22.7.13

Lief reisdagboek,

Dit artikel schreef ik - in iets andere vorm - voor Nadelunch.com, waar je iedere maand een (reis)artikel van mij kunt vinden.

. . .

Als ik op reis ben, is mijn kartonnen boekje met de wereldkaart op de kaft mijn beste vriend. Het reisdagboek staat vol leuke adresjes, halve menukaarten, internetadressen, (voornamelijk gekke) dingen die me opvielen en tips voor een eventueel volgend bezoek. Ook wel een béétje met persoonlijke verbazingen en gedachten, maar eigenlijk schrijf ik het vooral met de gedachte dat iedereen het moet mogen lezen - en er bovendien tips uit kan halen wanneer hij of zij eens op die plek is.

links: een van mijn favoriete pagina's, van een dagje Praag // rechts: bezig met een dagje Stockholm
Mijn reisdagboek – toen nog in de vorm van een schriftje met Mickey en Minnie Mouse op schaatsen – en ik vonden elkaar zo’n vijftien jaar geleden. Toen zat ik met een berg tickets en plattegrond met kruisjes in een huisje in Denemarken en vond ik het zonde alles weg te moeten gooien. Stel je voor dat ik nog ooit terug zou komen? Dan moet ik wel weten waar je die lekkere frietjes eet en waar die leuke speelgoedwinkel zit, hè.

Hoewel ik nu andere dingen onthoud van mijn reizen, is er eigenlijk weinig veranderd: ik bewaar nog steeds alles en weiger leuke dingen weg te gooien. Mijn reisdagboek is altijd bij me. Vaak willen mensen er doorheen bladeren. Er komen vriendinnen bij me langs, op zoek naar tips voor de plek waar ze naartoe gaan, en daarna volgt vaak een “Ik zou willen dat ik dat ook deed”. Mijn antwoord is vervolgens: “Maar dan doe je dat toch?”

Je hebt nodig: een reisdagboek, een pen, en eventueel plak

Schrijf jij (al) een reisdagboek?


Nee? Gewoon doen hoor! Als je wilt dan, want het kost wel tijd — en een beetje discipline. Net als met veel andere dingen wordt het stukken makkelijker als je een vast tijdstip met jezelf afspreekt, vooral als je voor een langere periode weg bent. Elke avond of juist elke ochtend, die keren dat je in een trein, bus of vliegtuig zit, of zit te wachten op je eten of kop koffie.

Hoe je schrijft is ook een persoonlijke keuze. Steekwoorden, halve boeken, beknopte lijstjes… alles werkt. Ik beantwoord vragen als” “Wat heb ik gedaan?”, “Waar ben ik geweest?”, “Wat heb ik gezien?”, “Wat heb ik gegeten, en was het lekker?”, “Wie heb ik gesproken en wat viel me op?” Dit vul ik aan met wat ik verder wil vertellen. Hoeveel dat is, verschilt van bladzijde tot bladzijde.

Knippen en plakken


Schrijven is leuk natuurlijk, maar zo’n reisdagboek wordt nog leuker met illustraties. Als je kunt tekenen is dat fantastisch, maar anders zijn er ook tal van mogelijkheden. In mijn koffer zitten altijd een plakstift (vooral de fotorollers van de Hema zijn fantastisch), een potlood om een kader te tekenen – en zo ruimte over te laten voor wat je in je boekje wilt plakken als je op dat moment geen lijm hebt – en als het even kan een schaar. Bij gebrek aan plak is een rolletje masking tape ook handig, al is het maar om te zorgen dat je je verzamelde dingen niet kwijtraakt.

Wat voor dingen je op kunt plakken? Dat hangt natuurlijk af van wat je doet en waar je bent, maar eigenlijk is alles dat plat en niet te zwaar is perfect. Denk aan de volgende dingen:

 • Tickets. Je boarding pass, metro/bus/treinkaartjes, entreekaartjes van musea en de bioscoop, en kassabonnetjes kunnen goede herinneringen aan een reis oproepen.
 • Plattegronden of metrokaartjes kun je gebruiken om leuke plekken te omcirkelen.
 • Snoeppapiertjes en papieren zakjes die bijvoorbeeld om een broodje zaten zijn ook een goed idee. Ik vind het zelf bijvoorbeeld fantastisch om gekke, buitenlandse snoepjes te kopen en daar zit mijn reisdagboek dan ook vol mee.
 • Visitekaartjes. Deze kaartjes liggen in veel restaurants en cafeetjes bij de kassa. Je zou ook een stempelkaart om te sparen voor een gratis koffie of thee kunnen meenemen. Ook als de kaartjes niet mooi zijn, zijn ze sowieso handig: de naam en het adres staan er namelijk op!
 • Ansichtkaarten zijn ook erg leuk voor in je boekje. Koop ze in een propvol souvenirwinkeltje of pak ze gratis mee: veel landen hebben zoiets als Boomerang.
 • Andere tips: foto’s uit fotohokjes, stukjes uit flyers, bloempjes of blaadjes (die je natuurlijk eerst droogt).

