7.10.13

to do: Portugal

Ik was er in het voorjaar van 2013.

(Oké, dit heeft al eerder op mijn gewone blog gestaan, maar aangezien ik groot fan van to do lijstjes ben en vind dat je ze óók op reis zou moeten gebruiken - gewoon om "de dingen die je moet doen" te doen - ga ik ze hier langzaam delen.)

Omdat ik al zo lang naar Portugal wilde, was ik heel blij dat ik er eerder dit jaar eindelijk naartoe ging! Als kind ben ik vaak in Frankrijk geweest en later ook een paar keer in Spanje, maar Portugal was anders (en naar mijn mening fijner, liever, leuker, mooier). Natuurlijk moet je fijn veel wandelen en kletsen met locals, maar verder ook:


1. Kijk omhoog. In Portugal is bijna elk huis in een mooie (pastel)kleur geschilderd, hangt de was buiten te drogen en/of is het betegeld met van die superleuke, mooie en kleurrijke tegeltjes - zo leuk! Gelukkig is mijn huis al pastelblauw, maar anders zou ik het meteen betegelen.



2. Eet pasteïs. Pasteitjes dus, of hoe ze ook in het Nederlands mogen heten. Hoe dan ook: pasteïs is ongeveer het meest Portugese wat je kunt vinden, én ze zijn er in verschillende smaken. Pasteïs de Belém krijg je - in elk geval in Belém - warm en met kaneel en poedersuiker (hetzelfde geldt voor de pastel de nata bij Nata in Porto), maar vooral de kokos vond ik fantastisch.


3. En eet Portugese tapas, al die gefrituurde dingen en andere kleine hapjes dus. Je kon overal óf zelf kiezen óf aangeven of je geen vis/vlees/groenten wilde, want daar was het allemaal een beetje in opgedeeld. Maar oh, lekker!


4. Drink verse fruitsap, want ooooooh daar zijn ze goed in! Dit ananassapje kostte nog geen € 2, en kwam supervers van de fruitpers. Al is 'gewoon' ice tea in Portugal ook fantastisch. Naast de standaard citroen en perzik hebben ze namelijk ook smaken als rode fruit, mango en watermeloen, en dat zijn alledrie méga aanraders. (Net als de koffie trouwens, als ik papa en mama mag geloven. Die kost soms zelfs maar € 0,50!)


5. En koop kaartjes, schrijf ze & verstuur ze natuurlijk ook. Ze zijn mooi (vooral die bij A Vida Portuguesa) - net als de postzegels en brievenbussen - en kosten niks.


  ❊ Ben jij ooit in Portugal geweest en mis je misschien nog iets in dit lijstje? Wat raad je
  anderen aan om te doen? Of wil je naar Portugal - wat zou je er dan willen doen? ❊

24 opmerkingen:

  1. Pastei de nata's zijn zo lekker! Ik heb ze een keer geprobeerd zelf te maken, maar dat was helaas niet zo'n succes :( Hier in Amsterdam heb je een bakker die ze verkoopt, en die smaken als de 'echte' :) Lissabon is ook een mooie stad, met die oude tram en mooie huizen. Ja, Portugal is echt een mooi land.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lijkt me inderdaad niet makkelijk nee(, maar zo lekker inderdad!). Ik vond Porto stuk-ken fijner en mooier dan Lissabon, maar daar heb ik me inderdaad ook wel vermaakt ja :)

      Verwijderen
  2. Als je in de Algarve bent moet je kip piripiri eten, erg lekker :)
    En de huizen zijn inderdaad prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. oh die pasteïs vond ik echt zo smerig :') maar misschien heb ik de verkeerde op...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Helaas nog nooit in Portugal geweest! Maar wij hebben voor onze keuken toen ook nog gekeken naar Portugese tegels, want die vind ik zooo leuk :( (maar helaas ook zooo duur). Ziet er wel erg fijn uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb ook zo'n 'speciaal' gevoel bij Portugal (ben er ook nog nooit geweest), meer dan bij andere Zuid-Europese landen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik ben nog nooit in Portugal geweest maar mijn zusje gaat er waarschijnlijk dit jaar heen met de schooluitwisseling en ik ben best een beetje jaloers ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik wil al erg lang een citytripje maken naar Lissabon en Porto, ik heb er zoveel mooie verhalen over gehoord. Mijn vriend is er eerder dit jaar geweest, en wilde ook absoluut terug. We zijn nog op zoek naar een plekje om heen te gaan dit voorjaar, dus wie weet!! xo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, zeker doen :) Ik ging inderdaad ook naar Porto en Lissabon en dat was een prachtcombi!

      Verwijderen
  8. Wat een leuke tips, heel anders dan de meeste tips. Dat sapje ziet er echt verrukkelijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha, dank je :) Ik doe graag zoveel mogelijk 'gewone' dingen op vakantie, dus dat helpt misschien wel een beetje mee...

      Verwijderen
  9. Ze hebben daar heerlijke 'wit/gele' sangria! (algarve) Zeer de moeite waard. Smaakt totaal niet naar sangria maar specialtiteiten van de algarve werd ons vertelt. Nooit meer z'n lekker vakantie drankje op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wauw, klinkt goed! Ik heb wel gewone sangria gehad (of ja, rode) - en die was ook lekker, maar smaakte inderdaad wel echt naar sangria. Volgende keer maar eens verder naar het zuiden dus :)

      Verwijderen
  10. Ik wil al een tijdje heel graag naar Portugal, lijkt me een geweldig land! En ik hoor steeds vaker over de belachelijk lage prijzen voor ongelofelijk heerlijk eten. Ik wil graag vanuit Faro omhoog rijden via de mooie kust, de stad Lissabon en dan eindigen in Porto.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat klinkt als een prachtroute! En inderdaad, de prijzen zijn echt onvoorstelbaar laag.

      Verwijderen
  11. ah portugal! Ben er echt een hele tijd geleden geweest, was heel mooi. Wil nu weer een keer terug, naar Porto met Ryanair bijvoorbeeld....;)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een fijne plaatjes en verhalen... ik wil ook heel graag snel naar Portugal, heerlijk land volgens mij!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je :) En ja, ik had makkelijk langer dan een week kunnen blijven!

      Verwijderen
  13. Zooo leuk! Ik ben nog nooit in Portugal geweest; lijkt me wel heel erg mooi :)

    BeantwoordenVerwijderen