9.6.13

Top 5: street art

Als er één ding is waar ik echt uit het niets heel vrolijk van kan worden is het street art. En dan geen stomme tags op een muur, maar echt mooie en fijne dingen. Zo'n dingen die eigenlijk wel bij iedereen een lach op het gezicht toveren en die je (of nou ja, ik in elk geval) dus eigenlijk het liefst op elke straathoek zou willen zien.

En ja, er staat wel top 5... maar eigenlijk is dit best wel op willekeurige volgorde. Glimlach is glimlach, toch?


1. Reykjavík, IJsland

Overal! (Oké, eigenlijk weet ik niet meer waar ze waren... Allebei niet ver van Laugavegur, de hoofdstraat, in elk geval.)

IJsland valt denk ik wel street art paradise te noemen, want waar je geen muren vol kleurrijke kunst ziet staat wel een gewildbreide fiets of lantaarnpaal. Of een gebruiksaanwijzing hoe je je stropdas om moet doen. Duidelijk dus: Reykjavík is de perfecte stad om op zoek te gaan naar graffiti. (En het is niet goed te zien, maar die sneeuw op het blauwe huis glinstert!)


2. Brussel, België

Deze zat (!) vlakbij metro Sint-Katelijne - maar Invaders vind je door de hele stad.

Een andere stad die goed is met street art is mijn hometown, Brussel. Hoewel ik natuurlijk had kunnen kiezen voor de (ook fijne) stripmuren, ben ik vooral fan van de Invaders: (vaak) kleine, kleurrijke Space Invader-figuurtjes van mozaïek, verspreid door de hele stad. Ze worden gemaakt door een Franse artiest genaamd Invader, die al een heleboel steden van deze beestjes heeft voorzien. Ik zag ze voor het eerst in Parijs, maar in Brussel is het een spel geworden: Invaderkes zoeken. Mijn favorieten (so far) zijn het plassende Invaderken bij de Chinese winkel en de "i invader BXL" op een hoek van het Flageyplein.


3. Stavanger, Noorwegen

Øvre Holmegate.

De leukste, fijnste en vrolijkste straat ooit! Alle huizen hier (en dan ook echt alleen in déze straat) zijn gekleurd, zelfs de vuilnisbakken zijn gekleurd en bovendien zitten hier de leukste tweedehands winkeltjes en één van mijn favoriete cafeetjes. En oh, ook de SHIT-muur blijft geweldig. (En nee, die lampionnen hangen er niet altijd, maar de straat is sowieso wel fijn hoor.)


4. Lissabon, Portugal

Op het fietspad langs zee, tussen Belém en Ponte 25 de Abril.

Het allerleukste vind ik street art gemaakt van dingen die er al zijn en daar is dit Pac-man fietspad een heel fijn voorbeeld van. Tussen Belém en Ponte 25 de Abril was overigens nog meer toffe graffiti te vinden - walvissen en flamingo's bijvoorbeeld.


5. Oslo, Noorwegen

Op de kruising van Chr. Michelsens gate en Maridalsveien - goed te zien als je van Arendalsgata de rivier naar beneden volgt.

Een laatste favoriet is dit huis in Oslo. Het ligt eigenlijk in een vrij saai deel van de stad, tussen de wijken Sagene en Grünerløkka in. Maar! Daar loopt wel precies de rivier Akerselva, waar je heerlijk fijn langs naar beneden kunt lopen, en dan word je dus opeens verrast door dit huis. Sowieso het tofste huis dat ik ooit heb gezien, lijkt me zo.


  ❊ Welke stad is voor jou street art paradise? Of waar heb jij ooit met open mond naar de
  muur staan gapen, of foto's gemaakt van iets dat andere mensen helemaal niet zo opviel? ❊

19 opmerkingen:

  1. De pacman street art in Lissabon is inderdaad heel erg leuk! Ook de aanlegpalen in de haven in Lissabon vond ik ook erg origineel met street art. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh stom, die heb ik gemist! Komt op m'n lijstje voor de volgende keer :)

      Verwijderen
  2. Deze is mijn lievelings in Utrecht: http://janisdeman.com/walls/muurschildering-loevenhoutsedijk/ :) Maar de mooiste street art is wat mij betreft nog altijd in Brighton te vinden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oooh wat mooi, zo leuk dat je heel de stad erin kunt vinden :)

      Verwijderen
  3. Aaah, leuke plekjes! Mijn favorieten zijn de random stukjes grafitti hier in de buurt. Elke week ontdek ik wel nieuwe kunstwerken! En Doel blijft natuurlijk ook geweldig <3

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oja, Doel! Daar moet ik echt nog eens heen voor ik straks weer verhuis...