Londen: rondjes om alle metrostations waar ik uit ben gestapt, papiertje van het lekkerste ijs en stukje TATE Modern brochure

Herinneringen ophalen met een lach


Mijn persoonlijke favorieten so far zijn een zakje gevuld met zand van het zwarte zandstrand in Vík op IJsland, een nep rozenblaadje van Bed Lounge in Praag en een oranje origamizwaan. Die vouwde een Japanse meneer tegenover me in de trein naar Kopenhagen, en zit nu dus in dat allereerste Mickey Mouse-schriftje.

Maar eigenlijk is het allerleukste van een reisdagboek de gedachte dat ik me de volgende keer op een saai vliegveld niet hoef te vervelen: dan heb ik namelijk een boekje om doorheen te bladeren, en mooie herinneringen om aan terug te denken.


  ❊ Schrijf jij dingen op tijdens je reis? In een boekje, of op losse papiertjes? En als dat in een
  boekje is: heb jij nog tips? Hoe zien jouw reisdagboeken eruit? ❊

27 opmerkingen:

 1. Wat ik me afvraag: schrijf je een boekje vol of gebruik je één boekje voor meerdere reizen?

  Ik probeer het vast eens voor Parijs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik schrijf alles in één boekje(, zodat ik tijdens saaie momenten op het vliegveld of in de bus of waar dan ook even terug kan lezen ;)).

   Verwijderen
 2. Ik heb voor mijn twee reisjes naar New York ook een boek bijgehouden. Hij is echt gigantisch dik geworden en een heerlijkheid om door te bladeren... En de tweede keer dat ik ging heb ik er ook echt iets aan gehad... ik heb alles terug gevonden waar ik de eerste keer zo graag geweest ben! Goeie tip dus!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gigantisch dik klinkt inderdaad echt fantastisch om doorheen te bladeren!

   Verwijderen
 3. Dit is echt een heel leuk idee. Ik mis alleen echt de discipline hiervoor :) Maar misschien toch maar eens beginnen, leuk om terug te bladeren en weer herinneringen op te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super mooi!!!! Ik probeer dat altijd maar het lukt me nooit :(

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ontzettend leuk! Echt een heel erg goed idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou best wel meer foto's van je reisdagboek willen zien! Het ziet er echt zo leuk uit! Ik heb wel eens boekjes bij gehouden van twee reizen naar Londen maar helaas heb ik ze nooit afgeschreven. Van de eerste vind ik dat best jammer want toen ging ik met twee vriendinnen naar de laatste Harry Potter première. Gelukkig heb ik wel het deel van de première maar de rest niet. Wel ben ik pas beginnen met een reisdagboek waar ik alle reisjes en dagjes weg in ga schrijven! :) En het leukste is nog dat het boekje waar ik het in schrijf gekocht heb toen ik twee maanden in Noorwegen zat, krijgt het nu toch eindelijk een fijne bestemming!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, dat klinkt zeker als een fijne bestemming voor zo'n boekje :) Leuk zeg!
   En ik zal nog eens meer foto's maken en die delen!

   Verwijderen
 7. Erg leuk gedaan! Inderdaad een mooie herinnering aan al je reizen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik schrijf voor de langere reizen in een apart boekje. Hier schrijf ik veel in, maar ik plak er niets bij. Ooit deed ik dat wel, jammer dat ik het niet meer doe als ik jou vrolijke verzameling zo zie.

  Voor de korte trips hou ik wel wat bij in een los boekje, maar niets staat bij elkaar. Wel heel jammer, ik moet er ook eens wat punctueler in zijn. Alles bij elkaar in één boekje is juist een gaaf naslagwerk!

