26.8.13

Daaag Brussel, Au revoir Bruxelles!

Ik woonde er van september 2012 t/m ... nu. Tot morgenvroeg.

Op Parking 58 met dus mijn favoriete uitzicht én met mijn favoriete plattegrond (van Use-it)
Dat Brussel en ik een enorme haat-liefde relatie hebben is ondertussen misschien wel duidelijk. Vanaf dag één wist ik dat dit geen stad voor mij is, dat ik me hier nooit écht thuis zou voelen en ik er sowieso nooit zou blijven wonen. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ik niet heb genoten. Dat ik geen mensen heb ontmoet die het allemaal zoveel fijner maken hier of dat ik helemaal niks ga missen. Het is misschien niet "mijn stad", maar er is hier toch een heleboel fijns!

De laatste dagen stroomden via Facebook en Twitter (en zelfs via de mail) suggesties van jullie binnen, en dus bij deze: mijn Brusselfavorieten. (Naast de standaard dingen als friet, speciaalbierkes, (West-)Vlaams en de leuke, lieve, toffe mensen.)

Mijn favoriete...


...wandelrondje: van het Centraal Station via de Beurs naar de Dansaert, Sint-Goriks, Manneken Pis, Marollen (en de Vossenmarkt!). Van daar met de lift naar het Poelaertplein en via de Zavel en het Koninklijk Paleis langs de Kunstberg terug naar het station. Precies dat, in elk geval als ik bezoek had (dat nog niet eerder of nog niet vaak in Brussel was geweest).

...straat(je): de Kartuizersstraat. Omdat het om de hoek is en ik er dus vaak en veel kom, maar ook omdat mijn favoriete theehuisje én de leukste winkeltjes daar liggen. En mooie (pastel)huizen, en een Invader, en Zinneke Pis, enzo....pleintje: de Grasmarkt. Omdat we daar lunchten tijdens de schoolpauzes als het mooi weer was en omdat dat eigenlijk het eerste is wat je ziet als je het station uitloopt, en het voor mij dus een "hé ik ben weer in Brussel!"-gevoel geeft.

...stripmuur: Dommelken Pis - op de kruising Vlaamsesteenweg / Varkensmarkt, of die met het Justitiepaleis....wijk: de Dansaert en Sint-Goriks! In het centrum dus. Omdat het fijn centraal is, redelijk Vlaams en vooral redelijk gezellig (en niet über-toeristisch) (en thuis).

...product uit de supermarkt: de Delhaize eigen merk/365 nep-Pim's en speculoostiramisutoetjes.

...winkeltje: Plaizier! Het leukste kaartenwinkeltje óóit.

...Belgische winkel: Café Tasse om (gratis) chocolaatjes te proeven en kleine te kopen om bijvoorbeeld per post te versturen of om echt een mini kleinigheidje mee te nemen, maar Elisabeth als je écht bonbons wil kopen en kado geven (of zelf opeten).

...niet grote/bekende/internationale/Nederlandse kledingwinkel(straatje): ja, de Kartuizersstraat (!) met al haar leuks - en dan natuurlijk de Think Twice net om de hoek, op de Oude Graanmarkt. En favo winkeltje: Blender01 - oh oh, als ik rijk zou zijn...

...gratis ding om te zien/doen/bezoeken: kijken of Manneken Pis een pakje aanheeft. (Ja, echt...)...uitzicht: van Parking 58. (Nog zo'n fijne gratis activiteit - je loopt gewoon de parkeergarage binnen en neemt de lift.)

...plek voor koffie: the Coffee Company (en nee, dat is niet dezelfde als in Nederland). Ik ben vooral fan van hun superleuke retro tafeltjes en stoelen en van de sapjes en ijskoffie. En brownie de maison, met caramel en hazelnoot(, voor maar €2!)....en fika (taart en thee): A.M. Sweet. Het leukste liefste gezelligste (oma)theehuisje, met een bord vol alle taartjes die ze hebben voor maar €8. En ja, dat is meer dan genoeg voor 2-3 personen.

...museum: het Muziekinstrumentenmuseum. Stiekem een van de weinige waar ik ben geweest, maar sowieso een aanrader.

...overige culturele uitstapje: de Koninklijke Serres van Laken! Ze zijn maar enkele weken per jaar open (in het begin van de lente), maar echt fantastisch mooi....restaurantje: Ellis Burger. Want: burgers.

...frietkot: Fritland friterie, naast de Beurs. Niet omdat het er speciaal lekker is ofzo, maar het is er wel gewoon lekker.

...frietsaus: mayonaise (sorry). Ik heb van alles geprobeerd (andalouse en samoerai enzo), maar nee, echt fatsoenlijke - Belgische dus! - mayonaise blijft mijn favoriet. (En over gekke dingen proberen gesproken: aan de mitraillette heb ik me toch maar nooit gewaagd, maar ik denk ook niet dat dat een favoriet zou worden...)

...parkje: Square Marie-Louise.

...biersoort: Chimay Bleu!

...cafeetje: le Zebra, met haar gekleurde lampjes en stoeltjes, lolly's aan de muur en sowieso altijd gezelligheid.Dus ja, dawast. Twaalf maanden Brussel zijn klaar, fini. - Merci.

