12.10.13

Groningen: eten, drinken, dansen, smikkelen, wandelen en winkelen

Ik was er in de zomer van 2013, lente en zomer en herfst van 2012 en woonde er tussen augustus 2008 en februari 2012


Groningen city guide weergeven op een grotere kaart

Groningen: de stad waar ik studeerde, die ik eerst een beetje stom vond en waar ik toen halsoverkop verliefd op werd. Afgelopen week bleek dat Groningen een van de gelukkigste steden van Europa is (lees maar!) en dat verbaast me weinig. Groningen is gezellig, Groningen is fijn, mooi, leuk en zelfs een beetje hip. Ik heb heimwee, dus ja - wat kan je dan beter doen dan een stukje schrijven over je favoriete plekjes? (Juist ja: in de trein springen. Hopelijk snel.)

Dit is wel echt een selectie trouwens, het leukste van het leukste. Want eigenlijk moeten de Pintelier en Atlantis er ook bij, ForumImages, het Groninger Museum, Nederlands Stripmuseum en Noorderlicht - waar ik vaak snel eens binnenloop en regelmatig op iets fijns stuit. Het zijn al elf tips (één extra, dus ;)) en dingen waar ik misschien wel de leukste herinneringen heb - de Negende (fout café), de Drie (fouter café) en de Harmonie (faculteitsgebouw) - ontbreken. En daarbij hoor ik dat er steeds meer nieuw fijns komt - "het is hier tegenwoordig net een beetje Amsterdam, met duizend hippe koffietentjes" - en dat heb ik nog niet allemaal ontdekt.

Dus ja, Groningen. Fijnste stad van het noorden en fijnste stad (of in elk geval: één van de fijnste) in Nederland, als je het mij vraagt. Dus ja, geloof mij maar als ik zeg dat het die twee, drie, vier uur trein waard is. Ik reisde 3,5 jaar (twee)wekelijks vier uur om terug in Groningen te komen, en heb er nooit spijt van gehad. Ik heb wel spijt (gehad) dat ik niet wat langer ben gebleven.

Foto's van Facebook(, behalve de bingokaart - die foto is van mij)
Café KultSteentilstraat 36/1
Mijn allereerste leuke herinnering aan Groningen is van de eerste dinsdag van augustus 2007: bingo in de Kult. Daar zijn de muren niet saai wit, hangen Lego-mannetjes aan de muur en koop je kleine repen Tony's Chocolonely's. Je kunt er eten, spelletjes spelen, feestjes geven... en ze hebben dus een (geniale) maandelijkse bingo, maar ook filmavonden met gratis popcorn en breikransjes. De Kult is weinig studentikoos en juist daarom zo fijn - het is een vreemde eend in de bijt, maar wel ene heel erg leuke. Het enige nadeel? Je mag binnen roken. (Al is dat voor sommigen natuurlijk juist een voordeel.)

Foto's van Heidi
de Hofjes
Ik dacht dat Haarlem (of Leiden) de stad van de hofjes was, maar afgelopen zomer (pas!) ontdekte ik dat het ook in Groningen stikt van de hofjes - of 'gasthuizen', zoals ze daar heten. Ik kende er toen twee of drie, maar er zijn er maarliefst 31! En die kun je  allemaal bezoeken, zolang je rustig bent en geen uren blijft hangen. En zolang je de poort vindt, natuurlijk... Dat is namelijk niet altijd even makkelijk. Mijn favoriet? Het Middengasthuis in de Kleine Rozenstraat.


Folkingestraat
Op weg van het station naar het centrum is de kans groot dat je door de Folkingestraat komt: Groningens leukste - en tevens irritantste, met alle voetgangers midden op de weg terwijl jij wil fietsen (........) - straat. Hier vind je antiquariaten, buitenlandse winkeltjes en eigenlijk altijd wel iets nieuws, maar twee van mijn favorieten zitten er al jaren. De Toscana - waar je het lekkerste ijs van de stad eet - en Toy Toy - waar je (ouderwets) speelgoed, kleine hebbedingetjes, mooie boeken, kaarten en notitieboekjes koopt. En bij PUUR kun je lekker lunchen.