  Ik vind het wel erg leuk dat ik nu ook steeds meer blog over mijn reizen. Dat is ook een tof archief aan het worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blogs zijn inderdaad perfecte naslagwerken! Al blijf ik zo'n boekje ideaal vinden voor de "saaie momenten" dat je zit te wachten of gewoon 's avonds in je bed even dingen neer wil schrijven :)

   Verwijderen
 9. I really love this idea! I´ll take it with me and do something like that when I travel the world. Thank you :-)

  Sandra/reisedagboka.net

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi! Ik begin altijd heel fanatiek met dag 1 te beschrijven en op dag 2 doe ik het ook nog en dan zakt het af. Tegenwoordig houd ik het maar bij foto's en eventueel blogs achteraf. Hoewel knippen & plakken toch wel een vorm van jeugdsentiment is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat op de eerste dag nog heel fanatiek zijn en daarna toch iets minder klinkt helaas bekend in de oren... van Noorwegen de afgelopen weken heb ik zelfs nog geen woord op papier staan(, omdat ik er al zo vaak ben geweest dat ik dacht weinig te schrijven te hebben, maar er is zoveel dat ik kwijt wil!).

   Verwijderen
 11. Superleuk ziet dat er uit zo! Ik koop elke reis een lokaal boekje, de laatste reis begin dit jaar naar Laos, Cambodja en Thailand heb ik een recycled kartonnen boekje met boeddhistische mantras op de kaft. Ook helemaal volgekrabbeld, fijn he?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oooh ja, zeker fijn! En leuk zeg, zo'n lokaal boekje. Alhoewel... ben je dan niet bang dat je er geen kunt vinden - of geen mooie in elk geval - of misschien pas op de laatste dag en dat je dan dus eerst heel lang niet hebt kunnen schrijven? :)

   Verwijderen
 12. Oh wow, jij maakt er echt een kunstwerkje van! Ik neem wel altijd een schriftje of boekje mee voor verhalen en tips, maar plak er eigenlijk niks bij. Best zoned; ga ik de volgende keer ook doen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :)

   Eigenlijk is het ook maar een kleine moeite, maar maakt het het zoveel leuker om later naar terug te kijken!

   Verwijderen
 13. hij is zo gaaf Marlou! Die van mij is er niet mee te vergelijken. ik bewaar wel heel veel 'troep' maar doe er niks mee ... mss laat ik me wel inspireren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel troep bewaren is in elk geval een mooi begin toch :) Deel de jouwe ook maar eens, ik ben benieuwd!

   Verwijderen
 14. Geweldig leuk idee! Vooral dat je dan kan terugbladeren terwijl je op het vliegtuig zit te wachten spreekt me erg aan.

  Ik maak wel Travel Journals van de reizen die ik doe, maar dat is meestal maar één reis per boekje. Ik kleef (als ze afgedrukt raken tenminste) er ook mijn vakantiefoto's in. Wat doe jij met je foto's? Komen die daar ook allemaal in? Want dan is zo een boekje toch snel vol?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt, mijn foto's zitten dan ook niet in mijn reisdagboek, maar in mijn fotoboeken :). Dit is echt puur informatief à la "we deden dit, we waren daar, dat was een aanrader, dat niet zo" zodat het eigenlijk een soort mega - persoonlijke - reisgids wordt om adresjes en dingen te onthouden.

   Verwijderen
 15. Wat een leuke blog!

  Enkele jaren geleden kreeg ik van de reisorganisatie bij vertrek een Globetrotter's Logbook (http://www.globetrotterslogbook.com). Een erg leuk boekje om te gebruiken!
  Het leukst zijn de vakjes van alle landen. Hiermee kan je bijhouden waar je in welk werelddeel al geweest bent. Ook het bijhouden van gemaakte vluchten gaat hiermee prima!
  Jammer genoeg was het plak-/schrijf-gedeelte van het boekje erg snel vol, omdat je het inderdaad ook gebruikt voor alle reizen en ik het op dezelfde manier gebruikte als jij dat doet.
  Nu heb ik dus een 2de boekje dat ik ernaast gebruik als dagboekje en om er tickets, kaartjes, wikkels van suiker enzo in te kleven en bv. om er stempels van de Nationale Parken in de USA in te zetten enzo.

  Ik wens je nog veel reisplezier toe!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een leuk boekje zeg, bedankt voor de tip! Klinkt sowieso al heel leuk náást mijn reisdagboek, :)

   Verwijderen
 16. Ah, heerlijk om te zien! Ik ben zelf ook een fervent reistijdschrift-versnipperaar-en-bonnetjes-bewaar type, dus erg herkenbaar. Goede tips, leuke site ook. Groetjes! Nu weer lekker verder plakken! - Nienke

  BeantwoordenVerwijderen