29.6.13

Vakantie(gevoel) in eigen land: het kan!

Dit artikel schreef ik voor Nadelunch.com, waar je sowieso elke maand een (reis)artikel van mij kunt vinden.

. . .

Hoewel dank je in een taal die je normaal niet spreekt, vreemde munten en onuitspreekbare gerechten natuurlijk dé ingrediënten voor optimaal vakantiegevoel zijn, hoef je daarvoor echt niet ver van huis. Ook in ons eigen Nederland is het namelijk goed vertoeven.

Kibbeling eten aan de waterkant, kan het nóg Nederlandser?

Ga jij deze zomer niet (lang genoeg) op vakantie? Niet getreurd! Je kunt namelijk nog altijd op je slippers lopen, in een zomerjurkje – of je korte broek – naar de stad fietsen om een terrasje te pakken, een avondwandeling maken en onderweg een ijsje eten of picknickfeestjes organiseren met alle leuke mensen die je kent.

Maar wist je dat ook ons land voor sommige mensen dé vakantiebestemming van het jaar is? In 2011 werd ons kikkerlandje door ruim 11 miljoen vakantiegangers bezocht, bijvoorbeeld (en dat zijn dan alleen nog de mensen die bekend zijn bij het CBS en dus verbleven in een hotel of pension)! Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat die mensen – vaak tegen onze verwachtingen in – meer zien dan alleen Amsterdam.

Bossen, duinen en (w)eilanden


We vergeten het allemaal wel eens, maar Nederland is zo mooi. We hebben honderden vierkante kilometers weiland, beekjes, heide, vennen, duinen, strand, parken, rivieren, meertjes, heuvels, dijken, bos en zee. We hebben zelfs nationale parken en bovendien eilanden, waar het al helemaal voelt alsof je je in het buitenland waant. En je kunt altijd wandelen en fietsen. Je kunt zwemmen (of met je voeten in een emmer water voor het idee), picknicken, kamperen, barbecuën in het park of in de tuin en ontbijten op het balkon.

Heb je meer zin in iets actiefs? Stippel dan eens een route uit met de Knooppuntenkaart erbij – dat kan ook online of natuurlijk op de bordjes langs de weg – en ga met een lunchpakketje in je mandje lekker een dagje de fiets op. Of loop een blote voetenpad: een vooraf opgezette route door een natuurgebied, die helemaal zonder schoenen is te lopen. Je vindt er in elk geval in Groningen, Gelderland, Flevoland, Noord-Brabant, Zuid-Holland en Limburg.

Kunst en cultuur


Maar ook voor de cultuurfan heeft Nederland veel te bieden. We zijn het land met het grootste aantal gratis festivals per inwoner en bovendien zijn er veel (gratis) musea. En nee, echt niet alleen in de grote steden. Hier vind je een mooi overzicht, maar ook bij de plaatselijke VVV of met hulp van Google kun je nieuwe musea ontdekken. Of gewoon als je het helemaal niet verwacht: zo kwam ik mijn persoonlijke favoriet – het theemuseum in een dorpje op het Groningse platteland – tegen toen ik compleet de verkeerde kant op was gefietst.

Daarnaast komen er ook op creatief gebied steeds meer leuke dingen van de grond. In Dordrecht heb je bijvorobeeld sinds enkele jaren Villa Augustus: een hotel én restaurant én markt én publieke tuin in een. En ook de creatieve lifestylemarkten worden populairder. Dit zijn markten vol zelfgemaakte dingen, waar je vaak gratis rond kunt lopen. In Amsterdam heb je de Sunday Market (7 juli), in Rotterdam de Swan Market (21 juli) en in Eindhoven de Feelgood Market (18 augustus).

links: fijne verstopte straatjes in Haarlem / rechts: het Noorderplantsoen in Groningen
Volendam gezien vanaf de boot naar Marken

Klompen en stroopwafels


Maar natuurlijk hoef je niet altíjd de local te zijn en is er absoluut niks mis met het fenomeen “toerist in eigen land”. Heb jij bijvoorbeeld al eens wadgelopen, die toren bij je in de buurt beklommen, op een tandem gefietst of boerengolf gespeeld? Ben je al eens naar Zaanse Schans geweest, heb je al zo’n mooie foto uit Volendam, heb je ooit de boot genomen naar Marken of de Vrijenbergerspreng – de grootste waterval van Nederland – gezien?