Mr. MofongoOude Boteringestraat 26
Maar eigenlijk lunch ik altijd bij Mr. Mofongo. Of nou ja, hier lunch ik, klets ik bij, date ik, drink ik thee, en hier at ik zelfs met mijn tante van 60. Mr. Mofongo is fantastisch, voor iedereen leuk en voor iedereen te betalen, dus mijn absolute lievelings wat betreft eten in Groningen. Ik denk niet dat iemand ooit (vanuit buiten Groningen) bij mij op bezoek is geweest en níet hier mee naartoe is genomen, :). De menukaart komt in een paspoort, er hangen gekke dingen aan de muur en het plafond en er staan stoelen met zebraprint. En zei ik al dat het eten heer-lijk is? Mijn lievelings is de 'tosto verde': tosti met spinazie. Altijd geserveerd op een groot groen blad en met de lekkerste saus in een halve sinaasappel. (Al is dat de laatste jaren geloof ik veranderd, helaas.)


Noorderhaven + Noorderplantsoen
Ik hardloop niet, maar als ik dat zou doen zou dit mijn rondje zijn: via de Noorderhaven naar het Noorderplantsoen en terug naar huis. Ja, de Noorderhaven is "gewoon maar een haven", maar het is er wel mooi - vooral als het winter is en de gracht bevroren. En ja, het Noorderplantsoen is "gewoon een park", maar het is ook thuis voor Noorderzon (ook wel: het leukste gratis festival) en als je goed zoekt vind je zelfs tegels die muziek maken als je erop gaat staan.


Oude Kijk in 't Jatstraat
Een andere lievelingsstraat, met niet alleen het universiteitsgebouw waar ik zo ongeveer mijn hele bachelor aan dank, maar ook écht fijns: fijne koffiehuisjes als PS! (de eerste hippe in town en lang mijn grote favoriet, én de enige plek waar de warme chocomel zelfs zonder slagroom al lekker genoeg is) en Black & Bloom (die is van na mijn tijd, maar ik heb er een zondagochtend goed genoten). En leuke winkeltjes: spelletjeswinkel Wirwar, reisboeken- en kaartenwinkel de Zwerver, Recessie - de tweedehands- winkel waar ik het vaakst ben geslaagd en - ook een van na mijn tijd - de Stadsakker, waar je planten, andere tuindingen en ook fantastische kook- en tuinboeken koopt.


't PakhuisPeperstraat 8
Hoewel ik het Pakhuis vooral ken van de late uurtjes, ontdekte ik tijdens studententheaterfestival Jonge Harten (ook een aanrader, trouwens!) dat je er ook héérlijk kunt eten. Van de gekleurde lampjes bij de ingang word ik sowieso al vrolijk, maar hun vegetarische kaart... mmmmmm. (En nee: het is er niet altijd zo gek gekleurd - dat is van een project tijdens Jonge Harten 2011.)


Prinsentuin
Een tuin vlak naast de gracht, waar de meeste mensen voorbij lijken te lopen, maar waar je veel beter eens dóórheen loopt. Het is er mooi en schattig, je ziet de Martinitoren altijd boven de bomen uitsteken en de huisjes aan de rand hebben vaak hun was buiten hangen. En ja, daar word ik blij van.


de SpieghelPeperstraat 11
Ook heel blij word ik van de Spieghel, mijn Groninger lievelingscafé. Niet alleen het dakterras (met zijn gekleurde lichtjes) is fijn - ook binnen is het gezellig, ze schenken er Hertog Jan (!) en er is vaak live jazz muziek. Ik denk dat het feit dat ik hier ooit vijf uur geschuild heb voor de regen én dat ik mijn afscheidsfeestje hier gegeven heb genoeg zegt: dit is een must voor iedereen die 's avonds eens in de stad is.

