31.5.14

Mmmmmmm? (!!) Zuid-Korea en Hong Kong in eten

Ik was er in de lente van 2014.

Eten is net zo belangrijk als ademen (oké, bijna) en dus is dat op reis steevast een hoogtepuntje van de dag. Zowel in Korea als Hong Kong moest ik klungelen met eetstokjes - tip: dat wordt een stuk makkelijker met elastiekje!, was het eten een stuk pittiger dan ik gewend ben en at ik veel meer warm dan normaal, maar toch ook echt zo lekker.

Dus bij deze, een overzicht van wat ik at. Lekker en niet (zo) lekker - en heel lekker (❤).


Bibimbap / 비빔밥: ❤
De Koreaanse keuken bevat vrij veel vlees, maar bibimbap is geheel vegetarisch én het wordt met een lepel gegeten. Double score!, dus. Het is eigenlijk simpelweg een kom rijst met heel veel groenten (en vaak een ei) er bovenop, wat je geheel door elkaar mixt voor je het gaat eten. En meestal krijg je er een stuk of tien extra gerechten bij, zoals eigenlijk bij elke Koreaanse maaltijd. Veel is pittig en veel is ook heel lekker, maar die gele rondjes (gepekelde radijsjes) zijn het allerbeste.


Bingsu / 빙수: ❤
Oké, nee, het aller áller beste is bingsu. Ik heb zo'n spijt dat ik er "maar" vier heb gegeten en niet de variaties met watermeloen of Oreo heb geprobeerd, maar oh - mijn - god. 빙수. Geschaafd ijs, gepimpt met allerlei smaakjes en dingetjes. Van links naar rechts en boven naar beneden: semi-traditionele bingsu met red beans en citroen, aardbeienbingsu met cornflakes en gewoon ijs en een schattig lepeltje, groene thee bingsu met red beans en noten (mijn favoriet) en traditionele bingsu met rijstcake, amandelen en melk-achtige saus. Ja, mijn grote droom is bij deze dat er zo snel mogelijk een Korean dessert-bar opent in Nederland.


Bulgogi / 불고기:
Een ander bekend Koreaans gerecht, wat je zelf op de barbecue klaar moet maken - het is dat vlees daar rechts dus! De rest zijn weer side dishes en bulgogiburgers (links). Allebei prima lekker, maar niet wauw.


Egg waffle (HK): ❤
Het eten in Hong Kong viel me keer op keer slecht op de maag, maar dankzij deze wafel heb ik toch ook van iets typisch Hong Kongs kunnen genieten. Smaakt gewoon naar wafel eigenlijk (al is hij dus knapperig van buiten en zacht van binnen), en dat is toch nooit verkeerd?


Hwangnampang / 황남빵:
Ook nooit verkeerd: zachte broodachtige dingen gevuld met red beans, zoals alles in Korea met rode bonen gevuld lijkt te zijn. Deze zijn typisch voor Gyeongju en ik at ze op de plek waar ze oorspronkelijk voor het eerst gemaakt werden (en waar ze geen mensen gewend zijn die er slechts één willen, ze moesten zelfs een prijs voor me verzinnen).


Korean bbq:
Zoiets wat je mee moet maken, zeg maar. Koreanen barbecuën graag (en veel!) en ik vond het vooral heel grappig dat je dat dus gewoon op je eigen tafel doet en de afzuigkap boven je hoofd op hoogte te verstellen is (haha). Wat je erop gooit ligt natuurlijk aan jezelf, maar lekkere bijgerechten krijg je sowieso. Verder is het vooral rundvlees en kip, geloof ik.


Mango black pearl sago (HK):
In Hong Kong at ik dus vooral toetjes ;) En die zijn al vreemd genoeg, kan ik je zeggen. Alles is jelly, alles heeft een gekke structuur en alles doet iets geks. Als in: deze balletjes begonnen als gekken te knapperen in mijn mond, en dan bedoel ik echt à la Smurfen knetterchocola. Maar het had mango en mango maakt alles beter, als je het mij vraagt.


Moshi (HK):
........ dit is het minst lekkere toetje wat ik ooit had. Of beter gezegd: ik wist niet dat een toetje zo vies kon smaken. Dat jelly-papje gaat nog wel en de mango die in het jasje zit is natuurlijk verrukkelijk, maar dat ding zelf... Daar heb ik geen woorden voor (en je kunt het maar beter ook niet zelf proberen ;)).


