend plekken boven een indoorhal... Maar het stikt er van de Nederlanders en de pistes zijn niet zó spannend. Heb je tijd (en geld) zou ik iets verder rijden dus, maar voor een dagje of weekendje is het ideaal :)

      Verwijderen
  6. Wat een fijne blogje met herinneringen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. mooi overzicht! Is het plan om - ooit - in Oslo te gaan wonen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, sowieso! Hopelijk (en hoogstwaarschijnlijk) in 2014 :)

      Verwijderen
  8. Wat een mooi lijstje, nu schuif ik Portugal nog hoger op m'n wishlist! En Noorwegen ook uiteraard. Wat een mooie foto's weer! Mijn mooiste reisherinnering van 2013 is Oostenrijk. Ik wilde er al jaren naartoe en wat vond ik het toch toch fijn! Frisse lucht, schattige dorpjes en mooie bergen langs de horizon, wauw! En het moment dat we tickets voor Nieuw Zeeland boekten was ook prachtig, wat een gaaf vooruitzicht!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ooh ja, het moment dat ik een ticket naar Korea boekte was ook wel een hoogtepunt, dus snap je Nieuw-Zeelandgevoelens helemaal! Het is ook al bijna he, :)

      Verwijderen