15.8.13

Top 5: zwemmen

Ik ben geen fan van (open) water. Strandvakanties zijn niet aan mij besteed want de zee ga ik - op een kleine uitzondering na - niet in en hoe helder en schoon een meertje ook zal zijn, de kans dat ik het idee "nu ga ik zwemmen!" krijg is klein. Maar weet je? De afgelopen weken is zelfs bij mij wel eens de gedachte "was er maar een fijn meertje in de buurt, dan kon ik gaan zwemmen..." door mijn hoofd gegaan. Dus daarom dit keer vijf fijne plekken waar ik al eens heb mogen zwemmen.


1. Meer van Annecy

Annecy, Frankrijk

Vorig jaar volgde ik een maand lang een Frans cursus in Annecy, en op mijn laatste dag huurden we een boot om op het meer te varen. Het meer van Annecy is het grootste en schoonste (!) bergmeer van Frankrijk en dus vond ik dat ik daar maar eens in moest zwemmen. Vooral toen we midden op het meer vaarden, er geen andere zwemmers meer in de buurt waren en het water heerlijk rustig en mooi was. (En nee, het is niet eng of moeilijk hoor! Dat meisje met die reddingsboei is gewoon een Japans meisje dat "even vergeten was dat ze eigenlijk niet kan zwemmen"...)


2. Frysja

Oslo, Noorwegen

In Oslo heb je Akerselva, de rivier die door de stad loopt en ergens helemaal in het noorden ontspringt uit een klein meertje. Daar bij dat punt, Frysja, kun je heerlijk zwemmen! Het water is schoon, rustig, er is gras en er is zelfs een ding waar je vanaf kunt springen (als je durft). Je moet er wel met de bus naartoe trouwens, het best met nummer 54 richting Kjelsås.


3. Aare

Bern, Zwitserland

Zwemmen in Bern is sowieso het leukste! Midden in de stad kun je namelijk zwemmen in de rivier de Aare, die alles behalve rustig is. Het is dan ook de bedoeling dat je erin springt, je met de stroom mee laat gaan en je vervolgens aan een rode stang in het water vastgrijpt om er weer uit te kunnen komen. Ik zwom nooit eerder in stroomversnelling - of ja, niet in het écht, met een paar honderd meter verderop een sluis waar je liever niet in terecht komt - en dus was het heus even spannend, maar ZO GAAF. Zo gaaf zelfs dat ik telkens maar weer opnieuw ging en geen foto's maakte, maar dit filmpje laat het mooi zien.


4. Norsjø

Skien, Noorwegen

In 2009 was ik de hele zomer in Noorwegen, was het warm en moest ik dus wel zwemmen. Voor het eerst sinds misschien wel vijf jaar ging ik toen het water in en dat was een stuk fijner dan ik had verwacht. En daar had de omgeving wel mee te maken, denk ik. Het Norsjø meer - een beetje ten noorden van Skien, in het zuiden van Noorwegen - is schoon en mooi en heeft rotsen waar je aan kunt meren en bosjes om (op blote voeten) doorheen te wandelen op zoek naar besjes en wilde bloemen.


5. Laugardalslaug

Reykjavík, IJsland

Over Laugardalslaug heb ik al eens geschreven, maar is en blijft een favoriet. In Reykjavík heb ik namelijk drie (!) keer gezwommen in tien dagen tijd - en ja, dat is serieus mijn record. Daarbij is Laugardalslaug gewoon het fijnste en tofste zwembad waar ik ooit ben geweest (zelfs toffer dan het Tikibad, ja). Met discoglijbaan, drijvend schaakspel en geothermisch verwarmd water... kan het nóg beter?!


  ❊ Waar zwemmen jullie graag? Of wat is de fijnste, meest spannende of leuke plek waar jij
  eens hebt gezwommen? ❊

26 opmerkingen:

  1. Die eerste ziet er mooi uit! Ik ben een paar weken geleden wezen zwemmen in Spanje (stiekem ben ik de naam vergeten) bij hele mooie watervallen. Het water was ijskoud, maar het was zo mooi daar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oooh, zwemmen in de watervallen is ook iets wat ik nog eens wil doen! Klinkt fantastisch!