      Verwijderen
  4. Streetart vind ik ook suuuuper! Die invaders zijn leuk zeg, zijn die er nog steeds? Ik heb er geen enkele gezien (of ze zijn me gewoon niet opgevallen) toen ik in Brussel was. Maar ik ga binnenkort toch terug en dan ga ik er wél op proberen te letten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor, ze zijn echt overal in Brussel :) En nog steeds, ik heb vandaag weer een nieuwe gespot!
      Hier zie je een overzichtje - vooral die bij Manneken Pis is heel makkelijk te vinden, http://www.cityplug.be/en/pages/blog/149_Space-Invaders-in-Brussels.html

      Verwijderen
  5. Lissabon zit vol met mooie streetart! Daarom vind ik het zo geweldig willekeurige straatjes en steegjes in te lopen want zo ontdekte ik de mooiste werkjes :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. die in Lissabon is gaaf! Melbourne heeft ook een hele street art scene (Hosier/AC/DC Lane) en ik je moet naar Londen voor Brick Lane street art. HA

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb echt tien minuten zitten zoeken maar ik kan die Plassende Invaderken niet vinden!!! Ö
    Ik vind die Pacman en die shit muur en de stropdas instructies echt heel tof!!!
    Oh en Parijs is natuurlijk mijn Invader paradijs omdat ik er steeds nieuwe vind... en ik probeer al JAAAAREN die aan de snelweg goed te fotograferen maar het lukt niet xD

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha oneeee sorry, ik denk dat hij er nog niet was op het moment dat ze de Google Streetview maakte! Maar dat wordt dus fijn zoeken als je hier weer eens bent :) Hij is niet moeilijk!

      En jaaaa, ik wil ook op Invaderkesjacht in Parijs. En Amsterdam, daar schijnen er ook veel te zijn?

      Verwijderen
  8. Haha dat fiestpad in Lissabon! Ik had heel goede voornemens en zou daar minstens 1 keer per week lopen, zodat ik op het einde tot Belém en terug kon lopen (ongeveer 10 kilometer). Je kan het al raden, ben één keer geweest tot aan de ponte 25 de abril en daarna nooit meer, oeps. Ook dat stuk is wel al heel fijn, ik herinner mij daar precies ook zo'n graffiti en inderdaad de aanlegpalen van de brug waar dolfijnen enzo opgeschilderd staan (op deze foto zie je ze op de achtergrond, met the real thing er voor! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=477606012315563&set=a.220046558071511.53294.209600022449498&type=1&theater Waarom heb ik dit gemist :( ) en ook oude industrie waar veel op geschilderd is, al kan ik mij niet specifiek herinneren wat dus het zal wel niet zo geweldig mooi geweest zijn hehe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha onee <3
      En jaaa, die dolfijnen heb ik ook gezien, maar helaas niet met echte dolfijnen erbij. Wat supertof! Ik baal ook gelijk even dat ik er toen niet was, hihi.

      Verwijderen
  9. Gave art! Ik vind Brussel en Parijs trouwens oook wel gaaf om art te spotten, heb je daar ook nog wat kiekjes gemaakt?

    P.s. leuk artikel van Na De Lunch (ik schrijf er ook voor toevallig!)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, in Parijs niet/nauwelijks, helaas. Maar hoop nog terug die kant op te gaan voor ik uit Brussel verhuis, dus dan ga ik zeker op zoek!

      Verwijderen
    2. Ik bedoelde Berlijn ipv Brussel ;-)

      Verwijderen
    3. Brussel is anders ook tof voor streetart hoor ;)
      Maar ja, Berlijn ook!

      Verwijderen