Poop bread: ❤
Mmmmm, poep. Zo schattig en lief en dus geen gewoon rode bonen-broodje, maar een rode bonen-broodje gevuld met noten! (!!!) Het is dus serieus een specialiteit in de Seoulse wijk Insadong en je koopt ze bijvoorbeeld bij Ssamziegil.


Pork soup / 돼지 국밥:
Een specialiteit uit Busan die niet uit vis bestaat, hoera! (Dat is feest voor iemand met visallergie, zoals ik, in een havenstad.) En bovendien was het eindelijk eens soep, wat het een extra groot feest maakte. Soep met varkensvlees dus, maar ook veel groenten én rijst. Klinkt een beetje gek, maar was best lekker (en deed denken aan lapskaus).

Een boel lekkers dus en ook van het eten van de kraampjes op straat heb ik flink genoten, al heb ik van de meeste dingen geen idee hoe ze heten... Korean street food dus maar gewoon:


Dit was zo lekker. ❤ Wederom dat broodjesachtige deeg, waarbij die met de vele bobbeltjes gevuld zijn met (wederom) rode bonen, maar de langwerpige met vanille en mmmm, zo lekker.


Een gefrituurde hotdog met suiker en ketchup erop. Uhm, ja - tja(, maar wel een beetje verslavend).


En dit geval was gewoon echt een geval wat ik niet kon weerstaan door de kleurtjes en grootte, en de naam ("long big one"), haha. Eigenlijk veel te machtig voor een wafel die je "eventjes snel eet", maar toch ook wel lekker.

Over lekker gesproken. Koreaanse alcohol kan er ook prima mee door:Van links naar rechts: soju / 소주 is Koreaanse (rijst)vodka, die tweede ben ik vergeten (maar was niet de moeite om te onthouden), mewasa / 매화수 is pruimenwijn die je drinkt als ranja en het rechter is ook fruitwijn en ook lekker (maar minder zoet).

(En ja, nu wil ik terug. Of in elk geval ergens bingsu kunnen eten.)


  ❊ Heb jij hier ooit iets van gehad? Of mis je iets anders lekkers uit Zuid-Korea of Hong Kong? ❊

14 opmerkingen:

 1. Zo leuk om te zien wat die mensen daar allemaal eten! Die gefrituurde hotdog lijkt me wel wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wat ziet het meeste er allemaal lekker uit. Maar rode bonen? Is dat lekker in al die brooddingen? Ik houd niet zo van rode bonen, dus vandaar :) Maar bibimbap en bingsu lijken me zo lekker! Hebben ze dat in Oslo ook? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is echt een prutje, dus de bonen zelf proef je niet... Smaakt prima hoor :)
   En bibimbap zouden ze bij een "algemeen Aziatisch restaurant" (:')) in Oslo moeten hebben hoorde ik, dus duimen duimen!

   Verwijderen
 3. Het klinkt allemaal best lekker maar ter plaatse zou ik waarschijnlijk spontaan een maand niets eten - ik ben echt een moeilijk 'eet iets nieuws' persoon ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt? Wat lastig, en wat zonde! Bibimbap en wafels zouden toch moeten kunnen? Dat is niet heel anders dan wat wij hier eten :)

   Verwijderen
 4. Heb je geen egg tart en wife cake gegeten in Hong Kong?! Egg waffle is zo lekker ik kan niet wachten tot dat ik het weer kan eten, ik heb het wel één keer in Rotterdam gevonden in een café daar kost het alleen wel drie hele euro's -_-. Die mango pearl sago, die ene op foto met de mochi is wel heel lekker! Ik heb nog nooit de black pearl variant gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, ik kon heel weinig eten in Hong Kong dankzij een zeer fijne voedselvergiftiging ;) Maar de egg waffle was inderdaad fantastisch!

   Verwijderen
 5. Ik mis de zachte green tea en alle bingsu... gelukkig hebben ze hier in de Filipijnen iets vergelijkbaars met de grappige naam 'halo halo'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, dat doet me denken aan de 'pang pang' die ik in Busan at :) Maar ja, dat begrijp ik heel goed. Fijn dat er op de Filipijnen toch iets te vergelijkbaars te vinden is!

   Verwijderen
 6. Veel dingen zien er lekker uit! Zuid-Korea lijkt me geweldig, droom er ook van om er een keertje naartoe te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Klinkt erg lekker allemaal, maar wat verrot van jouw voedselvergiftiging!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk! Het brengt me weer even terug naar Zuid-Korea, en ik kan de smaken bijna proeven. Yummie!

  BeantwoordenVerwijderen