      Verwijderen
  2. Leuk overzicht! Ik zwom in allerlei meertjes en plassen op Fraser Island, ook best bijzonder. (en psst, het is 'zwom' :-))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha! Wat erg :')
      Blijkt maar weer dat ik nooit zwem, als ik dat werkwoord niet eens kan vervoegen ;)

      Verwijderen
    2. Hihi misschien ben je gewoon toe aan vakantie ;-)

      Verwijderen
  3. Wow, dat zwemmen in Bern lijkt me super gaaf! Zwembaden zijn niet aan mij besteedt, ik krijg er gewoon accute smetvrees van ;p, als ik zwem is het in de zee of in een meertje. In Frankrijk zwommen wij altijd in hetzelfde meertje, totdat iemand opmerkte dat er waterslangen rond zijn benen zwommen. Nooit meer gezwommen daar :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O echt, vind je het naarder in een zwembad? Ha!
      Waterslangen klinken inderdaad ook niet heel ideaal... En ja, Bern is echt een aanrader! Alleen al voor die rivier (en alle chocola, mmmmm) zou ik teruggaan, :)

      Verwijderen
  4. Oh ik vind zwemmen in de zee heerlijk! Lekker rustig dobberen op de golven :)
    De plekken hierboven zien er ook fijn uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zwemmen vind ik heerlijk, zolang ik maar kan zien wat er rond me zwemt haha.. Je hebt op hele leuke plekken gezwommen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuke top 5 weer! Ik ga voor de beek bij mijn huis in Bosnie.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ah wauw, dat eerste watertje ziet er echt prachtig uit! Mijn fijnste keer zwemmen was in de zee op de Malediven, puur door de omgeving, want eigenlijk hou ik helemaal niet van zwemmen in zout water.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, het meer van Annecy is echt prach-tig!
      En dat klinkt ook zeker niet mis, ik denk dat ik als ik daar was zelfs ook de zee in zou gaan, inderdaad voor de omgeving :)

      Verwijderen
  8. Wat een leuke blog, gaaf om zo te laten zien waar je allemaal gezwommen hebt! Mooie plekken ben je ook geweest, en wat lijkt zwemmen in IJsland me bijzonder!

    Mijn meeste bijzondere zwemervaringen zijn bij de Keys in Florida en bij een klein eilandje in Thailand. De laatste was inclusief snorkel waardoor ik de prachtigste visjes zag. Heel bijzonder!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah, ik zou ook zo graag eens snorkelen (of duiken), maar ben echt bang dat ik dat niet durf...
      En ja, op IJsland heb ik zo belachelijk veel gezwommen, juist omdat het echt fantastisch is!

      Verwijderen
  9. Wat een fijne plekjes! Dat eerste meer ken ik ook. Is heerlijk.
    Leuke foto's en plekjes, inderdaad heel toevallig met onze zwemblogs, haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ziet er heel erg leuk uit allemaal! :) Ik zwem heel graag in de zee, in een meer, zwembad.. Ik zwem gewoon heel graag! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Definetely Luang Prabang in Laos, zo prachtig water! En ik zou graag in Scandinavie willen zwemmen, lijkt me daar zo mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hm, m'n comment deed t net niet geloof ik?!
    Anyway, ik vind zwemmen SUPER fijn, maar die rivier stroomt mij echt te snel hoor, denk niet dat ik dat zou durven =O

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was stiekem ook echt eng :') Maar gelukkig waren er zo vaak van die rode dingen in het water dat je je met gemak aan één fatsoenlijk vast kon grijpen. Ik was vooral bang dat ik te ver naar rechts zou drijven, haha.

      Verwijderen
  13. Ik vind zwemmen leuk op vakantie maar eigenlijk maakt het me niet eens zoveel uit waar - als er maar een beetje golven zijn ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik hou van de zee! Al vind ik meertjes en beekjes ook heerlijk. Vooral hot springs! En snorkelen, ja ik ben wel een watermeisje af en toe :) Mooie foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oooh jaaaaa hot springs! En snorkelen is zoiets wat ik nog wel eens zou willen proberen :)

      Verwijderen