20.8.13

Tip: je reis onthouden

Na een fijne vakantie, je koffer(s) weer inpakken, vlucht naar huis en wat extra uurtjes slapen ben je weer terug in het dagelijkse leven en zit je vakantie erop. En dan? Je kunt natuurlijk écht gewoon door gaan met je gewone leven, maar je kunt ook een mooie herinnering aan je reis in elkaar zetten. Een fotoboek bijvoorbeeld, een nieuw vlaggetje op je wereldkaart of - mocht je dat allemaal maar saai vinden - iets specialers.

Ik heb natuurlijk al mijn reisdagboek, Facebook albums en meestal sowieso een blogpost of twee, maar stiekem word ik het liefst veel vaker en vooral ook op andere manieren aan mijn reizen herinnerd. Mijn scratch world map is daarbij wel favoriet, maar het liefst zou ik mijn hele muur vullen met een - of meerdere verschillende, leuke wereldkaart(en). En alleen maar reisdagboeken, Lonely Planets, 100% gidsjes en fotoboeken vol met foto's van mijn reizen in de boekenkast hebben staan...

Een stukje fotoboek van mijn uitwisselingssemester in Trondheim - klik hier voor meer foto's!

Fotoboeken & Landkaarten


Ik denk dat iedereen wel "ik!" antwoordt op de vraag wie er fotoboeken heeft. Op de vraag wie er nog fotoboeken van de afgelopen jaren heeft ben ik bang dat er minder vingers de lucht in gaan (?) en toegegeven: dit fotoboek van mijn uitwisselingssemester in 2010 is het laatste wat ik tot nu toe af heb gemaakt... Vorige zomer ook pas, dus hopelijk kan ik snel verder met mijn stapel afgedrukte foto's + Hema plakroller (ja, die blauwe - inderdaad een beetje duur, maar die bijna €4 het zeker waard!) + honderden stukjes tekst. Want hoewel ik al een aantal jaren van het handgeschreven gedeelte af ben gestapt, snijd ik mijn foto's graag een beetje bij én zet ik er vooral graag eigen tekst bij.

links: de muur van een Canadees ESN-kindje, tijdens haar uitwisseling in Groningen / rechts: mijn droombehang (!), via designsponge


En ik ben fan van landkaarten. Wat zeg ik: ik ben groot fan van landkaarten. Momenteel heb ik alleen de eerder genoemde scratch world map (overigens gewoon bij Bol.com te koop!) en een enorme wereldkaart mét alle vlaggen - ooit voor een luttele €3 gescoord bij de Kruidvat (!) - aan mijn muur hangen, maar het liefst zou ik mijn hele kamer vullen. Zo wil ik graag...

  • ...een (lichtgevende) wereldbol, en natuurlijk
  • ...een ouderwetse kaart, zo'n hele mooie. Het liefst van Scandinavië, natuurlijk. (Zo één als een vriendin van me stomtoevallig op de rommelmarkt vond, bijvoorbeeld. Deze.)

En ook leuk - mocht het je ding zijn: een tatoeage waarop je bijhoudt welke landen je eigenlijk heb bezocht, zoals deze meneer heeft. (Tot die tijd kun je dat ook gewoon online bijhouden, zoals ik doe bijvoorbeeld op Travbuddy.com.)



Of toch iets specialers?!


Maar mochten die fotoboeken en landkaarten je tóch iets te saai zijn... Meshu maakt echt héél toffe sieraden. Ik ben geen groot sieradenfan, maar mocht ik een grotere reis hebben gemaakt - door meerdere landen - zou ik zonder twijfel zo'n ding bestellen. Het is namelijk heel simpel: je geeft aan welke plekken je hebt bezocht, tussen de bestemmingen worden lijnen getrokken en precies zo komt jouw ketting of oorbel eruit te zien.

