12.9.13

Annecy: eten, drinken, smikkelen, wandelen en winkelen

Ik was er in het voorjaar van 2012


Annecy city guide weergeven op een grotere kaart

Annecy: als je mij vraagt het liefste stadje in de Alpen, en sowieso mijn favoriet in Frankrijk. Dat wist ik niet toen ik er vorig jaar april een maand Frans ging leren, maar al snel was ik verkocht. Bergen, een helderblauw meer, schattige straatjes, mannen met stokbroden onder hun arm en baret op hun hoofd (ja, echt!) ... en nog een heleboel andere fijne plekjes ook. ❤

Het is de hoofdstad van de Haute-Savoie, thuis van het animatiefilmfestival en de beste spot in Frankrijk om te paragliden (zegt men), maar vooral gewoon "mijn Franse thuis". Ik woonde in de Rue de la Poste, deed zo ongeveer elke dag wel boodschappen op de markt, kletste met de man van het cupcakewinkeltje en picknickte dag in dag uit aan het meer. Annecy is met haar 50.000 inwoners geen grote stad en dus zijn we in vier weken goede vrienden kunnen worden. Nog steeds kan ik in mijn hoofd rondjes wandelen en ik hoop dat ik binnenkort écht terug kan naar mijn favoriete winkeltjes, straatjes en picknickspots:


Bagels & Cupcakes2, Faubourg Sainte-Claire
Wat betreft taartjes loopt Frankrijk nog een beetje (vind ik) en richten ze zich vooral op éclairs en macarons. Ook niet slecht natuurlijk, maar aangezien ik toch meer fan van de Amerikaanse snoepkeuken ben was het een groot geluk dat Annecy - juist in het meest historische en 'ouderwetse' gedeelte van de stad! - een heus cupcake en bageltentje heeft. En het allerbeste? Ze hebben een menu de picnic! Voor ongeveer €12,50 krijg je dan een bagel, (grote!) cupcake, zakje chips, flesje fris en kopje thee of koffie. Echt - elk koffietentje zou een picknickmenu moeten hebben, als je het mij vraagt.


Bazar sans Frontières3, Avenue des Trois-Fontaines (Seynod)
Dit is mijn lievelings tweedehandswinkel op de hele wereld. Echt, serieus. Het was ongeveer een kwartier wandelen vanaf mijn school (die al een kwartier buiten het stadje lag), maar het is zo de moeite waard. Bazar sans Frontières is namelijk écht een bazaar zonder grenzen - drie (!) hele loodsen zijn ingericht: één voor meubels, één voor kleding en één voor de rest (boeken, spelletjes, gekke dingen). Vooral die laatste was mijn favoriet. Ik was er sowieso een uur per week en scoorde er o.a. mijn geïllustreerde Frans woordenboek en plaatjesencyclopedie.


La Bolée14, Rue de l'Île
Macarons en éclairs mag ik misschien nog eens moe worden, maar als er één ding is wat ik altijd zou kunnen eten zijn het crêpes. Begrijp me niet verkeerd - ik hou (!) van pannenkoeken, maar met zo'n dun pannekoekachtigding is gewoon nét iets meer te combineren. Heb je zin in hartig eet je een gevulde dubbelgeklapte met spinazie, kaas en tomaat - wil je meer zoet, eet je er een met nutella, kokos en ijs. Ik heb verschillende crêperestaurants getest, maar La Bolée is de beste in Annecy. Mmm.


Cafe des Arts4, Passage de l'Île
Nog een ding wat ze niet heel goed kunnen: fijne cafeetjes. Maar Cafe des Arts is een uitzondering hoor! Ten eerste: het ligt achter Palais de l'Isle en is 's avonds dus fantastisch mooi belicht, ten tweede: het heeft een schattig pleintje met terras, en ten derde: er hangen vliegtuigen aan het plafond. En er staan wijntonnen onder de trap, er werken mensen die gewoon Frans met je praten ook al merken ze dat je niet altijd even makkelijk uit je woorden komt (maar wel wil oefenen!) en ze hebben warme chocomel zoals wij die kennen, in plaats van echt warme chocolade.


Finn Kelly's10, Faubourg des Annonciades
Maar mijn echte "stamkroeg" was Finn Kelly's, de Ierse pub. Niet alleen heb je vanaf het terras een prachtig uitzicht op het meer (!) en worden hier wekelijks Franskletsavonden (voor buitenlanders) georganiseerd (!) - het is ook een van de weinige cafés waar ze meer soorten bier hebben dan enkel en alleen 1664 (wat niet alleen lastig is om uit te spreken, maar ook gewoon niet echt lekker). Let wel: mocht je Hoegaarden of Duvel willen, zeg dan Oegaardèn en Duuvèl(, anders krijg je nog 1664).


