12.6.13

Praag: eten, drinken, dansen, wandelen en winkelen (en slapen)

Ik was er in de zomer van 2012.


Praag city guide weergeven op een grotere kaart

Al bijna vier jaar geleden was ik een zomer op taalcursus in Bergen, Noorwegen. Dat was de mooiste zomer ooit, vooral vanwege de superfijne mensen die ik daar heb ontmoet. Gelukkig maar dat iedereen elkaar mist en we dus om het jaar afspreken in een andere stad - tot nu toe ook altijd een stad waar één van ons woont (of heeft gewoond). De eerste keer waren we bij David in Wenen, maar vorig jaar was het Rado's beurt om ons Praag te laten zien.

Ja, Praag heeft me verrast! Het is natuurlijk heel kort door de bocht om te zeggen, maar vaak vind ik de steden die "iedereen" leuk vindt tegenvallen en verlies ik mijn hart in steden die de massa niet trekt. Praag was echter duidelijk een uitzondering en inderdaad ZO LEUK en ZO FIJN. Zelfs voor 5,5 dag. Zo lang ben ik vaak niet in één stad, maar het was heerlijk om tijd te hebben, middagen lang te kunnen picknicken in parkjes en ochtenden uit te slapen na een fijn feestje. "Want we hebben toch nog tijd."

En tijd mag je gerust hebben in Praag, want er is zoveel fijns te vinden!


ArtharmonyJečná 509/12
Ons hostel, op loopafstand van het centrum en om de hoek bij het dansende huis, is het leukste waar ik tot nu toe ben geweest. Vanaf het moment dat ik de website vond was ik al verliefd en aaaah in het echt is het minstens zo leuk! Echt! Het is netjes, mooi en vooral ook gezellig. Helaas is er geen ontbijt inbegrepen, maar dat geeft niet als je een keuken en koelkast tot je beschikking hebt en wanneer elke kamer een eigen thema nog heeft ook. Ik had helaas niet de junglekamer met schommel, maar wel een Egyptisch paradijsje met bomen. En ja, het is nog betaalbaar ook.


BakeshopKozí 918/1
De mooiste taarten die ik in Praag heb gezien vind je hier. Of ze echt lekker zijn kan ik niet zeggen, want door de hitte en het feit dat we bezig waren met een stadswandeling (in groep) kon ik niet rustig zitten en proeven. Maar het is sowieso een aanrader, omdat het een leuk plekje is en de notenmacaron die ik at lekkerder was dan de macarons die ik in Parijs probeerde...


BedloungeDlouhá 609/2
Het geniaalste restaurant ooit (!) want ja, dit is één en al bed. En zeg nou zelf... eten in (op) bed? Yes please! Voor een keertje tenminste, want eigenlijk was dit veel te wit en strak naar mijn smaak en helaas is de kaart niet al te uitgebreid. Maar dat vergeet je met gemak als je onderuit gezakt ligt te genieten van het wél heel lekkere eten dat ze hebben. Tel daar een heel vrolijke ober bij op (een zeldzaamheid in Praag, helaas) en je snapt dat je er naartoe moet.


CowboysNerudova 40
Een burgerrestaurant waar de obers cowboyhoeden dragen en vooral de frietjes heel lekker zijn. Het uitzicht is te fantastisch voor woorden (vooral als je nog nét iets verder naar boven wandelt, na het eten). Helaas wel weinig - tot geen - vegaopties...


Cross Clubje ziet het liggen ("huh, die vuilnisbelt daar?" "ja!") vanaf metro Nádraží Holešovice
Ik ben geen groot fan van clubs, maar ik bén fan van Cross Club. Dit is met stip een van de gekste én gaafste plekken waar ik ben geweest. Alles is gemaakt van oude machines - in de wc-deuren zitten wasmachineraampjes, je struikelt met gemak over een bout en aan de muur hangen honderden printplaten - en voor zover ik begrijp is er elke avond live muziek. En voor de gekke sapjes-fan: ze hebben komkommersap... Ja echt. Het smaakt naar komkommer.


John Lennon Wall
Ooit een gewone muur, maar sinds eind jaren '90 een muur waarop mensen Beatles-achtige quotes schrijven en tekeningen maken. Waarom weet ik niet, maar ik weet wel dat je er ook zelf op mag schrijven (en dat er vooral een boel onzin op staat).


Lehká HlavaBoršov 2/280
Het allerleukste vega(!)restaurantje ooit, verstopt in een klein straatje waar je nooit terecht zou komen als je het niet zocht. (Als in: zelfs Rado was er nog nooit geweest, en het werd direct zijn favoriet!) Het eten is fantaaaastisch, maar het allerleukste is misschien nog wel de "sterrenhemel". En het feit dat het er best donker - en dus automatisch gezellig - is.


MamaCoffeeVodičkova 6
Starbucks op z'n Tsjechisch, maar minder hip en dus fijner en vooral ook stukken betaalbaarder. Ik had bijvoorbeeld wel bijna vijf kopjes thee uit mijn kannetje, dat omgerekend nog geen €2 kostte. Het heeft ook een tweede verdieping en veel soorten koffie.