Je zou er bijna je route voor aanpassen, of van tevoren checken of het wel een mooi sieraad wordt. ;)




  ❊ Op wat voor manier(en) word jij graag aan je reis of reizen herinnerd? Hou je fotoboeken bij,
  heb je een landkaart aan de muur, zo'n tof sieraad of misschien nóg een andere manier? ❊

32 opmerkingen:

  1. Zo'n ketting is tof! Ik maak altijd een fotoalbum en voor echt speciale reizen nog een reisdagboekje. Voordeel van bloggen is ook dat ik daar al mijn reizen 'bewaar' :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk zeg, die sieraden :) Ik ben niet zo'n documenter, schrijf wel wat stukken in een boekje vaak maar echt reisdagboeken of fotoalbums (behalve dan op Facebook) houd ik niet bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Weet je dat ze bij Action die plakrollers voor €1,- hebben? Er zit wel minder op maar als ik het goed heb onthouden zijn ze in verhouding wel goedkoper!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wow echt! Daar ga ik snel eens naartoe als ik straks weer in Nederland ben :)
      Dank je voor de tip!

      Verwijderen
  4. Wauw, wat een bijzondere dingen. Die tattoo is wel heeeeel erg tof! Al is dat meteen weer zo groot haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wow wat een cool idee van die sieraden! ik heb al heel optimistisch een album gekocht voor mijn laatste vakantie, nu nog de foto's laten afdrukken :P

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gave ideetjes, vind die kaart aan de muur met die foto's ernaast ook wel heel gaaf. En de tattoo. <3
    Ook die kettingen vind ik best tof, al denk ik dat dat bij mij echt een zooitje zou worden...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha! Ik heb de kettingmaker (echt heel random) uitgeprobeerd en hij maakt er serieus telkens iets leuks van! Vind ik dan. Maar denk inderdaad dat je het beter voor een specifieke langere reis gebruikt dan voor bijvoorbeeld alle plekken waar je bent geweest :)

      Verwijderen
  7. Oooh ik wil ook heel graag een kaart van Europa, al is het alleen al om mijn InterRail route uit te stippelen (op een echte kaart, met stift enzo, dat is zo leuk!). Helaas zit hier geen Tiger mmm.
    En dat plaatje zag ik ook op Tumblr, met die paarse stoelen enzo. Dat behang is wel heel gaaf :D

    Die sieraden zijn ook wel vet, wel heel groot of niet? :o

    Oh en ik ga ook zo'n kaart aanmaken op TravBuddy :D Ik hoop dat het na dit jaar ietsjes voller is hihi :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaaaa dat is zeker leuk! Ik wil ook nog steeds een keer roadtrippen, alleen om met mega kaart op de motorkap de route uit te kunnen stippelen ;)
      Ik zal schreeuwen als ik er nog een zie bij de Tiger!

      Verwijderen
  8. Leuke post zeg!
    Meestal neem ik mooie ansichtkaarten mee, maar daar heb ik tot nu toe weinig mee gedaan. Heb jij daar misschien tips voor? (soms gebruik ik ze om te versturen, maar sommige zijn zo mooi haha) :)
    Ik heb een prachtige wereldkaart aan mijn muur hangen waar ik elke dag nog heel erg blij mee ben (http://1.bp.blogspot.com/-Ta52-v8trbE/T27nMHc8ASI/AAAAAAAADp4/j8qK9BB7L_0/s1600/natgeo.jpg). Het liefst zou ik ook nog zo'n scratch kaart willen hebben, of, en dat heb ik van jou, een Europakaart met prikkertjes van de plaatsten waar ik ben geweest. (omdat ik voorlopig nog niet buiten Europa ga reizen en hier nog zo veel wil zien!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een prachtige wereldkaart inderdaad <3 En ja, ik ben ook fan van Europa dus snap je helemaal!

      Wat betreft de ansichtkaarten... Ik weet in elk geval dat ik ook altijd te veel kaarten overal koop (en een groot deel verstuur inderdaad), maar die zitten mooi in mijn doosje vol met ansichtkaarten "voor ooit eens een keer". Sommigen komen eens aan mijn muur te hangen en anderen verstuur ik later, maar wat je er echt mee zou kunnen doen? Inlijsten als ze heel mooi zijn? Of zoals mijn intromeisje deed met haar Europakaart met touwtjes naar foto's kan je ook kaarten van die plek ophangen? :)

      Verwijderen
  9. Ojaaaaaa ik heb ook echt nog stapels foto's en lege fotoboeken en een blauwe roller van de HEMA maar inderdaad, het is lang geleden xD
    Ik probeer nu altijd kleine dunne Moleskine boekjes vol te krijgen met tickets en verhaaltjes maar na een paar dagen geef ik op, oeeepsss. Misschien met elke dag een beetje tijd inplannen om dat vol te houden zou het me beter lukken?

