31.12.13

2013: "Dit jaar ga ik elke maand reizen"

Ik denk, ik doe eens origineel en schrijf (net als de rest van blogland) een 2013-blogje.

Eind januari schreef ik dat ik dit jaar elke maand zou gaan reizen, maar dat deed ik niet. De afgelopen (net-niet-)vier (!) maanden ben ik het land zelfs niet uit geweest (!) en dat is een record. Verder geen records: ik nam 6 keer het vliegtuig, bijna 100 treinen, 1 nachttrein, 5 lange-afstandsbussen, bijna geen gewone bussen, 1 (maxi)taxi, een stuk of 10 metro's en 15 trams, 7 boten en ik fietste en wandelde heel veel. Ik bezocht één nieuw land (Portugal), een handjevol nieuwe steden (Porto, Lissabon, Mechelen en Rotterdam), scoorde 0 paspoortstempels en woonde in Brussel en Haarlem.

Weinig speciaals dus. Het was sowieso niet mijn beste jaar (ik heb mijn dromen voor 2013 niet waargemaakt, woonde ver van mijn vriend(inn)en en voelde me dus regelmatig wat alleen), maar ik heb natuurlijk gelachen en wat reizen betreft mag ik niet klagen:

Snowboarden in Winterberg (foto: Elien)
Januari stond in het teken van examens en verliefd worden op Brussel. Ik maakte sneeuwengelen op Parking 58, at tapas bij de Walvis, was in het MIM, was vaak (maar nooit vaak genoeg) op de Vossenmarkt en dronk pintjes bij Zebra. Om het einde van mijn examens te vieren boekte ik een vliegticket en vloog op de laatste dag van de maand naar Stockholm.

In februari was ik in Stockholm en Uppsala en deed ik alles wat je in Zweden zou moeten doen. Ik ging (eindelijk weer) een dagje snowboarden in Winterberg en dronk boven op de berg warme chocomel uit een papieren Cola-bekertje. Mijn tweede mastersemester begon, dus ik interviewde toeristen in heel Brussel en ging te (?) vaak uit eten voor onze blog.

Zwaai-appjes naar huis sturen vanuit Uppsala, selfies in Lissabon en Brussel in het echt vergelijken met 't planneke (foto: Ina)
In maart kreeg ik twee keer bezoek uit Noorwegen en ook nog eens uit Nederland en had ik dus meer dan genoeg excuses om Brussel verder te ontdekken - en nog een dagje Gent te doen ook. Ik genoot van het Vlaamse, maar ik genoot ook van Brussel op haar mooist met Libanees eten, de fijnste fototentoonstellingen en besneeuwde daken en straten en parken.

Begin april ging ik eindelijk naar Portugal. Het was er nog zoveel mooier en fijner dan ik had durven dromen (en ik at er de lekkerste taart ooit) en Porto staat nu op mijn lijstje favoriete steden. Lissabon viel tegen, maar dat maakte niet meer uit. Verder fietste (!) ik in Brussel (en i loved it), vond ik Amsterdam plots maar klein, bezocht ik de prachtige koninklijke serres en het Atomium en Couchsurfte ik in eigen stad en deed die avond pintjes met Fransozen en Walen op een dakterras in Elsene. Met een busrit van bijna een uur (!) (allemaal binnen de stadsgrenzen van Brussel, ja) is dat best een reis te noemen, vind ik.

Meer selfies in Lissabon, eindelijk eens in een tulpenveld staan in (de buurt van) Lisse en eindelijk terug in Trondheim.
In mei huppelde ik voor het eerst in mijn leven door tulpenvelden in mijn eigen Nederland. Ik was sowieso weer vaker in het land (en dat vond ik leuk), maar ook veel in Brussel en Antwerpen. Ik ontdekte Normo en Bar Léon, had mijn laatste les ooit (!), at de lekkerste kanelbulle die ik ooit buiten Zweden at en ging eindelijk weer naar Groningen.

Juni begon met een getrokken verstandskies en uit pure verveling deze blog! Ik was vooral in Brussel en kreeg weer zoveel bezoek dat ik - na mijn examens - bijna alleen leuke dingen deed. Ik picknickte in de tuin van de Botanique, at Surinaams en froyo, zag Manneken Pis aangekleed worden (!) en toen ging ik weer naar Nederland en weer naar Groningen. Ik ontdekte er hofjes die ik toen ik er woonde nooit heb ontdekt, maar telde stiekem vooral de dagen tot aan Noorwegen (op één hand).

In juli was ik eindelijk eindelijk eindelijk weer in Noorwegen. In Oslo ontdekte ik Mekken en Hovedøya, ik was ZO BLIJ toen de trein Trondheim binnenreed en ik eindelijk weer mijn Nidaroskathedraal zag - toen het om 12 uur 's avonds nog licht was en we fijn tussen houten huisjes konden wandelen zonder zaklamp nodig te hebben. Ik ging noordelijker dan ooit, naar Træna, en zag de middernachtzon (!), kletste veel Noors en genoot van fijne muziek. En van nóg een dagje Oslo, voor ik met tegenzin terug naar huis ging - en met wat meer zin naar Brussel. Ik kreeg weer bezoek, was verliefd op Brussel en boekte een ticket naar Korea!

