19.6.13

Top 5: uitzichten

Ik ben geen held met hoogtes, maar wel ontzettend liefhebber van mooie uitzichten... Hoe ik dat dan combineer? Nou, gewoon. Op daken klimmen of traptreden tellen of de metro nemen naar het hoogstgelegen punt van de stad, enzo. Dus hierbij de vijf fijnste uitzichten die ik de laatste jaren zag, zonder heel enge dingen te hoeven doen (of dagen te hiken).


1. Brussel, België

Parking 58

Op kruipafstand van mijn huis is een parkeergarage die ze al jaren willen slopen, maar er gelukkig nog steeds staat. Je loopt gewoon naar binnen, neemt de lift naar de 10e verdieping en voilà, daar heb je je Brussel-panorama. Gratis en voor niks. Hier zie je veel meer dan bij het MIM en bovendien scheelt het een tripje naar het Atoimum, want die heb je toch ook al gespot. Fijn.


2. Chamonix, Frankrijk

Aiguille du Midi

Toen ik eventjes in Frankrijk woonde vorig jaar was de enige dag buiten mijn stadje een uitstapje naar Chamonix, aan de voet van de Mont Blanc. Fijne stadje, vond ik, maar de bups Japanners met wie ik was wilden liever met het kabelbaantje (bij opening in 1955 nog de hoogste ter wereld!) naar de top. Dat dat ding wiebelde en echt 3000 (!) meter omhoog ging in ± tien minuten - en dat het kaartje zo duur is als een week eten - vergat ik toen ik het uitzicht zag. Want hallo, kijk dan. !!!


3. Ljubljana, Slovenië

Sara's dakterras

Al bijna acht jaar geleden organiseerde mijn middelbare school een uitwisseling met een school in Slovenië, waardoor ik wat Sloveense vrienden heb gemaakt die ik soms nog eens bezoek. Toen ik twee jaar geleden "eventjes thee ging drinken" bij Sara wist ik echter niet dat dat bij dit uitzicht zou zijn. En ik wist al helemaal niet dat het kasteel dat ik die ochtend (eindelijk) had bezocht zó hoog boven de rest uitstak. En dat alles zo fijn groen is, enzo.


4. Praag, Tsjechië

Vyšehrad

Vyšehrad is een wijk ten zuiden van het oude centrum van Praag en heeft een metrostop met dezelfde naam. Toen ik tijdens mijn citytrip vorig jaar een laatste middag alleen in moest vullen besloot ik maar hierheen te gaan, "want je weet nooit". En nee, dat je een fijn uitzicht over de stad zou hebben - en vooral ook over een brug kan lopen die vlak over de huizen gaat, waardoor je zelfs fijn huizen binnen kunt gluren - wist ik inderdaad niet.


5. Reykjavík, IJsland

Hallgrimskirkja

En tot slot: het uitzicht over Europa's schattigste hoofdstad. Met de zee, de fjorden, Harpa, straten die opeens een stukje miniatuur-bouwpakket lijken en vooral alle gekleurde daken. Want waar "vasteland-Scandinavië" veel gekleurde huizen heeft, heeft IJsland zelfs gekleurde dáken. En ja, daar word ik in elk geval heel vrolijk van.


  ❊ Wat is het fijnste uitzicht dat jij hebt gezien? En hoe ben je daar gekomen? ❊

24 opmerkingen:

 1. Prachtig! Die van ijsland is zo leuk, wat een heerlijke huisjes!! :D
  & Die bergen <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ah IJslandse lego huisjes <3 en heel misschien ga ik ook richting slovenië volgend jaar, die foto ziet er vast veelbelovend uit!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Slovenië is na Noorwegen mijn lievelingsland, dus ik zeg sowieso doen!

   Verwijderen
 3. Uitzichten zijn zo fijn! Ijsland is inderdaad prachtig :)
  Van mij: altijd als ik uit het vliegtuigraampje kijk, en: Zuid-Afrika. Ene na het andere hoogtepunt, maar toch Kaapstad in het bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaa, vanuit het vliegtuigraampje inderdaad ook <3 Maar dat is niet echt makkelijk en vaak niet goedkoop ;)

   Verwijderen
 4. Ahhhh die laatste is zo leuk! Wat leuk dat je in zoveel verschillende plaatsen bent geweest <3. Die van mij was toch wel Playa del Cabo de Gata, Spanje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn, fijn, fijn, fijn, fijjjjnnnnnnnn!!

  <3 <3 <3

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ohh, IJsland is leuk! En Frankrijk is prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goh, Marlou! Er komen hartjes uit mijn ogen (!) telkens ik deze blog weer bezoek. Ik ben zó fan! Al nieuws van die reiswedstrijd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ahhhh Jade, je laat me blozen! Dat is ZO lief! Ik hoop dat het in de toekomst zo gaat blijven :)
   En ja, helaas zit ik er niet bij :(

   Verwijderen
 8. Ik snap echt niet waarom ik nog nooit op parking 58 ben geweest, heb er al zo vaak van gehoord en toch komt het er nooit van!
  Mijn favoriet is trouwens de miradouro da senhora do monte in (uiteraard) Lissabon. Wat verborgen en het enige viewpoint zonder cafeetje of wc's, maar het mooiste en wijdste uitzicht van ze allemaal. Je kan hier over een hekje klimmen en dan zit je letterlijk op de rand. Wijntje erbij en wachten tot zonsondergang, meer heb ik niet nodig!
  Hier (http://ola-lisboa.tumblr.com/post/46410542676/miradouro-da-senhora-do-monte) en hier (http://ola-lisboa.tumblr.com/post/48956796476/laatste-keer-zonsondergang-op-miradouro-da-senhora) trouwens een idee van hoe het er daar uitziet.

  En anders: theatre de la mer in sète, zuid-frankrijk. Daar met een wijds zicht over de zee een optreden van James Blake bijwonen is mogelijks het mooiste wat ik ooit heb meegemaakt. (Googlen en dan snap je het!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, wauw! (En sowieso, wat een prachtfoto's op die tumblr <3)
   Nog een keer wauw voor Theatre de la Mer. Ik googelde, en schreef het op mijn must-see lijstje. :)

   Verwijderen
 9. De laatste is mooi, erg kleurrijk. Dat had ik eerlijk gezegd niet gedacht van Ijsland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. IJsland is inderdaad heel kleurrijk! Zoals heel Scandinavië eigenlijk, ik vind het ook heel fijn :)

   Verwijderen
 10. Oh die IJsland huisjes! Prachtig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. In Chamonix ben ik in april gaan skiën, en het was er inderdaad heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oh wauw, dat chamonix uitzicht heb ik zelf ook gezien. En ijsland, want-to-go! X

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een geweldige blog, mooie uitzichten!!

  Ik heb in Brussel hetzelfde uitzicht gezien. In Seattle aan het begin van onze reis stonden we op een hoge toren die ik niet eng vond. Prachtig uitzicht over de stad gaf dat! Praag is een toffe stad trouwens! Het uitzicht vanaf de berg was prachtig!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wauw ik houd echt van uitzichten, vooral die in Ijsland geeft me de kriebels om daar heen te gaan. Ik heb zelf torens/gebouwen beklommen of met de lift in Valencia, Barcelona, Parijs, New York en Santorini. Misschien nog leuk om ooit aan je lijstje toe te voegen:)!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk, bedankt voor alle suggesties!
   En inderdaad, Reykjavík is een mega aanrader :)

   Verwijderen