3.9.13

Top 5: musea

Hoewel mijn interesse voor kunst en cultuur enorm is, ben ik eigenlijk helemaal niet zo'n museumfan. Waarom snap ik zelf ook niet, al heeft het misschien te maken met mijn liefde voor buitenlucht en natuur? En taartjes? Enzo? Toch kán ik ook heus op reis vrijwillig een middagje binnen blijven als het niet regent, maar dan wel alleen in écht toffe musea zoals deze vijf.


1. Museum Hundertwasser

Wenen, Oostenrijk / website

In het toch vooral heel statige Wenen is het werk van Hundertwasser een verrassende (en wat mij betreft aangename) gast. Toen één van de vrienden met wie ik daar was dan ook aangaf naar het museum te willen gaan twijfelde ik dan ook geen seconde - ondanks het feit dat ik eigenlijk geen fan ben van museums over één persoon. En gelukkig, van Hundertwasser kreeg (en krijg) ik echt geen genoeg. Alles is fantastisch fijn kleurrijk, zijn schetsboeken staan ook vol geniale quotes en gedachten en nouja, je hebt natuurlijk óók nog het Hundertwasserhaus met daar tegenover the Toilet of Modern Art.


2. MuZIEum

Nijmegen, Nederland / website

Oké, misschien een wat flauwe foto, maar dit is precies hoe het MuZIEum eruit ziet. Je ziet namelijk niks, omdat het een museum is om te beleven hoe het is om blind te zijn. Echt, ik vind het zo fantastisch. Samen met een blinde (of slechtziende) begeleider loop je een heel parcours af. Je loopt door een huis, over straat, door het bos en uiteindelijk bestel je zelfs een drankje in het café. Je betaalt, proost met je begeleider en drinkt je glas leeg. En ja, dat allemaal in het donker.

foto's: (1) via Wikimapia, (2) + (3) via Projectiondesign.com

3. Rockheim

Trondheim, Noorwegen / website

Rockheim is het Noorse museum voor popmuziek (ook al doet de naam misschien anders vermoeden), en is eigenlijk ook vooral één groot belevingscentrum. Je wandelt door verschillende decennia. Huiskamers zijn nagebouwd, je kunt in toerbusjes van verschillende bands stappen, zelf muziek maken en ondertussen alles wat in de verschillende tijden in was (terug)luisteren. Het is natuurlijk grotendeels gericht op muziek die in Noorwegen populair was - en is, maar ook wanneer je geen Noors kunt is er genoeg te beleven. Alles is ook in het Engels beschikbaar in elk geval(, behalve de Noorstalige liedjes dan).


4. De Theefabriek

Houwerzijl, Nederland / website

Ik weet niet zeker of ik de Theefabriek nu zo fantastisch vind omdat je na afloop heerlijk kunt fikaen, of omdat de inhoud ook gewoon heel fijn is, maar het is in elk geval interessant en leuk. Je leert een heleboel over thee en alle ruimtes zijn ontzettend leuk ingericht, waardoor het echt een plezier is om rond te lopen en alles rustig te bekijken. En geef toe: zoiets fijns midden op het Groningse platteland is sowieso een aangename verrassing, toch?

foto's via Wemadethis.co.uk

5. Museum of Broken Relationships

Zagreb, Kroatië / website

De beste remedie bij een gebroken hart is nog altijd dat je alles weggooit wat je aan die persoon doet denken, toch? Ja, misschien. Beter kan je het naar Zagreb sturen, waar het een plekje krijgt bij alle andere dingen in het Museum of Broken Relationships. Zonder twijfel mijn grote favoriet! Ik zou er bijna speciaal voor naar Zagreb gaan, denk ik. Want het is origineel, grappig en soms verdrietig maar sowieso vaak heel mooi, en het is leuk om alle mini verhaaltjes bij de (vaak) oh zo simpele dingen te lezen. (En stiekem soms een traantje weg te pinken, maar vooral toch maar te glimlachen.)


  ❊ Heb jij nog een museumtip? ❊

16 opmerkingen:

 1. Wat een gave tips! Zo zijn musea vooral erg leuk. Die laatste is wel erg origineel en het museum in het donker lijkt me ook wel erg bijzonder. Het mooiste museum waar ik was staat in LA en is het Getty Museum. Heel mooi opgezet, alleen het gebouw zelf is al erg bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk! Vooral nummer 2, 3 en 4 klinken interessant, als ik daar ooit eens in de buurt ben, zou ik ze graag gaan bezoeken! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het Museum of Broken Relationships, briljant! Hoe komen ze erop :)
  Daar moet ik toch eens heen, ik ben vreselijk nieuwsgierig.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuke tips. Ik ben gek op musea en ben er al in veel geweest, maar de 2 nederlandse musea in je lijstje kende ik nog niet. Hundertwasser lijkt me gaaf zeg. Ik vind zelf het Vasa Museum in Stockholm erg mooi, net als het TATE in Londen, maar ook het Centraal Museum in Utrecht en het Dolhuys in Haarlem. Oja, en het scheepvaartmuseum is fantastisch! Haha, eigenlijk heeft elk museum wel iets moois vind ik. Meteen ook weer mijn probleem, ik kan niet kiezen ;p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, het Dolhuys! Daar woon ik nu ongeveer naast!
   Binnenkort maar eens naartoe dan, :) TATE vind ik inderdaad ook geweldig en het Centraal Museum... is dat waar het Dick Bruna huis bijhoort? (Ah shit, die had er eigenlijk ook tussen gemoeten.)

   Verwijderen
 5. Dat MuZIEum lijkt me echt een leuke ervaring, maar ook dat laatste museum lijkt me heel bijzonder! Ik heb er al vaker over gehoord, misschien toch maar naar Zagreb dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het museum of broken relationships staat echt nog op mijn 'to see' lijstje, lijkt me zo mooi en leuk =D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaa het is echt fantastisch. Helemaal niet groot wel, maar ik heb er zo belachelijk lang rondgelopen (en echt tientallen zakdoeken vol gejankt) :D

   Verwijderen
 7. Wat een leuke tips! :) Als ik dit zie, denk ik dat het dringend tijd wordt om nog es wat musea's te doen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn echt zoveel leuke musea he! Ik moet binnenkort ook nog maar eens een rondje doen - ik vind de herfst echt zo'n museaseizoen, dus misschien is dit het moment :)

   Verwijderen
 8. Ah, ik was zo dicht in de buurt van Zagreb maar ben er helaas niet geweest. Anders was ik zeker naar dit museum geweest :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hele mooie tips, ik ben erg benieuwd geworden! Ik ken het, ook dol op cultuur en kunst, maar te weinig in musea te vinden. Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jammer dat ik dat eerste gemist heb toen ik in Wenen was, al denk ik niet dat we tijd hadden om nog een museum te doen, we deden er daar al zoveel! Dat laatste lijkt me ook echt heel fijn!
  Ik doe trouwens wel graag musea, maar voornamelijk moderne kunst. Oude schilderijen of geschiedenismusea kunnen me minder bekoren!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuke en originele blog! Vooral het museum in Zagreb spreek me aan, wat een origineel en toch wel een klein beetje verdrietig idee..

  BeantwoordenVerwijderen