New Europe Tours
Op Old Town Square - in de buurt van de astronomische klok - staan een heleboel mannetjes met paraplu die gratis* tours geven. Ze vertrekken dagelijks om half 11 en kwart voor 2 en nemen je in ongeveer drie uur mee door het hele oude centrum van Praag, én geven een (overdosis aan) toffe info. Zo weet ik dankzij Keith - onze guide - dat op het onderste gedeelte van de astronomische klok bij elke maandag en dag een naam staat, wat de enige namen zijn die Tsjechische kinderen mogen krijgen. Het is namelijk traditie dat zij op hun verjaardag kadootjes géven, maar ze op hun naamdag krijgen. Dus nee, dan wil je geen gekke naam hebben natuurlijk. Hoe dan ook: echt een aanrader, die wandeling! *Enne, gratis... het is meer de bedoeling dat jij de gids achteraf geeft wat jij vindt dat hij of zij verdient. (Ik gaf geloof ik €3 en daar was hij heel blij mee.)


PapeloteVojtěšská 9
Stationery paradise! Ik vond Praag heel leuk enzo, maar helaas zijn ze niet zo goed in fijne ansichtkaarten en zulk soort leuks. Dacht ik... want toen kwam ik Papelote tegen. Hier is het grootste deel gemaakt door Tsjechische ontwerp(st)ers, maar je vindt ook washi tape en Japans origamipapier, enzo.


  ❊ En dat waren mijn tips voor Praag. Ben jij er ook ooit geweest en mis je iets? Laat het dan
  vooral weten! Leuk voor mijn volgende keer, en leuk voor iedereen die binnenkort gaat. ❊

18 opmerkingen:

  1. Aaah, die komt echt op het goede moment! Ik ga deze zomer een week naar Praag dus alle tips zijn welkom :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jeeej, wat leuk om te weten dat hij dus ook écht van pas gaat komen :)
      Veel plezier!

      Verwijderen
  2. Ik was ooit in Praag voor 3 dagen, op zo'n typische met-de-papa-en-de-zus-en-de-stiefmama-reis (oké misschien is dat ook niet ZO typisch :p). In ieder geval herinner ik mij vooral mijn zere voeten en hittegolf. Oh, en het gigantische aantal kerken. Mocht ik toen jouw gidsje gehad hebben (en geen papa die al die kerken binnenin wou bekijken - alsof die dingen allemaal wereldschokkend anders zijn x)) dan had ik me vast andere dingen herinnerd. Fijn!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha aw, maar er zijn natuurlijk ook zo-veel kerken daar dat je ze moeilijk kunt ontwijken. Onze Keith nam ons tijdens de wandeling (gelukkig) alleen "die ene kerk met de afgehakte arm" in, en daar was het mooooi, maar dat hoekje met de arm dus vooral heel naar. En raar.

      Maar ja, ga maar ooit terug hoor, ik beloof je dat dit echt dingen zijn om te onthouden :)

      Verwijderen
  3. Ik krijg heimwee! Ik was er ook afgelopen zomer, en vond het net als jij een heerlijke stad. Maar, wat spot mijn oog: taalcursus in Bergen? Heb je nog tips/aanraders voor Bergen? Want daar ga ik dan weer dit jaar heen ;) Echt heel erg leuk je blog Marlou. Het versterkt mijn reiskriebels!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha yes! Natuurlijk heb ik tips voor Bergen :)
      Heb jij een e-mailadres? Dan mail ik je binnenkort een lijstje.

      Verwijderen
  4. Wat klinkt Praag leuk! Ik ga deze tips zeker onthouden :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben in praag naar een geweldig groot museum geweest. Het heeft 6 verdiepingen en alleen maar hedendaagse kunst. Super indrukwekkend en heel inspirerend. Ik vind het echt het boeiendste museum waar ik ooit ben geweest, mocht er gratis in mijn cjp pas en als het regent ben je een hele dag zoet.

    http://puppet-world.livejournal.com/1111.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wauw, klinkt heeeel fijn! Vooral ook dat "gratis met CJP"-gedeelte :)

      Verwijderen
  6. FIJN! Nu wil ik ook echt super super super graag naar Praag [haha]!
    "Smaakt naar komkommer" LOL! En aahhh sterrenhemel <3 <3 <3

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha! ja. We zaten allemaal "hmmmm komkommersap, hoe zal dat smaken?" en nouja, bij deze.
      En ik hoop echt dat ze die sterrenhemel nevernooit weghalen, en sowieso dat hele restaurant niet <3

      Verwijderen
  7. ik ben in praag ook een keer in dat vega restaurantje terecht gekomen, ZO LEUK!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. O ja dit ziet er echt super leuk uit!! Ik kan niet wachten om terug in Europa te reizen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zeer leuk zeg! echt leuke informatie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. wat een heerlijke tips zijn dit !!! hier zat ik echt naar te zoeken !!! ik boek morgen meteen én het vegetarisch restaurant, én het bedrestaurant (hoe zijn de prijzen ?) én de free tour én via diezelfde organsiatie ook de daguitstap naar concentratiekamp. o super dankbaar voor je tips !!!

    BeantwoordenVerwijderen