Genieten van de middernachtzon op Træna (foto: Berit), bezoek in Brussel (foto: Marte) en een weekendje naar Rotterdam.
In augustus studeerde ik eigenlijk alleen maar voor mijn herexamen, al was ik ook weer fijn in Antwerpen, ontdekte Mechelen en natuurlijk Brussel nóg een beetje meer. Ik ging langs bij de koning, vond eindelijk een kamer in Haarlem en verhuisde dus uit Brussel. Dat was oké - zonder problemen pakte ik mijn spullen in, deed de deur achter me dicht en reed de stad uit.

Op 2 september begon mijn stage bij Columbus en ik was zo zenuwachtig, maar natuurlijk was dat nergens voor nodig. Na de eerste dag ging ik nog één keer naar Brussel en dat was tevens mijn laatste keer in het buitenland (!) dit jaar. Ik moest enorm wennen aan 40 uur per week op een en dezelfde stoel en was blij dat ik mijn verjaardag dat weekend vierde op Vlieland en Into the Great Wide Open. Verder werkte ik vooral, maar ging ook naar mijn eerste bloggersevent én mocht slapen bij Ani & Haakien, wat resulteerde in een heerlijk weekendje Rotterdam.

Into the Great Wide Open (foto: Anne) en Haarlem ontdekken.
In oktober, november en december kwam ik het land dus niet uit en zat ik binnen als het fijn weer was en had alleen vrij als de zon al lang weer was gaan slapen. Ik vond het verschrikkelijk. Mijn dagen bestonden uit de Columbusredactie (waar het fijn, gezellig en leerzaam was, gelukkig), vroeg naar bed en vooral heel vroeg weer op, om vóór stage te studeren en het idee te hebben dat ik mijn dagen toch ook een beetje nuttig waren.

Ik viel van de trap en mocht een week niet lopen, maar toen kreeg ik bezoek en genoot enorm van een weekendje Haarlem, Rotterdam en Amsterdam. Ik ging naar de Winterefteling, naar Scrooge en liep alle drie de wandelingen uit het boekje 100% Haarlem, waardoor ik favorieten vond en Het Dolhuys bezocht en ontdekte waar je de allerlekkerste friet eet. Stiekem werd ik toen toch een beetje verliefd op de stad, maar nu ben ik weer fijn (even) in het Limburgse en dat vind ik helemaal niet erg.

Net als dat ik het helemaal niet erg vind dat ik vanaf morgen 2014 boven mijn brieven mag gaan schrijven en een jaar mag gaan vullen met nieuwe avonturen en herinneringen, enzo. Dat 2014 maar heel mooi mag worden - voor mij, maar vooral ook voor jullie.

De Winterefteling en de geniaalste foto die ik van Haarlem heb gemaakt, al zeg ik het zelf.


  h a p p y   n e w   y e a r   ❊   g e l u k k i g   n i e u w j a a r   ❊   g o d t   n y t t å r

16 opmerkingen:

 1. Wat leuk om te lezen, zo'n overzicht! Met een boel fijne momenten denk ik zo :) alvast een fijne jaarwisseling.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aan je woorden te zien was het niet jouw jaar, maar jee, wat heb je fijne reizen gemaakt! Wanneer ga je naar Korea? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. jouw jaaroverzichten <3 en ik weet dat 2013 echt echt echt jouw jaar niet was maar dan is het juist extra knap dat je deze fijne dingen nog naar boven kunt halen. in 2014 ga je vast veel leukere dingen doen en hallo de Korea reis is vast alleen al een mega super hoogtepunt :) op dat we elkaar maar vaker mogen zien inderdaad, fijne jaarwisseling xx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien niet elke maand weg, maar alsnog een mooi reisjaar lijkt me zo! Wil ook zo graag een keertje naar porto, het lijkt me daar heerlijk. Zeker als je zegt dat het beter is dan Lissabon, want ik vond Lissabon al leuk. En straks naar Korea, en (wellicht) dus verhuizen naar Noorwegen, in ieder geval mooie vooruitzichten! Fijne jaarwisseling!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, ik mag zeker niet klagen inderdaad :) Als ik enkel naar Lissabon was geweest had ik het geweldig gevonden denk ik, maar ik was eerst een paar dagen in Porto en daarna pas in Lissabon... toen was het vooral hetzelfde, maar massaler, toeristischer en drukker. En ik heb nu eenmaal een zwak voor kleine(re), minder bekende plekken - dus ja :)

   Verwijderen
 5. Ik wilde iets typen en toen kwam ik er achter dat Danique al precies dezelfde opmerking maakte. Maar echt Marlou, fijne post dit en ik hoop dat 2014 wel superleuk wordt - met je droomreis in elk geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook al was het niet jouw jaar, dan heb je er toch een mooi overzicht van gemaakt. Ik denk dat het je veel dingen heeft geleerd, en volgens mij weet je nu heel goed wat je wel wilt. En daardoor gaat 2014 voor jou vast veel mooier en leuker worden. Dat wens ik voor jou, dat je weer mag thuiskomen in Noorwegen, geniet van Korea, veel Noors leert aan mensen :) en gaat knallen met je scriptie! X

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een ontzettend leuk overzicht om zo te lezen! Jammer dat het een iets minder jaar voor je was, maar 2014 gaat dat vast en zeker goedmaken! ;) Gelukkig nieuw jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een mooi overzicht, prachtig beschreven. Ik ben benieuwd wat 2014 jou brengt, maar met jouw reislustige instelling wordt ook dit jaar vast prachtig! Op naar Korea!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Misschien niet jouw doel gehaald, maar wel veel mooie dingen meegemaakt en gezien. Mooi hoor!

  BeantwoordenVerwijderen