Oké, dat is misschien wat veel van het goede, maar je kunt ook goed semi-toerist zijn zonder je in de mensenmassa te begeven. Neem bijvoorbeeld eens de trein naar een stad waar je niet eerder was, print een stadswandeling uit of vind via Couchsurfing iemand die je rond wil leiden. En als je langer ergens wil blijven en geen geld hebt voor een hostel is het misschien een idee een kleine huisruil te doen? Dat kan gewoon al met een vriend of vriendin in een andere stad.

Hoe dan ook: geniet van de zomer. En, voor jullie: één festival (roze), museum (geel) en natuurgebied (groen) per provincie.


Nederland, zomer 2013 weergeven op een grotere kaart


  ❊ Wat zijn jouw plannen - in eigen land - voor deze zomer? Wat doe jij het liefst wanneer je
  niet genoeg geld heb voor dure uitstapjes of een verre reis, maar wél graag een vakantiegevoel
  wil hebben? ❊

16 opmerkingen:

  1. Die blotevoetenpaden klinken echt leuk! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jaaa, blotevoetenpaden zijn fantastisch! Ik deed er stiekem alleen maar een in Lommel, in België, maar dat was zo leuk dat ik sowieso alle Nederlandse eens wil proberen :D

      Verwijderen
    2. Hoi Sibel, Als je eens een keertje bij ons bent kunnen we eens natuurlijk ook met Marlou naar een blotevoetenpad hier in de buurt gaan. Ben er afgelopen woensdag geweest en het is in één woord: formidabel. Groetjes, Thea (Marlou's mam):)

      Verwijderen
  2. We're planning on doing a little weekend trip to the Netherlands sometime in the upcoming months. I'll have to come back to this post and do some more exploring when we've made more plans. :)

    ps - Ik kom uit Amerika maar nu woon ik in België met mijn Belgische vriend. Ik lees wel Nederlands maar... ja schrijft en spreekt nog niet zo goed. ;) Ik lees vaak jouw andere blog en vind deze ook leuk. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oopsie. And I just demonstrated my mistakes. *schrijf *spreek

      Verwijderen
    2. :) Wat een leuke reactie! Ik hoop dat het oké is dat ik dan ook in het Nederlands reageer?
      Hoe dan ook: leuk! Als je tezijnertijd nog vragen hebt of andere tips zoekt voor Nederland mag je me altijd mailen!

      Verwijderen
  3. Leuke tips allemaal!!
    Wij waren vorig weekend een paar dagen in Nederland en ik was heeel blij het mooie dorpje Eersel nog es terug te zien :) Jullie hebben zoveel van die mooie groene dorpjes waar alle huizen er even mooi uitzien!
    (En ook spannende indoor-vlooienmarkten haha :) )

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuke tips! Vind het zelf altijd moeilijk het gevoel te krijgen, eigenlijk best wel stom haha. X

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ook hoor! Vooral als je thuis slaapt en dus telkens weer geconfronteerd wordt met de afwas / je vieze huis / je to do lists / andere dingen waar je opeens aan denkt en ook daadwerkelijk aan kúnt werken... Maar, het is het proberen sowieso waard, lijkt me :)

      Verwijderen
  5. Ik blijf in eigen land deze zomer, dus deze tips komen perfect uit =D

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuke tips! Ik ga even kijken naar het festival in Leeuwarden, ben benieuwd! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heel leuk artikel! Ik heb vanaf het strand bij mij ook uitzicht op Marken haha ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Oh Marlou, wat een super blogpost, en wat ben ik blij dat ik dit blog van je ben tegen gekomen! Liefs!

    BeantwoordenVerwijderen