37 opmerkingen:

 1. Ik ken al een paar van de opgenoemde plekjes, maar de volgende keer dat ik weer naar Brussel trek ga ik dit toch even allemaal noteren!
  Maar eerst herexamens overleven enzo...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aahhh, daar gaat ze! Ik heb die haat-liefde verhouding ook met Barcelona. Leuke post!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks, nu zit deze in m'n hoofd ;)
   http://www.youtube.com/watch?v=8bbelxprBEo

   Verwijderen
 3. Die foto's van Manneken Pis zijn echt super. Wat leuk dat je elke keer de verschillende pakjes kan zien die Manneken Pis aanheeft, haha.
  Oh Marlou, door jou wil ik zo graag naar Brussel. Ik zit nog met spanning te wachten ;). Ik ga al deze adresjes onthouden, dankjewel! En hopelijk mag ik ook ooit nog een tijdje in Brussel vertoeven en dit bezoeken!
  Veel succes met verhuizen, fijne laatste nacht :).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik er nog woonde had je met alle liefde mogen blijven slapen, maar ik hoop sowieso dat dat mag gebeuren! En dat mijn pakketje je snel bereikt (vandaag toch vast?) :).

   En dank je voor je compliment over mijn website, ik vind hem zelf stiekem ook heel fijn (al moet ik nog wel wat kleine dingetjes veranderen)!

   Verwijderen
 4. & wat heb je een super mooie website Marlou!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha dat toereke doe ik ook altijd in brussel, of toch ongeveer! Dat zijn gewoon de dingen die ik weet zijn en kan verbinden met elkaar haha.
  Verder heb ik nog veel te ontdekken precies, ben wel al naar de serres geweest en al koffie gaan drinken op het bovenste verdiep van het muziekinstrumentenmuseum maar nog nooit het museum zelf bezocht.
  Ben trouwens net terug van Brussel! (Kort bezoek voor de feeërieën...) jammer dat we nooit gemeet hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben je ooit op Parking 58 geweest ook? Ik vind dat uitzicht zoveel mooier dan vanuit 't MIM, vooral ook omdat het panorama is en niet enkel één hoek. En ja, zeker jammer! Gelukkig heb ik mijn campuskaart nog tot 2015 en ook nog een Go Pass die op moet ;)

   Verwijderen
 6. Wat leuk heb je dit weer opgeschreven. En wat fijn dat je toch een goede tijd hebt gehad in Brussel, volgens mij heb je ontzettend veel leuke mensen ontmoet en mooie dingen gezien. Het blijft raar om te verhuizen he?! Dat vind ik zelf tenminste, ook als je blij bent weer terug te gaan. Hopelijk heb je lekker kunnen slapen en ga je vandaag lekker terug!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, klopt helemaal :) Dank je, ik ben weer fijn in Nederland!

   Verwijderen
 7. Ik wil nog wel eens teruggaan om wat meer van jouw plekjes te ontdekken, lijkt me heel fijn! En natuurlijk mag ik Plaizier niet vergeten!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tof lijstje! Ik ken Brussel niet zo goed, maar ik geloof dat ik toch weer eens die kant op moet. Succes met de verhuizing!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je!

   En ja, Brussel is toch zeker de moeite om eens te ontdekken :) Dan ruilen we gewoon van plaats - ik wil echt heel graag eens naar Hamburg.

   Verwijderen
 9. dit ga ik zeker gebruiken als ik een keer in Brussel ben. En ik hoop dat je Haarlem in je armen sluit en een kick ass stage hebt. Maar volgens mij komt dat wel goed ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuk artikel Marlou! :) Veel succes met verhuizen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wel superleuk om een jaar in een andere stad gewoond te hebben. Wat is de Coffee Company goedkoop dan daar, in Nederland betaal je altijd veel te veel geld voor een stuk cheesecake ouzo!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zeker een aanrader! Vooral zo'n mega stad ook... dat was voor mij als plattelandsmeisje een hele verandering ;) Maar wel een goede ervaring natuurlijk!

   Enne... dat is dus niet dé Coffee Company he. Gewoon een zelfstandig cafeetje, heeft verder niks met de Nederlandse keten te maken :)

   Verwijderen
 12. Aaaaawwww, toch blijft het een raar gevoel. Ik moest elke keer huilen als ik weer naar huis ging na mijn verwegwonen trips. Maar ook wel weer even lekker om in Nederland te zijn :)
  Leuk artikel verder! Successss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik nu stiekem niet - deed gewoon de deur dicht en reed Brussel uit zonder ook maar één traan... Maar toegegeven, de laatste avond toen ik in een zo goed als lege kamer zat vond ik het wel even jammer :)

   Verwijderen
  2. Ja, als het tegenvalt kan ik het me wel voorstellen. Deur dicht, ervaring rijker, trots op jezelf zijn dat je het hebt afgemaakt en op naar alle nieuwe kansen!

   Verwijderen
 13. oh wauw, die serres! Dat ziet er echt prachtig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wel, ik heb zo'n haat liefde relatie met België over het algemeen. Het is altijd goed om er thuis te komen maar nog beter om er te vertrekken ;-) (hoewel ik van die friet en speciaalbierkes nooit genoeg krijg ::) )

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Welkom terug in Nederland! Jouw blogje is wel erg leuk zo, leuke tips. Als je het zo leest is het toch een onwijs gave stad, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is het zeker! Je moet alleen wel weten waar je moet zijn, en dat maakt het lastig(er) :)

   Verwijderen
 16. Lolly's aan de muur? Ik weet niet wat ik me daar precies bij voor moet stellen haha.

  BeantwoordenVerwijderen