    In elk geval hele toffe ideeën! :D Die ketting vind ik inderdaad ook wel heel geniaal!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik schrijf standaard in de trein en bus etc als ik op reis ben, vaak 's avonds voor ik ga slapen en uiteindelijk ook altijd in het vliegtuig (of wat dan ook) terug naar huis hoor, omdat ik echt niet zoveel discipline heb als misschien lijkt ;) Echt jezelf dagelijks dwingen lukt denk ik niet... maar steekwoorden opschrijven moet toch op z'n minst lukken, niet?

      Verwijderen
  10. ik ... heb euhm ... eigenlijk niks. ja een bos sleutelhangers - de eerste keer dat ik wegging kreeg ik een wereldbol sleutelhanger en een klomp hanger en zo is het begonnen.

    maaaaaaaaaaaaaae whaaaah je header is ubercool geworden (dacht dat het al online was) en de kleine details. Love it

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik vind vooral die ketting een heel gaaf idee! Afgelopen week heb ik eindelijk foto's ingeplakt van een vakantie van 4 jaar terug. Oeps.. ik ben daar zo slecht in :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, volgens mij bestaan fotoboeken om ze jaren later eens af te maken (en dus nóg eens te genieten van die momenten) ;) Ik moet ook nog echt eens verder aan de slag met ehhh 2011 en verder, gok ik zo. (Dus dat valt eigenlijk nog best mee!)

      Verwijderen
  12. Wij hebben van onze grotere reizen fotoboeken. Dus van Amerika 2010, Amerika 2011, Canada 2012 en ook al van onze rondreis door Praag & Oostenrijk. Mijn vriend heeft als verrassing ook een klein boekje gemaakt met de kleine trips die we gedaan hebben in 2012. Erg leuke herinneringen, tof om even naar te kijken af en toe. Die ketting is trouwens echt super origineel, heel bijzonder!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wauw, dus er zijn wel mensen die het echt goed bijhouden, applaus! :)

      Verwijderen
  13. Gaaf!
    Ik moet ook nog steeds een fotoboek maken over mijn tijd in Noorwegen, al is het een beetje jammer dat ik een hoop foto's kwijt ben aangezien mijn harde schijf kapot ging.. Waar ik nog steeds van baal maar waar helaas weinig aan te doen is :(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ah ja, heel zuur inderdaad :(
      Mijn harde schijf is ergens in 2009 gecrasht, wat betekent dat ik dus ook alle originele bestanden van mijn eerste jaar Noorwegen + India enzo kwijt ben... Heel jammer, maar daardoor ben ik wel extra blij met het feit dat ik (toen nog heel precies en 'up to date') fotoboeken had gemaakt.

      Dus ja, ik zou zeggen: red wat er te redden valt? :)

      Verwijderen
  14. Foto's blijven voor mij de mooiste herinnering aan een reis, omdat bij het zien ervan alle verhalen weer opkomen :) Dus het liefst maak ik fotoboeken! Een wereldkaart aan de muur is inderdaad ook erg tof.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Woah die tattoo is echt wel cool :-) Zelf neem ik altijd veel foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Oh echt tof, zelf probeer ik altijd iets te doen met mijn foto's! :)
    Niet echt een boek, maar telkens iets anders.

    Neem deel aan de give-away voor het één jarig bestaan van mijn blog!
    http://leenphilips.blogspot.be/2013/08/give-away.html

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik maak vooral veel foto's en heel soms een fotoboek maar meestal hou ik het bij gewoon een mapje foto's op mijn laptop (wat eigenlijk best zonde is nu ik er over nadenk)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik wilde in mijn slaapkamer ook een muur helemaal behangen met landkaarten. Wil het nog steeds eigenlijk, haha. Binnenkort toch maar op zoek naar wat kaarten!!
    Tot nu toe nog niet veel gereisd, maar dromen kan altijd! Check mijn blog: http://reisdromen.blogspot.nl/ xx

    BeantwoordenVerwijderen