Foto van Angélica
Søstrene GreneGrote Markt 43-44
Oké, ik geef het toe: hoewel ik het ergens alles behalve leuk vind dat mijn favoriete Scandinavische winkels (Søstrene Grene en TGR - vast beter bekend als Flying Tiger) tegenwoordig op elke hoek in Nederland te vinden zijn, is het ergens natuurlijk ook heel fijn. Søstrene Grene zit (gelukkig?) alleen nog maar in Groningen en geloof me: alleen daarom is het die lange treinrit al waard. Als Flying Tiger een beetje de Hema is, is Søstrene Grene Dille & Kamille. Superfijn, ja.

Onderste foto van Danique
Walnut MixstoreCarolieweg 26
En tot slot: de leukste - en helaas ook een van de duurdere - winkel: de Walnut Mixstore. Eigenlijk zijn het meerdere winkels in één, waar (beginnend) kunstenaars de kans krijgen om hun werk te verkopen. Je vindt er dan ook allerlei moois, zoals servies, kleding, schoenen, tassen, meubels en ga zo maar door. Mooie kaarten hebben ze trouwens ook - van Lieke Land bijvoorbeeld, en van Vera-posters. (Vera is ook een aanrader, trouwens!) Ps: foto's zijn van de oude locatie, maar het is nog minstens zo leuk.


  ❊ Ben jij al eens in Groningen geweest en mis je iets op mijn lijstje? Laat het dan vooral
  weten! Leuk voor mijn volgende keer, en leuk voor iedereen die binnenkort gaat. ❊

39 opmerkingen:

  1. ha! Leuk dat je zo enthousiast en warm over Groningen schrijft. Ik heb een tip voor als je weer eens in Groningen bent (of ken je het al?) De RKZbios in Helpman! http://rkzbios.nl/ Mooie films die in andere bioscopen niet te zien zijn en de bar is ook erg gezellig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ooooh ja, daar heb ik al zoveel goeds over gehoord, maar ben er (erg genoeg) nog nooit geweest. Ga ik sowieso onthouden - ik hoop snel weer eens langer dan een dagje in Groningen te zijn, :)

      Verwijderen
  2. Wat leuk. Ik wil er zo graag heen. Op instagram volg ik Walnut Mixstore, en Sostrene Grene lijkt me ook zo gaaf. Oh, ik wil NU!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, de Walnut Mixstore op instagram...?! Ga ik gelijk opzoeken en volgen (en waarschijnlijk helemaal liken).

      Verwijderen
  3. De laatste keer dat ik in Groningen was ben ik naar Granny's geweest, een winkel met allemaal bakspullen en appeltaart. En de appeltaart was zeer lekker ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voor ik dit las had ik eigenlijk geen beeld van Groningen kunnen vormen. Een Nederlandse stad, maar verder kwam ik niet, haha. Nu kriebelt het toch om er eens naartoe te gaan, het ziet er heel leuk uit. Lunchen zou ik dan sowieso doen bij Mr. Mofongo want wat ziet dat er lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, Mr. Mofongo is THE BEST. :)
      En Groningen ook wel, eigenlijk - zeker leuk voor een weekenduitstapje ofzo vanuit België.

      Verwijderen
  5. Het is echt een leuke stad! Ik werk er al 2,5 jaar, maar ik kom niet zo vaak in het centrum. Zou ik wel wat vaker moeten doen, de winkelstraatjes zijn er juist zo gezellig en knus. Binnenkort maar eens op donderdagavond lekker door de stad struinen. Nu al zin in!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Toch grappig dat we een aantal dingen best verschillend hebben als favoriete of vaste plekjes, maar over sommige dingen we het juist weer totaal eens zijn :D
    En ik kan stiekem wel een klein beetje merken dat je al een tijdje een beetje weg bent...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je mist de Doppio? ;)
      Ik vond het eigenlijk best knap dat ik nog twee dingen van "na mijn tijd" erop heb staan, maar ben dan inderdaad ook wel benieuwd waarom het verlopen is?