Glacier Perrière24, Rue Perrière
De ijssalon met niet alleen lekker ijs, maar ook de mooiste vloer. Meer woorden heeft Glacier Perrière niet nodig.


Home d'Antan7, Rue Jean-Jacques Rousseau
Aangezien ik een maand in Annecy zat, heb ik (natuurlijk) ontelbaar veel kaartjes naar Nederland gestuurd. Ik heb het niet bijgehouden, maar ik durf zo ongeveer toch wel te wedden dat 90% van die kaartjes bij Home d'Antan is gekocht: een winkeltje met veel te dure koekjesblikken en koelkastmagneten, maar vooral ook prachtig geïllustreerde - reclameachtige, bijna - kaarten. En een kleine tip nog: elke Franse supermarkt heeft velletjes met kleine gekleurde ronde stickers, die de postzegel van die saaie madame in een mum van tijd stukken vrolijker maken.


lievelingsplekje± Jardin de l'Evêché
Dit heeft geen naam, behalve "het allerfijnste plekje van Annecy". Het is een bruggetje over een riviertje dat tussen een mini parkje en de huizen doorstroomt, je kijkt uit op de leukste balkonnetjes en stiekem zelfs een beetje op de winkelstraat, maar verder is het er stil en vredig en fijn. (Ik zou er een 'kiss spot'-sticker plakken.)


Meer van Annecy
Ja, het meer. Heeft dat nog woorden nodig? Het meer van Annecy is za-lig. Het is het zuiverste meer van Frankrijk, het enagrootste gletsjermeer van Frankrijk en dus eigenlijk ijskoud, maar zo fantastisch fijn om in te zwemmen! En om omheen te wandelen, om 's avonds (of overdag) wijn te drinken, om bij te frisbeeën of badmintonnen of nouja - picknicken.


Het oude deel van de stad
Geen enkel stukje Annecy is heel modern, maar het écht oude gedeelte van de stad vind je rondom het kasteel. Het beste kun je het straatje dat naast La Bolée stijl omhoog loopt nemen (Rampe du Château) en vanuit daar een beetje dwalen door de straatjes en uitkijken over de schattige - schots en scheve - huisjes.


  ❊ Ben jij al eens in Annecy geweest en mis je iets op mijn lijstje? Laat het dan vooral
  weten! Leuk voor mijn volgende keer, en leuk voor iedereen die binnenkort gaat. ❊

15 opmerkingen:

  1. Oh ik wil zo graag terug naar Annecy. Ben er jaren terug geweest, maar toen was ik nog zo klein. Als ik er nu heen zou gaan, zou ik al jouw tips meenemen. Hoe gaaf dat er een avond is voor Franskletsende buitenlanders! En ik wil de vloer van dat ijszaakje zien, en kaartjes kopen in dat winkeltje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er echt zo prachtig uit, ik zou er wel een keertje naar toe willen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. oh Marlou! Ik wil erheen en ik wil rondkijken in die tweedehandswinkel en een ijsje eten.

    En die vliegtuigjes bij lees meer. Elke keer valt me iets nieuws op

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi, ik dacht al dat nooit iemand die vliegtuigjes zou zien :)

      Verwijderen
  4. Klinkt heerlijk, ik wil ook! Bazar sans Frontières lijkt me een paradijs.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh Marlou, wat een geweldige post met een mooie tekst. Wat leuk om jouw favorieten te zien. Ik hoop dat je snel terug kan naar Annecy! Ik hoop dat ik ook snel terug kan, haha. En ik moest lachen om je tip over de biertjes bij Finn Kelly's, ;). Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha, het is echt zo hoor :) Ik hoop dat we allebei snel weer naar Annecy mogen!

      Verwijderen
  6. Wat een fijn overzichtje! En wat is daar veel leeeuks. Ik wil ook!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, een prachtstadje is het :) Bijna onwerkelijk als je nagaat hoe klein het in verhouding toch is...

      Verwijderen
  7. Handige guide, dankjewel! Heel leuke foto's ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een leuke tips geef je, erg leuk stukje! Ik ben er ook veel geweest, fijn stadje.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wauw, mooie foto's, het lijkt me er prachtig! Ik ben zelf alleen in Parijs geweest in Frankrijk, dus ik wil graag meer zien van dat mooie land. Annecy komt zeker op m'n wishlist! De regio Normandie lijkt me ook erg tof trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je :) het is zeker fijn daar! Net als een groot deel van Frankrijk, al ben ik nooit in Normandië geweest - dus daar kan ik verder (nog) niet zo veel van zeggen.

      Verwijderen