18.11.13

Top 5: restaurantjes

Ik weet niet hoe het met jou zit... maar ik HOU van eten. Eten is wat mij betreft dé manier om een cultuur beter te leren kennen of om gewoon even rustig te zitten en bij te komen van alle indrukken en dingen die je hebt gedaan, terwijl je vaak gigantisch geniet ook. Dat deed ik in elk geval op deze plekken - (voor mij) stuk voor stuk redenen om terug te keren naar die stad. (Ja echt hoor, zo'n iemand ben ik. I looooove food.)


1. Lissabon, Portugal

Cantina LX → LX Factory, Rua Rodrigues de Faria 103

Hm... Ik heb dus een zwak voor courgette - zelf gebruik ik in zo goed als alles wat ik kook courgette en staat er iets met courgette op de menukaart... dan neem ik het. Deze gevulde courgette in Cantina LX, in een geweldig fijn en creatief gedeelte van de stad (met ook veel leuke winkeltjes), kon ik dan ook niet aan mijn ogen voorbij laten gaan. En oh - mijn - god. Elke keer als ik deze foto zie wil ik terug en het opnieuw eten, want het is serieus het lekkerste dat ik ooit at.


2. Ljubljana, Slovenië

Le Pétit → Trg francoske revolucije 4

Als 16-jarige woonde ik een week in Ljubljana en één van de dingen die ik me daarvan vooral goed kon herinneren was dat ze - op de gefrituurde champignons die mijn gastmama maakte na - maar weinig lekker eten hadden. Ik was dan ook wel verbaasd toen ik tijdens mijn tweede bezoek, ruim vijf jaar later, op het ene na het andere leuke (lunch)restaurantje stuitte. In Le Pétit hadden ze de lekkerste tosti ooit - met courgette en bešamel. Ik at hem drie keer, dus reden genoeg om deze top vijf met Le Pétit te openen.


3. Parijs, Frankrijk

Mexi&Co → 10, Rue Dante

Een ander zwak wat eten betreft? Mexicaaaaaaans! Als ik in een vreemde stad ben en verder geen tips heb voor restaurantjes, zoek ik naar het dichtstbijzijnde Mexicaanse restaurant en ga daar naartoe. Zo kwamen mijn mama en ik terecht in dit hysterisch volle - maar o zo geweldige - restaurantje in le Marais. Het eten was verrukkelijk en de bediening niet heel snel, maar dat was helemaal geen probleem aangezien je meer dan genoeg boven je hoofd had hangen om te bekijken.


4. Praag, Tjsechië

Lehká Hlava → Boršov 2/280

Over Lehká Hlava vertelde ik al eens, maar ik blijf erbij: dit is een reden om naar Praag te gaan. Tsjechië is natuurlijk een vleesland en (goede) vegetarische restaurants zijn schaars, maar als je hier één keer bent geweest, wil je alsmaar terug - al is het maar vanwege de leuke lampjes in het plafond. Ze serveren trouwens niet alleen Mexicaans hier hoor! Maar nuja, als ik moet kiezen en er staat Mexicaans op de kaart...


5. Brussel, België

Ellis Burger → Sint-Katelijneplein 4

Sinds ik Ellis Burger ontdekte heb ik ook een beetje een zwak voor burger(restaurant)s. Zo werd ik laatst bijvoorbeeld een beetje verliefd op Meneer Smakers in Utrecht... Maar oké, daar gaat het nu niet om. Ellis Burger dus, één van mijn Brusselfavorieten. De inrichting is strak (maar wel gezellig!), de burgers zijn heerlijk en ze hebben een enorme keuze, ook wat vegaburgers betreft. Zo at ik ooit een paddenstoelenburger, bijvoorbeeld. Maar het leukste zijn misschien wel de side dishes die je erbij kunt bestellen. Binnen no time staat je tafel dan gezellig vol, met bijvoorbeeld (goddelijke) frietjes, salade en maiskolven. NAM.


  ❊ Wat zijn jouw top-tips wat restaurants in het buitenland betreft? ❊

10 opmerkingen:

  1. Lehká Hlava is inderdaad geweldig, ik vond alles daar zó lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou willen dat ik alles had kunnen proeven ;) Maar jaaaaa, zo lekker.

      Verwijderen
  2. Oh al die restaurantjes lijken me leuk om naartoe te gaan :) En de steden ook, want ik ben uit dit rijtje alleen in Brussel geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik wil naar Praag om Lehká Hlava . Als je naar Londen komt neem ik je mee naar mijn favoriete - en zeer fotogenieke - Mexicaanse restaurant.

    En het is niet alleen in Ljubljana dat er opeens veel hippe plekken zijn. Toen ik in 2006/2007 in Londen woonde was eten niet echt iets, nu is het een hele happening en open de en na andere 'hippe plek'

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, sowieso naar Praag voor Lehká Hlava. En dat vind ik een geniale deal, dus laten we dat snel maar eens regelen (y)
      Hmhm, in Nederland heb je het natuurlijk ook met al die hippe plekken opeens - ik blijf me erover verbazen! Maar fijn hoor, ik zal niet klagen :)

      Verwijderen
  4. Oh in de Cantina in Lissabon was ik ook!! En er was toen net een gezellig marktje buiten met allemaal leuke handmade spullen! Inderdaad een toffe buurt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaa op zondag is dat toch, dat marktje daar? Vond het heel jammer dat ik er niet kon zijn (want toen reed mijn trein terug naar Porto), maar op zaterdag was het gelukkig ook een aanrader :)

      Verwijderen
  5. Ooh hier word ik blij van! i love fooodddd!

    BeantwoordenVerwijderen