      Verwijderen
  7. Super leuke post! Ik ben er tot nu toe 1 keer in mijn leven geweest met een vriendin en schrok van het feit dat ik zo schrok van de vriendelijkheid van de mensen. Kom zelf uit het noorden van de Randstad en dat is dus wel echt even wat anders. Compliment voor de Groningers dus ;-).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha, die nemen ze vast graag aan :)
      En ik weet niet helemaal wat het noorden van de Randstad is, maar hier in Haarlem schrik ik inderdaad wel eens van hoe onaardig mensen (in winkels en de supermarkt bedoel ik dan) zijn... O:)

      Verwijderen
  8. Groningen is inderdaad fijn! Kwam er vorig al vanwege vriendinnetje die er woont en aan het begin van het jaar omdat vriendje er woonde. Nu niet meer, maar gelukkig gaan we nog vaak genoeg terug :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Muuhhh, nu wil ik echt graag weer eens naar Groningen! Ben er al zo lang niet geweest en ik ken al deze leuke plekjes helemaal niet =O

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Fijn! Aan de Prinsentuin heb ik goede herinneringen, toen ik poëzie mocht voordragen in de loofgangen (Dichters in de Prinsentuin). En volgend weekend ben even in Groningen. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ohh ik wist helemaal niet dat jij ook poëziedingen doet :) Dichters in de Prinsentuin wil ik zo graag eens meemaken, maar is er helaas nog niet van gekomen.

      Verwijderen
  11. Ik vind Groningen ook zo leuk. Vanaf februari ga ik er studeren, dus dan ben ik er ook weer wat vaker. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ooh zo leuk! Moet ik toch eens de trein naar het noorden pakken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Klinkt suuuperfijn allemaal! :) Vanaf waar ik woon zijn dagjes Utrecht en Amsterdam veel logischer dus ik kom niet zo vaak in het Noorden maar dit klinkt echt heel leuk en gezellig!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar volgens mij gaat er tegenwoordig vanaf jou een directe trein? :) 't is een aanrader Mirthe, ik ben er zeker van dat je het fijn vindt!

      Verwijderen
  14. Grooooningen <3 Ik ben geboren en getogen in Groningen (oké, in een plattelandsdorpje nabij) maar heb ook een tijd in Groningen gestudeerd en het is echt 'mijn stadje'). Ik vind het ook echt heerlijk om terug te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. leuk! ik ga binnenkort met mijn vriend naar groningen + overnachting, ik hou deze tips erbij!
    xo, cheyenne

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat een fijn artikel! Het brengt me weer een beetje thuis, zoveel foto's van plekken te zien die ik ken.
    Ik ben opgegroeid in een klein dorpje ten noorden van Groningen, maar kwam vaak in de stad zelf. 't Is er erg leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik heb deze post al een keer gelezen maar niet gereageerd! Tof dat je ook op Harmonie zat, ik ook! Leuke plekjes heb je rondom Harmonie he! Ben ook fan van die kringloop en zie heel wat favo plekjes van jou die ook mijn favo zijn, leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha, grappig :)

      Ik vind de Oude kijk in 't jat echt heeel fijn ja - en ben zo blij dat de PS! pas kwam toen ik al klaar was met studeren, anders was ik denk ik elke vrije minuut daar gaan zitten ipv in de bieb ;)

      Verwijderen
  18. Prachtige foto's zeg! Erg leuk om op deze blog terecht te komen. Mijn complimenten.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ziet er goed uit zeg! Erg lekkere gerechten en een mooie omgeving. In Delft heb je dat ook!

    BeantwoordenVerwijderen