12.8.13

Trondheim: eten, drinken, dansen, smikkelen, wandelen en winkelen

Ik was er in de zomer van 2013, de herfst van 2010 en woonde er van januari t/m juni 2010.


Trondheim city guide weergeven op een grotere kaart

Trondheim is de derde stad van Noorwegen, en mijn grote favoriet. Het is er mooi, het is er Noors (er zijn houten huisjes! er is een fjord! er is heel veel bos!), er zijn leuke cafeetjes en winkeltjes en de sfeer is gewoon zo gezellig dat je het liefst nooit meer weg wil gaan. Of eigenlijk gewoon graag nog eens terug zou komen - en dat is natuurlijk een goed teken.

Misschien heb je nog wel nooit van Trondheim gehoord en dat is natuurlijk geen ramp. Met haar kleine 180.000 inwoners is het geen wereldstad, maar wellicht gaat er een belletje rinkelen als je de Nidaros kathedraal ziet? Zou kunnen, hoeft ook niet. Trondheim was in elk geval ooit hoofdstad van Noorwegen en is nog steeds thuis van mijn favoriete chocolademerk: Nidar. En het is een stad vol leuke plekjes waar je waarschijnlijk vanzelf wel tegenaan loopt, maar deze sowieso niet van mag missen.


AntikvariatetNedre Bakklandet 4
Het liefste cafeetje in town, waar je speciaalbiertjes - of sapjes - kunt drinken, boeken kunt lezen, kunt (muziek)quizzen en op zondagmiddag naar gratis concertjes kunt gaan. Het bestaat uit twee gedeelten: vooraan het terras en gewone café, en verderdoor (nadat je eerst een lange gang door bent gegaan) het zogenaamde boekcafé. Vooral daar is het fijn. Maar eigenlijk is het allerleukste aan Antikvariatet de vele taalgrapjes: zo moet je als je Noors begrijpt even de wc in, of het kleine balkonnetje - bereikbaar vanuit het boekcafé - op. En iedereen zou voor bij de bar even een gratis kaartje moeten pakken, en schrijven.


Bakklandet
Het leukste wijkje ooit, waar dan ook ter wereld. Zou je me een huisje op Bakklandet aanbieden zou ik sowieso altijd keihard "ja!" schreeuwen en direct verhuizen, want dit is lief en schattig en fijn en mooi en alles tegelijk. Daarnaast stikt het op Bakklandet - dat overigens bestaat uit de straten Øvre Bakklandet en Nedre Bakklandet - van de leuke winkeltjes, cafeetjes (zoals Antikvariatet, maar ook Dromedar en Baklandet Skydstation behoren tot mijn favorieten) én een heuse fietslift.


Fairytale CupcakesThomas Angells gate 10B
Het is maar goed dat dit cupcakehuisje net opende toen ik in de zomer van 2010 weer terug naar Nederland verhuisde, anders was het een grote favoriet geworden. Alhoewel, dat is het nu ook wel. Fairytale cupcakes heeft een lief zoetroze interieur, gehaakte dingetjes op tafel, oud - niet-matchend en daardoor juist matchend - servies én heerlijke cupcakes. En ook gewoon lunchgerechten, high tea-achtige dingen, veel soorten thee en koffie en ander drinken, enzo.


GråkallbanenSt. Olavs gate
De tram! De enige tram ook meteen, die je vanuit St. Olavs gate (je ziet de tramrails wel beginnen) in een klein half uurtje naar Lian - een meer aan de rand van het grote stadsbos van Trondheim, Bymarka - brengt. Daar kun je naartoe wandelen, maar ook een rondje om Lianvatnet (duurt een klein uurtje) is de moeite waard als je even uit de stad wilt zijn.


Korsvika
De plek waar je het Trondheimfjord het beste kunt zien, een stukje buiten het stadscentrum dus. Je kunt het beste de bus naar Lade nemen en vanuit daar richting zee lopen, dan kom je er vanzelf bij uit. Korsvika is perfect voor een (wegwerp)barbecue of fijne avondwandeling, maar je kunt er ook gewoon naar de zee kijken. En zelfs zwemmen, als je wil!


Mormors StueNedre Enkeltskillingsveita 2
"Oma's huiskamer", zoals het letterlijk vertaalt, is inderdaad oma's huiskamer (maar dan wel in hippe versie, met mintgroene - houten - muren!). Dit is de place to be voor iets goedkopere taartjes, want de pikekyss hier op de foto kost slechts 19nok en elke zondagmiddag kun je bij oma op taartjesbuffet komen! Ja, echt. 60nok betaal je dan voor een middagje onbeperkt (verschillende soorten!) taartjes én zoveel koffie en/of thee als je maar wilt. Drie keer raden waar ik op mijn Trondheimzondagen zat...


Munkholmen
Het eilandje voor de kust van Trondheim doet veel mensen denken aan Alcatraz, want ook Munkholmen was (tot 1893) een gevangenis. Vanuit Ravnkloa vertrek er elk uur een boot en een kwartiertje later ben je dus op Munkholmen en kun je barbecuën, zwemmen, wandelen, koffie drinken of ijsjes eten, of waar je ook maar zin in hebt. In het weekend stikt het er trouwens wel van de (mid)dagjestoeristen - locals dus.


Olav Tryggvasons gate
Eigenlijk gewoon een straat, maar naast Nordre Gate - de winkelstraat, met o.a. Norli en Indiska - een van de leukere winkel- straten van de stad. Hier vind je de Søstrene Grene en (mijn Noorse lievelingswinkel) Ting - en een paar winkels verderop de babyspeelgoed-versie daarvan: Små ting.


De pizzatorenTyholttårnet, Otto Nielsens veg
In de tv-toren van Trondheim (die je overal in de stad boven de huizen uit ziet steken) zit - ik zei het al in mijn artikel over goedkoop door Noorwegen reizen - een heus pizzarestaurant. Je moet even met de lift naar boven en waarschijnlijk wachten op een tafeltje, maar dan heb je wél een uitzicht waar je u tegen zegt. In een uurtje draait het restaurant namelijk helemaal rond en kun je dus rustig alle hoeken van de stad van bovenaf bekijken. Ook leuk: het restaurant zelf heeft elke dag tot 18:00 - maar op zondag en maandag de hele dag - een zogenaamd pizzabuffet, waarbij je voor €15 onbeperkt pizza en salade kunt eten.


SamfundetElgesetergate
En tot slot een tip voor 's avonds. Want hoewel het fijn is op Bakklandet en rondom Nedre Elvehavn, heb ik ontdekt dat de allerfijnste feestjes (in elk geval gedurende het jaar, dus niet in de zomervakantie) gegeven worden in Studentersamfundet, het grote ronde rode gebouw aan de andere kant van de brug bij Nidarosdomen. Hier scoor je bovendien op dinsdagavond betaalbare flessen wijn (!) en nachos (!) - luxe die je je normaal in Noorwegen in elk geval als student niet kunt veroorloven, worden ook veel concerten gegeven en gebeurt gewoon altijd leuks. Je kunt misschien het beste maar even op facebook kijken.


  ❊ En dat waren mijn tips voor Trondheim. Ben jij er ook ooit geweest en mis je iets? Laat het
  dan vooral weten! Leuk voor mijn volgende keer, en leuk voor iedereen die binnenkort gaat. ❊

16 opmerkingen:

  1. Gaaf! Ik heb met mijn ouders een hele rondreis met camper door Noorwegen gedaan, maar tot mijn grote spijt hebben we toen alle steden overgeslagen. Trondheim (en Bergen) staan nog erg hoog op mijn lijstje!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, wat jammer! Vooral omdat Noorse steden nog altijd zo'n groot deel uit natuur bestaan smelten ze naar mijn idee echt een beetje in elkaar over - maar nu heb je nog wel een fijn stuk Noorwegen te zien :) Bergen is inderdaad ook prachtig.

      Verwijderen
  2. Wauw wat een leuke plekken, ik denk dat het feit dat het een "mini stad" is juist heel interessant is. Wat me wel opvalt is dat de plekken die je noemt zeer betaalbaar zijn. Is het in Oslo zoveel duurder of heb ik destijds de verkeerde plekken opgezocht? Super mooie foto's trouwens, echt wauw.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik ben fan van ministeden <3
      En van goedkope plekken, dus ik za niet stilzitten tot ik die gevonden heb ;) Oslo is wel iets duurder heb ik het idee - de cafeetjes en het openbaar vervoer tenminste, wat betreft supermarkt enzo is het hetzelfde - maar ook daar zijn genoeg betaalbaardere dingen hoor! Maar daar moet je inderdaad wel naar zoeken... Ik zal wel eens een Oslogidsje maken, voor de volgende keer :)

      En dank je, dat is lief!

      Verwijderen
  3. Het lijkt me een mooie stad!
    Nidar chocola is inderdaad héél lekker :D

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ga echt bijna je blog ontvolgen, zoveel reiskriebels krijg ik er van, hahaha ='D
    Vooral alles over Noorwegen, aargh, hoe kan ik daar nog nooit geweest zijn! Het ziet er allemaal zo perfect en mooi en goed uit! =D

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, aw! Ik typ het ook allemaal maar saai vanaf m'n laptop thuis op de bank hoor ;)

      Verwijderen
  5. Noorwegen, daar wilde ik altijd graag nog eens heen. Maar na al jouw superenthousiaste artikelen te lezen komt het land steeds hoger en hoger op m'n wishlist. Echt wauw, wat moet het super zijn daar in Trondheim! Leuk om te lezen, ik kende de stad nog niet, maar hij staat nu zeker op mijn Noorwegen-lijstje!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo leuk! Mocht er ooit een reis gepland staan en je verder nog dingen willen weten of tips zoeken, laat het me weten he :)

      Verwijderen
  6. Ik wil daar ook heen. Er hangt volgens mij een hele fijne sfeer, dat spat van je foto's af!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, er hangt inderdaad een heel fijne sfeer! Vind ik tenminste :)

      Verwijderen
  7. hmmhhm ik wil nog steeds een keertje echt naar Noorwegen (en dan de rest van Scandinavië ook meteen meepakken)ik weet in ieder geval waar ik moet zijn voor alle tips

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Super artikel, wel eens bij Primark Amsterdam geweest?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik zou zo het vliegtuig in willen stappen en naar Noorwegen gaan! Momenteel ben ik heel Nederland aan het ontdekken. Leuk in eigen land een weekendje weg! Pas Nog terug van een weekend Breda en ik raad het mensen echt aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi. Wat een leuk blog. We zijn nu dichtbij Trondheim en hoewel we niet zo van steden houden willen we hier wel heen. Ook nog naar Selbu ivm breien. Weet je misschien nog breiwinkels in Trondheim? Groetjes, Nynke

    BeantwoordenVerwijderen